TSK, PKK’ya karşı alan hâkimiyetini tamamen sağlamak amacıyla bölge bölge büyük bir temizlik harekâtına başlıyor. Sabit noktada bekleme bitiyor, mutlak hâkimiyet, tam saha pres başlıyor. Başta Hakkâri ve Şırnak kırsalı olmak üzere, terör örgütü grupları ayrı ayrı çembere alınıp, izole edilecek.
Terör örgütü PKK’nın son dönemde artan saldırıları sonrası Ankara, silahlı mücadelede benzeri görülmemiş çapta geniş yeni bir konsept için düğmeye bastı. Genel olarak, sabit noktada beklemenin bırakılarak hareketli hale geçildiği yeni harekat tarzı, “Mutlak hakimiyet, tam pres” diye de adlandırılıyor. Hürriyet gazetesinin haberine göre, buna göre, Türk Silahlı Kuvvetleri bölgede, PKK’nın terör faaliyetlerinde üs olarak seçtiği bölgeler başta olmak üzere alan hakimiyetini tamamen sağlamak amacı ile bölge bölge büyük bir temizlik harekâtına başlıyor.
Bunun için bölgede öncelikli 2 il, Hakkâri ve Şırnak kırsalı olmak üzere bölgeler temizlenmeye başlanacak. Ancak bunlar gerçekleşirken her belirlenen bölge ayrı ayrı çembere alınacak. Terör örgütünün gruplarının birbiriyle teması kesilerek, bulundukları yerde izole edilip etkisiz hale getirilmeleri planlanıyor.
Bir diğer önemli unsur da hareketli birliklerin PKK’nın bölgedeki hareketliliğinin önüne geçmek amacıyla her yerde olması. Bu çerçevede, uzman çavuştan üst rütbeli subaylara dek tecrübeli personel de bizzat harekâtlarda aktif olarak bulunacak.
Ankara’da bulunan komuta heyetinin bir ayağı da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in talimatıyla sürekli bölgede olacak. Buna harekat bölgesinde fedakarca görev yapan personelin bizzat yanında bulunulması nedeniyle özellikle önem veriliyor. Planlamaya göre, kırsal bölgeler başta olmak üzere şu iller temizlik harekatında ilk aşamada yer alacak: Hakkâri, Şırnak, Batman, Van, Siirt, Bingöl, Muş, Tunceli, Diyarbakır.
Ancak ilk adım olarak, Hakkâri’de güneydoğu Irak- İran sınır köşesi Yüksekova- Şemdinli- Dağlıca- Çukurca- Geçimli bölgesi ile Şırnak’ta yakın bölge olarak Beytüşşebap- Uludere ekseni 1’inci öncelikli yer alacak.
Aynı zamanda ABD’ye de anlık istihbaratın daha etkin hale getirilmesi ve teslimatı geciktirilen Süper Kobra taarruz helikopterleri için bir kez daha resmi girişimde bulunulacak. Harekâtların icrasında deneyimli polis özel harekat birimleriyle MİT istihbarat birimleriyle de koordineli olarak çalışılacak.
Yetkililer, bir süreden beri sürekli kamuoyunda konuşulan sınır ötesi harekat için ise, “Hangi adım gerekiyorsa o adım atılacak. Devletin bu işin bitirilmesi konusunda kesin kararlılığı var” şeklinde açık kapı bırakan kritik bir değerlendirmede bulunuyorlar.
PKK'ya geçit vermeyecek olan Özel TİM sayısı 11 bine çıkartılıyor!
Özel tim polisinin şehir merkezleri dışında, kırsalda terörle mücadele için kullanılması amacıyla 2010 yılında başlatılan proje, erken tamamlanıyor.
2015 yılına kadar 6 bin olan polis özel timinin sayısının 11 bine çıkarılması planı öne çekildi.
İçişleri Bakanlığı, polisten 5 bin kişiyi daha belirleyerek, özel harekata aldı.
İlk kez Başbakan Tayyip Erdoğan 2010’da, terörle mücadele çerçevesinde iç güvenlikte polisin kullanılmasıyla ilgili bir çalışma yapıldığını, bölgelerin hassasiyetine göre bu konuda adım atılacağını açıklamıştı.
İçişleri Bakanlığı’nın 54 ilde görev yapan 6 bin özel tim polisi sayısını 2015’e kadar 11 bine çıkartmak için başlattığı çalışma, son aylarda tırmanın terör olayları nedeniyle hızlandırıldı.
Başbakan Erdoğan’ın da talimatıyla, 2015 yılına kadar aşamalı yapılması planlanan artış, bir defada gerçekleştirildi.
5 bin polisin eğitimi başladı. Bakanlık, Özel Harekat Yönetmeliği çercevesinde, “yaş sınırına uyan ve operasyonel kabiliyet” özelliği olan polislerden 5 binini belirledi.
Özel eğitime tabi tutulan polislerin yıl sonuna kadar eğitimlerini tamamlayarak, Doğu ve Güneydoğu’da terörle mücadelede görev yapmaları sağlanacak.
Kırsaldaki operasyonlarda bu polislerin aktif olarak kullanılmasına yıl sonunu kadar başlanacak. Özel tim polislerinin eğitiminin Ankara Gölbaşı’ndaki merkezde yapıldığı bildirildi.
Ak Parti kurmayları, “Hem terörle etkin mücadele edeceğiz, hem demokratikleşme adımları atacağız. Konsept bu” dedi.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin daha önce yaptığı açıklamada, bu çalışma ile ilgili şunları söylemişti:
“Polisimiz, jandarmamız ve diğer iç güvenlik birimlerimiz her zaman operasyon yapmaya hazırdır. Polis operasyonlarda yerine ve gereğine göre daha etkin rol alacaktır. Terörün daha çok gerçekleştiği ya da gerçekleşme ihtimalinin ağırlıklı olduğu yerlerde operasyon yapacak. Bu da bizim bakanlık olarak geliştirdiğimiz bir çalışma yöntemi. Terörle mücadelede yapısal ve yönteme ilişkin yenilikler ve değişiklikler olacaktır. Bu yapıda ne asker dışarıya alınmıştır, ne de polis tamamen işin içine dahil edilmiştir.”