Erzincan Üniversitesi (EÜ) Eğitim Fakültesi Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen, "Anayasa İle Alakalı Güncel Tartışmalar" konulu konferansın açılış konuşmasını EÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Bingöl yaptı. Daha sonra konuşan eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ise, konferansın sonunda katılımcıların, son günlerde ülke gündemini meşgul eden AK Parti'ye açılan kapatma davası, Ergenekon soruşturması ve yargının siyasallaştırıldığı iddiası gibi çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı.
Tuğcu, yaşanan süreçte yargının siyasallaşıp, siyasallaşmadığı yönündeki bir soruya şu karşılığı verdi: "Rahat verseler yargı siyasallaşmaktan kurtulacak. Ama o huzura kavuşamıyor. Eğer Anayasa Mahkemesi'nden bahsetmemiz gerekirse, bugün Anayasa Mahkemesi'nde bir ölçüde siyasallaşma mümkündür. Bir siyasi partiyi kapatacaksınız, bir kanunu iptal edeceksiniz ve bu siyasallaşma olmayacak mümkün değil. Çoğunluğun çıkardığı anayasayı kaldırıp 11 kişi iptal ediyorsunuz. Tabii ki siyasallaşır. Ama bu siyasallaşma belli bir siyasi partiye yaklaşım anlamında değil, işin gereğidir. Rahatsızlık duyduğum bir şey var. Nasıl bir tavırdır. Eğer işinize geliyorsa savcı gereğini yapmıştır, işinize gelmiyorsa savcı siyasallaşmıştır. Böyle bir isnat olur mu? Böyle bir isnat olursa tabii vatandaşın da zihninde 'yargı siyasallaşıyor' zihniyeti oluşur. Bu daha çok yargının dışındakilerin çok daha özenli ve dikkatli olmasına bağlı. Bana vermişsiniz parti kapatma görevini, ben siyasallaşmayacağım, nasıl olacak bu mümkün mü? değil. Onun için bu konuda vatandaşın çok daha özenli olması gerekiyor. Eğer özen gösterilirse yargının sadece görevini yaptığı ortaya çıkar."
"YARGIYA GÜVEN OLMAZSA ÜLKEDE HUZUR KALMAZ"
Tülay Tuğcu, yargıya duyulan güvenle ilgili bir soruyu ise, "Vatandaşlar, bunlar çok yaygın söylendiği taktirde inanıyor. Güven kaybına uğradığını kabul etmek gerek. Ama bu yargının elinde olan bir şey değil. Mesela Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bir çok karar da eleştirildi. Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak demeç verip, 'hayır efendim o karar da siyasal değildir, biz böyle yaptık' gibi bir savunmaya geçemez. Çok gerekli olmadığı sürece yargının konuşması asıl değildir. O nedenle konuşanların çok dikkatli olması gerekiyor. Yargıya güvenmediğiniz zaman ülke de huzur kalmaz. Hukuk huzurun asli unsurudur, devlet varlığının asli unsurudur. Sadece hukukçular, yargıçlar olarak değil hep beraber kaybederiz" karşılığını verdi.
"ERGENEKON'DA BASININ TUTUMU YANLIŞ"
Tülay Tuğcu, Ergenekon davasıyla ilgili başka bir soru üzerine, basının söz konusu davayla ilgili tutumunun yanlış olduğunu savunarak, "Basının Ergenekon davasına müdahalesi yanlıştır. Bunlar yargıyı etkileyen tavırlardır. Aslında bu tür yayınların sokulmaması, hatta konuşulmaması gerekiyor. Herhangi bir önlem almak, ilgili kurumların görevidir. Öyle zannediyorum ki hukuka güveninin reytingle karşılaştırıldığı zaman reytingi, hukuka güvenden daha öncelikli kabul ediyorlar. Yazılı basının da yanlış bilgilendirdiği, yanlış yönlendirdiği oluyor. Basının da bilince ulaşması gerekiyor" dedi. Konferansın sonunda Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Bingöl tarafından Tülay Tuğcu'ya Erzincan'a özgü el işlemeli bakır tepsi ve plaket takdim edildi.
İHA