YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eşinden Alınan Böbrek Suni Damara Nakledildi

Yüksek tansiyona bağlı böbrek yetmezliği teşhisi konulan bir hastaya, eşinin bağışladığı böbrek nadir yapılan bir...

Yüksek tansiyona bağlı böbrek yetmezliği teşhisi konulan bir hastaya, eşinin bağışladığı böbrek nadir yapılan bir ameliyatla nakledildi.

Yaklaşık 8 yıl önce yüksek tansiyon rahatsızlığı ile hastaneye giden Hasan Ülger (53)’e böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Bunun ardından trafik kazası geçiren Ülger’in sağ ayağı diz seviyesinden kesildi. Tansiyon hastası olan Ülger’in damar sertleşmesi sorunu yaşadığı, kalpten çıkarak bacaklara doğru giden ana damarı ve buna bağlı iki damarın işlevini kaybettiği tespit edildi. Ameliyata alınan Ülger’e, 3 damarının yerine suni damar takıldı. Tedavi sürecinde böbrek rahatsızlığının ilerlemesi nedeni ile diyalize girmeye başlayan Ülger’e nakil olması gerektiği söylendi. Eşi Fatma Ülger böbreğini vermek için gönüllü oldu, ancak gittikleri hastanelerde ameliyatın riskli olduğu söylenerek nakil yapılmadı.Bunun ardından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gelen Ülger çifti, nakil için yeniden başvurdu. Yapılan tetkiklerde hiçbir engelin olmadığı saptanınca nakil yapılmasına karar verildi. Fatma Ülger’den alınan böbrek ise eşi Hasan Ülger’e nakledildi. Ameliyatı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof.Dr.Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan hastanın birçok merkezde reddedildiğini ve bu tür ameliyatların riskli olduğunu belirtti. Ameliyat öncesinde hastaya risklerle ilgili bilgi verdiklerini kaydeden Doç. Dr. Dinçkan, şöyle konuştu: “Hastaya risklerini anlattık. O da kabul etti. Hastanın kasık bölgesindeki suni damara çıkardığımız böbreğin atar damarını bağlamak yöntemiyle ameliyatı gerçekleştirdik. Böbreği vücuda takarken atar damarını vücudun iliak damar dediğimiz kendi damarına bağlayarak böbreği kanlandırmanız gerekiyor. Bu hastada iliak damarları kötü olduğu için böbreği suni damara bağlıyorsunuz. Burada suni damara müdahale yapılıyor. Normal şartlarda bu tür hastalara böbrek yapmak imkansızdır. Ama artık bunlar yapılıyor.”

Doç.Dr.Dinçkan, riskli olmasına rağmen son yıllarda Türkiye’de bu tür ameliyatların yapıldığını ve ameliyatla ilgili diğer merkezlere örnek olması adına organ nakli kongresinde bilim dünyasına sunum yapacaklarını söyledi.

Zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Hasan Ülger ise ameliyattan sonra tekrar hayata tutunduğunu belirterek “Doktorum olmasaydı kurtulmazdım. Ana damarım yok. Ayhan hocam beni kurtardı. Ona çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler