Türkiye'de eşdeğer ilaç kullanımıyla sağlanan tasarrufun, 2006 yılında 797 milyon YTL'ye ulaştığı bildirildi.
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, Türkiye'nin yüz yıllık geçmişi olan güçlü, uluslararası standartlarda ve üretim kapasitesi yüksek bir eşdeğer ilaç endüstrisine sahip olduğunu söyledi.
Türk ilaç endüstrisinin, bilimsel, teknolojik altyapısı ve insan kaynakları bakımından ilaç alanında gelişmiş ülkelerin standartlarında olduğunu belirten Tokgöz, Türkiye'nin dünyada ilaç üretiminde kendine yeterli 18 ülke arasında yer aldığını kaydetti.
Tokgöz, tüketiminin az olması nedeniyle yurt içindeki üretimi ekonomik olmayan bazı ürünler ve biyoteknolojik ilaçlar dışındaki tüm ilaçların Türkiye'de üretilebildiğine dikkat çekti. Türkiye'de, lisanslı veya fason olarak referans ilaç (dünyada pazara ilk defa sunulmak üzere ruhsatlandırılmış ürün) üretimi ya da ithalatı yapılmakla birlikte, endüstrinin temel faaliyet alanını eşdeğer ilaçların oluşturduğunu ifade eden Tokgöz, şöyle konuştu:
"Türkiye, ürettiği ilaçlarının kalitesi, etkinliği ve güvenilirliği ile birçok ülke pazarında yer almaktadır. Son derece modern, uluslararası standartlarda üretim yapan tesislerimiz vardır. Üretim tesislerimizin uluslararası onay almış veya alabilecek düzeyde olmaları, ilaç endüstrimizin ihracata dönük çalışmaları için çok önemli bir potansiyeldir. Eşdeğer ilaç üretim ve kullanımının desteklenmesiyle ülkemizin uluslararası pazarlardaki rekabet gücü de yükselecektir."
Eşdeğer ilaçlara yönelik destek
Tokgöz, günümüzde pek çok ülkede, kamu maliyesinde tasarruf sağlamak amacıyla eşdeğer ilaçlara yönelik desteğin, bir devlet politikası haline geldiğini söyledi. Türkiye'de eşdeğer ilaç kullanımıyla sağlanan tasarrufun 2006 yılı itibariyle 797 milyon YTL'yi bulduğunu kaydeden Tokgöz, şöyle devam etti:
"Ülkemiz koşullarına uygun teşvik politikalarıyla bu rakamın daha da artırılması mümkündür. Bu kapsamda, eşdeğer ilaç kullanımının artırılması için
eşdeğer ilaçların ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılması, eşdeğer ilaçların gecikmeksizin geri ödeme listelerine girmesi gerekmektedir. Ayrıca, doktor, eczacı ve hastalara yönelik çeşitli teşvik mekanizmalarının yaratılması yararlı olacaktır."