Temmuz ayında yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre, kredi alabilmek için eş rızası aranması şartı, özellikle esnaf ve sanatkarlar kooperatiflerinden alınan kredilerde düşüşe sebep oldu.
Kredi alımında kefilin eşinin rızasının istenmesi sebebiyle, kanunun yürürlüğe girdiği günden bu yana kredi kullanımında yüzde 20 düşüş yaşandığı belirtildi. Denizli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Musa Çelikkol, eş rızası sebebiyle esnafın kredi kullanmakta zorlandığını belirterek, eski şartlara dönülmesinin tek çıkar yol olduğunu söyledi. ESOB Başkanı Musa Çelikkol, uygulamaya iki ay önce başlandığını belirterek şöyle konuştu: “Eskiden biz vatandaşa 3 kefille 100 bin TL’ye kadar kredi veriyorduk. Şimdi, eşlerin de gelip kefiller için imza atması zorunluluğu sebebiyle kefil sayısı bire düştü. Kredi çekecek esnafın arabası, evi, arsası varsa bunu ipotek ettik. Bu kredi Halk Bankası’ndan veriliyor. Biz de esnaflarımıza kefil oluyoruz. Onların ödeyemediği zamanlarda banka bizim hesabımızdaki hazır olan paradan bunu çekiyordu. Şimdi kefil sayısı bire düşünce, kefil de eşi ile birlikte geleceği için ‘Ben kefil olurum eşimi ikna edemem’ düşüncesiyle hareket ediyor. Çok yakın aile dostlarında bile eşler imza atmıyor. Bu da kredi kullanımında düşüşe yol açtı”
Kefil sayısının 4’ten bire düşmesine rağmen vatandaşların kredi alamaz duruma düştüğünü ifade eden Musa Çelikkol, şunları söyledi: “Ancak, biz bir kefil bulsa dahi bu krediyi vermek için çalışıyoruz. Esnaf ve sanatkarın başka bir yerden kredi alması çok zor. Esnafın kredi kooperatiflerinden alması daha kolay. Biz bir çok esnafı tanıyoruz, krediyi ödeyebileceğini de biliyoruz ama prosedüre uymamız lazım. Uymadığımız zaman da Halk Bankası kredi isteğini geri çeviriyor. Bu yüzden bu uygulama kalkmazsa, esnaf ve sanatkarın istediği kredi alması güçleşecek”
Kefilin, kefil olmak istediği zaman eşi ile birlikte gelmesi gerektiğini belirten Çelikkol, sözlerini şöyle sürdürdü:“Eskiden bordro alınıyordu. Değişen kanunla birlikte genel merkezimiz esnaf kredi kooperatifinden imza alınmasını istedi. Biz de kefilin eşi ile birlikte gelmesini istediğimiz zaman bu iş olmuyor. Eşi kefil olunmasını kabul etmiyor. Bu biraz da danışıklı dövüş. Artık eskisi gibi değil. Vatandaş kefillik konusunda çekiniyor. Kadınlar, eşlerinin başkasına kefil olmasını istemiyor. Bugüne kadar eşinin başkasına kefil olmasını isteyen kadın sayısı çok az”
Kredilerde eş rızasının yürürlüğe girmesiyle kredi kullanımında yüzde 20’ye varan düşüş olduğunu kaydeden Musa Çelikkol, “Bu oran daha fazla da olabilirdi. Ancak biz biraz daha tolerans gösterdik. Krediyi ödeyeceğine inandığımız esnafın menkul ve gayri menkullerini ipotek göstererek kredi vermeye çalıştık. Bu da banka ile görüşmek kaydıyla oldu” dedi.
Yaşanan bu sorunun tek çözümünün, eş rızası aranmaması olduğunu belirten Çelikkol, sözlerini şöyle tamamladı:
“Eş rızası aranmazsa vatandaş kefil oluyor. Ama eş rızası arandığı zaman birbirlerine güç veriyorlar ve olmuyor. Eski düzene dönülmeli. Bankaların bile işi zorlaştı. Bankalar da kefili eşi ile birlikte çağırıyor. Kredi almayı kendi kendimize zorlaştırdık.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz