HABER

Eşi rüya gördü, asrın icadını yaptı

Kırşehirli mucit, eşinin gördüğü rüyadan yola çıkarak yakıtsız motor icat etti. Kırşehirli mucit Ahmet Kolbaşı, yaklaşık 15 yıl önce icat ettiği yakıtsız motorunu, yıllar sonra gün yüzüne çıkardı. 1991 yılında radyoların arkasından çıkan adi mıknatıslarla manyetik alanları kullanarak yakıtsız motor üretimi gerçekleştirdiğini öne süren Ahmet Kolbaşı, "Ben 24 volt aküyle elektromıknatısları hareket ettiriyor ve manyetik alanı kullanarak güç elde ediyorum. Zaten sistemin adı da 'Manyetik Alanları Kullanarak Gücü Katlanan Motor'. 1991'de piyasada bulunan ve radyoların arkasından çıkan adi mıknatıslarla bunun maketini yaptım ve çalıştığını görünce geliştirmeye başladım. 1991 yılında bu motoru yaptığımı söyleseydim kimse bana inanmazdı. Çünkü teknolojinin gelişimi o zaman bu kadar hızlı değildi. Zamanını bekledim ve şimdi piyasaya duyuruyorum. Projelerini çizdim ve patentini aldım" dedi.

Motorun aküden başka yakıt kullanmadığını ve hem petrol hem de lpg kullanımının tarih olacağını söyleyen Kolbaşı, "Motorda petrol ürünleri, LPG, hidrojen kullanılmıyor. Onun için her yerde kullanılabilir. 'Akü ile çalışıyor, elektrikle çalışıyor' denilebilir ama yüksek gerilim ya da orta gerilim elektrik istemiyor. Dağ başında bile istenilen tezgahta, istenilen işte motor gücü olarak kullanılabilir" açıklamasını yaptı.

"ÇEVRE DOSTU HAYALET MOTOR" Motorda soğutma suyu radyatör sistemi, karbüratör ve marş motorunun olmadığını kaydeden Kolbaşı, "Çok küçük yer kaplıyor. Bunun tamir işi, arızası da normal motorlara göre sübap, sekman, piston olmadığını için arızası ve masrafı da yok. Egzozu ve yakıt kullanmadığı için ne hava kirliliği ne de ses kirliliği yapıyor. Tam bir çevre dostu ve ekolojik bir motor sistemi" dedi.

Otomobillerin yanı sıra sıfır maliyete yakın bir harcamayla elektrik üretimi de gerçekleştirilebileceğini söyleyen Kolbaşı, "Otomobillerde kullanılabilir. Sıfır maliyete yakın elektrik üretilebilir. Isınma olmadığı için hararet yapma durumu yok" açıklamasını yaptı.
Emekli albaylarla görüştüğünü ve buluşunun askeri zırhlı araçlarda kullanılabileceğini ifade eden Kolbaşı, "Silahlı Kuvvetler'den emekli albaylarla görüştüm. Onlar Güneydoğu'da kışın araçların donduğunu ve sıkıntı çektiklerini söyledi. Bu motor askeri zırhlı araçlarda kullanılabilir çünkü ısınma ve hararet problemi yok" diye konuştu.

"SAVAŞ UÇAKLARIMIZ VURULAMAZ" Diğer yandan, projenin uçaklarda kullanılması durumunda, uçakların çok daha yükseklere çıkabileceğini de iddia eden Ahmet Kolbaşı, "Yanma olmadığı için oksijene ihtiyaç yok. Uçaklarda kullanılan roketler ısıya duyarlı. Savaş uçaklarındaki roketler, bir başka savaş uçağına ısıya duyarlı olarak kilitleniyor. Bunda ısınma olmadığı için roketlerin uçaklarımızı vurma ihtimali sıfıra iniyor" diye açıkladı.
Yakıtsız motorun 5 bin devirlik motorların üstüne çıkabileceğini de söyleyen Kolbaşı, "Benim bu projede kullandığım yataklama rulmanı 5 bin devire dayanıklı bir rulman. Klasik motorlardan daha güçlü ve devire sahip. Bütün hesaplarımız buna göre. Hesaplarım Erciyes Üniversitesi tarafından incelendi ve doğrulandı. Motor 5 bin devirin üstünde çalışacak. Aşağı yukarı yarış arabalarının hızına yaklaşan bir hız oluşabilir" dedi.

"OTOMOTİV SEKTÖRÜ ALT ÜST OLABİLİR" Otomotiv firmaları ile görüşmediğini ifade eden Kolbaşı, projenin hayata geçmesi ile birlikte otomotiv sektörünün alt üst olacağını belirterek, "Otomotiv firmaları ile görüşmedim. Onların bana destek vereceklerini zannetmiyorum. Çünkü, ellerinde hazır sistemleri var ve ben onların bu sistemlerini ekarte etmiş oluyorum. Bu projeyi hasır altı etmek isteyeceklerdir. Ben bu projenin geliştirilerek ülkeme ve milletime faydalı olmasını istiyorum. Bu projenin geliştirilmesi için yatırımcı ruhu olanlara bana
destek vermesini istiyorum. Sermaye ortağı olacaklar ve beraber kazanacağız. Ben emekli biriyim ve emekli maaşımın dışında bir kazanımım yok. Evim kira, projeyi hazırlamak için babamdan kalan küçük bir arsayı sattım ve yaklaşık 25 bin YTL harcayarak projeyi hazırladım. Asla da pişman değilim" ifadelerini kullandı.
Eşinin gördüğü bir rüyadan yola çıkarak projeyi geliştirdiğini söyleyen Kolbaşı'na, çalışmaları sırasında 61 yaşındaki eşi Besime Kolbaşı yardım ediyor. Gördüğü rüyayı anlatan Besime Kolbaşı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan destek isterken, "Bu işle ilgili bir rüya gördüm ve eşime anlattım. O da beni kırmadı ve çalışmaya başladı. Kendisine yardım ediyorum. Bobinlerini veriyorum ve telleri sarıyoruz. Başbakanımız'ın bu motora sahip çıkmasını istiyorum" dedi.

En Çok Aranan Haberler