- BİTLİS'in Ahlat İlçesi'ndeki 'Eski Ahlat şehri kazıları' Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Celil Arslan başkanlığında başladı.
Ahlat'taki çalışmalar, bezirhane, zaviye ve hamam kalıntıları olmak üzere 3 ayrı alanda yürütülüyor. Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Celil Arslan başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarıyla birlikte, daha önceki yıllarda yapılan kazıların sonuçlandırılması ve hızlı bir şekilde koruma altına alınması için çalışmalar yapılıyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Celil Arslan, 2017 kazı sezonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi adına ilçede 'Eski Ahlat Şehri Kazısı' başlığı altında ikinci bir kazı ekibi olarak çalışmalara başladıklarını söyledi. Kazı ekibinde Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halit Çal, Ömer Halisdemir Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ekiz, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri Yardımcı Doç. Dr. Leyla Kaderli ve Methiye Gül Çöteli, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü araştırma görevlisi Fadime Özler, 9 öğrenci ve 22 işçiyle çalışmaları yürüttüklerini anlatan Doç. Dr. Celil Arslan, şöyle konuştu:
"Daha önceki yıllarda başlayan bazı yapıların kazılarını tamamlamak, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını yapmak, ayrıca tarihi doku içerisindeki diğer yapı türlerini de açığa çıkarmak üzere ikinci bir kazı ekibi olarak Kültür Bakanlığı’nın dolayısıyla Bakanlar Kurulunun çıkarmış olduğu izinle bu dönem kazılara başlamış olduk. Ulu Cami ve hemen bitişinde yer alan bir imalathane veya bezirhane yapısı vardı. Bunların kazılarını tamamlamaya çalışacağız. İkinci olarak burada bir zaviye alanı var. Tabi zaviye alanı tek başına değil etrafında ki yapı gruplarıyla birlikte bir kompleks olduğunu düşünüyoruz. Zaviye alanındaki çalışmalarını da devam ettirme gayreti içerisindeyiz. Üçüncü bir alan olarak da büyük bir hamam yapımız var. Daha önceki yıllarda burasının üzeri koruma amaçlı olarak bir demir konstrüksiyonla kaplanmış ve üzeri brandayla örtülmüştü. Burasının işlevini yerine getirmediği ve çok anlamlı olmadığı gerekçesiyle kurul kararıyla birlikte bu iskeletin kaldırılmasını sağladık. Bu yapının da kazı çalışmalarının tamamlanması ve ortaya çıkartılan bölümlerinin de korunması amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Ulu Caminin Doğu yönünde camiyle birlikte olması gerektiğini düşündüğümüz yapı guruplarını da belirlemek amacıyla şuanda 2 ayrı yerde sondaj çalışması yapıyoruz. Daha önce ki yıllarda kazı işleri başlayan yapıların kazılarının sonuçlandırılması ve hızlı bir şekilde korumaya alınmasını, restorasyonlarının yapılmasına yönelik projelendirilmelerini yapmaya çalışıyoruz. Eski Ahlat şehri sadece bu yapılardan ibaret değil. Bunların dışında da yine farklı yapı guruplarının olması muhtemeldir. Bu muhtemel alanlarda ise sondajlarla bu yapı guruplarını ortaya çıkarmaya gayret edeceğiz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz