Hollanda'da eşcinsel evlilik, 1 Nisan 2001'de yasallaştırıldı ve böylece eşcinsel evliliği yasallaştıran dünyanın ilk ülkesi oldu ve akabinde tüm dünyadan eşcinsel çiftlerin evlilik için kapısını çaldığı düğün cenneti haline geldi. Özgürlükler ülkesi olarak da bilinen Hollanda hala eşcinsel çiftlerin gözdesi olmayı sürdürüyor.
30 Ocak 2003'te Belçika, eşcinsel evliliği yasallaştıran dünyanın ikinci ülkesi oldu (ancak bazı kısıtlamalarla yasallaştırıldı). Hollanda'da olduğu gibi, Hıristiyan Demokratlar iktidarda olmadıkları zaman yasallaştırıldı. Özgün olarak Belçika yurtdışında yapılan yasal eşcinsel evliliklere izin verdi. Fakat Ekim 2004'te uygulanan kanunlar, çiftin bir kişisi Belçika'da en az üç ay boyunca yaşaması şartı ile artık herhangi bir eşcinsel çifte evlenme izni vermektedir.
Kanada’da eşcinsel çiftler, yerel ve federal hükümetlerin evliliğin gey ve lezbiyen çiftlere de tanımasıyla hukuki haklarının çoğunu 1999 yılında kazandılar. 2003 yılında süregelen bir takım davalar sonucunda ülkenin 13 bölgesinin dokuzunda evlilik hakkı adım adım yasalaştı. 2005’e gelindiğinde ise, Kanada Parlamentosu yasama organı eşcinsel evliliği ülke genelinde yasalaştırdı.
İspanya'da eşcinsel evlilik, 2004'te İspanya'nın yeni seçilen sosyalist hükûmetinin başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero önderliğinde, eşcinsel evliliğin ve eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesinin yasallaştırılması için kampanya başlatması sonucunda 2005 yılında yasallaştı. Birçok tartışmadan sonra, 30 Haziran 2005'te İspanya Parlamentosu'nda eşcinsel evliliğine izin veren bir yasa hazırlandı ve 2 Temmuz 2005'te yayımlandı. 3 Temmuz 2005'te eşcinsel evlilik İspanya'da resmileşti
Danimarka'da eşcinsel evlilik 15 Haziran 2012 tarihinde yasal oldu. Eşcinsel evliliğin yasallaştırılması için Thorning-Schmidt hükümetinin öne sürdüğü yasa tasarısı 7 Haziran 2012'de Danimarka Parlamentosu tarafından onaylandı, 12 Haziran'da da kraliyet onayını aldı. Eşcinsel evliliğe ilişkin yasalar sadece metropol Danimarka'yı ve ne Grönland ne de Faroe Adaları'nı etkiler. Eşcinsel evliliğin yasallaştırılmasından önce Danimarka'da 1989'dan beri hemcins çiftlerine kayıtlı birliktelikler mevcuttu (ki Danimarka hemcins çiftlerini resmi seviyede tanıyan dünyanın ilk ülkesi idi).15 Haziran'da kayıtlı birliktelikleri tanıyan yasa, cinsiyet ayrımı gözetmeyen yeni evlilik yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte feshedildi. Kayıtlı birlikteliğe zaten girmiş olan çiftlerin statüsü ise "evli"ye değiştirilmiştir.
Haziran 2008'de Norveç yasama meclisi tarafından onaylanan ve cinsiyet ayrımı içermeyen bir evlilik yasası 1 Ocak 2009'da yürürlüğe girip Norveç'te eşcinsel evliliği yasallaştırdı. Norveç, eşcinsel evliliği yasallaştıran altıncı ülke olarak kayıtlara geçti.
Evliliğe ilişkin cinsiyet ayrımı yapmayan yeni yasanın 1 Mayıs 2009'da İsveç parlamentosunda kabulüyle resmen tanındı böylece İsveç, ülke genelinde eşcinsel çiftlere evlenme hakkı tanıyan yedinci ülke oldu. Yasanın kabulüyle medeni birlikteliklerin geçerliği ortadan kaldırılmadı. Bunların tarafların isteği üzerine, yazılı bir başvuruyla ya da resmî bir törenle evliliğe çevrilmesi mümkün hale geldi.
İsveç Kilisesi idari heyeti 22 Ekim 2009 günü yapılan oylamada, kiliselerde eşcinsel çiftlerin nikâhının kıyılmasını 176'ya karşı 62 oyla kabul etti. Bu kararla birlikte, eşcinsel evlilikler 1 Kasım 2009'dan itibaren kiliselerde yapılmaya başlandı.
Portekiz'de eşcinsel evliliği yasal kılan ve Başbakan José Sócrates'in Sosyalist Partisi tarafından sponsor edilen bir yasa, 8 Şubat 2010'da Portekiz Cumhuriyet Meclisi tarafından onaylandı ve 17 Mayıs 2010'da Cumhurbaşkan Aníbal Cavaco Silva tarafından tasdik edildi. Nisan 2010'da Portekiz Anayasa Mahkemesi yasanın yasal olarak geçerli olduğunu beyan etti. Portekiz, bütün ülke çapında eşcinsel evliliği yasallaştıran altıncı Avrupa ülkesi ve tüm dünyanın sekizinci ülkesidir.
Kabul edilen yasada, eşcinsel çiftlerin evlat edinmesine izin verilmiyor ve bu durum, bazı gruplar tarafından ayrımcılık olarak değerlendiriliyor.
İzlanda'da eşcinsel evlilik, 11 Haziran 2010'da İzlanda parlamentosunda evliliği iki kişi arasında yasal bir birliktelik olarak tanımlayan bir yasa onaylandı ve bu doğrultuda İzlanda'da eşcinsel evlilik 27 Haziran 2010'dan beri yasal.
14 tane çekimser oyuna rağmen yasa 49 destek oyu ile geçti, ve hiçbir milletvekili karşı oyu vermedi. Başbakan Johanna Sigurdardot eşcinselliği ile açık olan dünyanın ilk seçilmiş devlet başkanıdır.
İzlanda, eşcinsel evliliği yasallaştıran yedinci Avrupa ülkesi ve Dünya'nın dokuzuncu ülkesidir.
17 Mayıs 2013'te Fransa Anayasa Konseyi'nin de onayıyla aynı gün yürürlüğe girmiştir ancak bunda önce 1999'da kabul edilen PACS (Medeni Dayanışma Sözleşmesi) ile eşcinsel çiftler birçok hak elde etmiş ancak bu süreçte evlat edinme hakkından mahrum bırakılmıştı. 2013'te kabul edilen yasayla birlikte Fransız eşcinsel çiftler de evlat edinebilme hakkına kavuştu.
2014'te Kraliçe 2. Elizabeth’in imzasıyla kraliyet onayını da alan tasarıyla eşcinsel çiftler dini ve resmi nikahla evlenebilme, medeni birliktelik yaşayan çiftler de ilişkilerini evliliğe dönüştürebilme hakkını kazandılar. Kararla birlikte İngiltere ve Galler, dünyada eşcinsel evlilikleri tamamen tanıyan 16. ve 17. ülke oldular.
İngiltere’de eşcinsel çiftler 2005 yılında beri yasal olarak evlat edinebiliyor.
Ocak 2015'te yürürlüğe giren evlilik eşitliği yasasıyla Lüksemburg da eşcinsel çiftlerin evlenebildiği ülkeler kervanına katılırken AB ülkeleri arasında evlilik eşitliğini kabul eden dokuzuncu ülke oldu.
Mayıs ayında Belçikalı mimar Gauthier Destenay ile evlenen Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, eşcinsel evlilik yapan ilk Avrupa Birliği (AB) lideri oldu.
Dünyada eşcinsel evliliğin yasallaştığı en son ülke olurken halk oyuyla evlilik eşitliğini kabul eden dünyadaki ilk ve tek ülke oldu. Ülkenin referanduma gittiği gün Dublin semalarında beliren gökkuşağı sosyal medyada büyük ilgi görmüştü.
15 Temmuz 2010'da Arjantin Senatosu yasa tasarısını onayladı; yasayı veto etmeyeceğini belirten Başbakan Cristina Fernandez bunu imzaladıktan sonra yürürlüğe girdi. Bu yasaya evlat edinme hakları dahildir. Güney Amerika genelinde Arjantin, bütün ülke çapında eşcinsel evliliğe izin veren ilk Latin Amerika ülkesi, kıta çapında eşcinselliği kabul eden ilk ülkedir.
2013 Mayıs ayında onaylanan yasa 3 ay sonra Ağustos 2013'te yürürlüğe girdi ve Uruguay, Arjantin'den sonra eşcinsel evliliği tanıyan ikinci Güney Amerika ülkesi oldu.
26 Haziran 2015'ten önce Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, Maine, Maryland, Washington, Kaliforniya, Rhode Island, Minnesota, New Jersey eyaletleri; Washington, D.C. federal bölgesi; Coquille kabilesi'nde eşcinsel evlilik yasaldı. 26 Haziran'da Yüksek Mahkeme (Supreme Court)'den çıkan kararla tüm ABD'de evlilik eşitliği kabul edildi.
Geçtiğimiz günlerde Meksika'da yüksek mahkeme, eşcinsel evliliğin engellenmesinin anayasal olmadığına karar verdi. Kararın ardından parlamentodan yasal düzenleme çıkmamış olsa bile eşcinsel çiftlerin evlenmesinin önündeki engelin kalktığı belirtiliyor.