Osman Pepe’nin Orman Bakanlığı döneminde, eski çalışanlarına ait Kar Enerji adlı şirket Pepe aracılığıyla Gürcistan Hükümeti ile çok iyi ilişkiler kurdu. Bu ilişkilerin sonucunda da Çoruh Nehri üzerinde 7 adet hidroelektrik santralin yapım ve süresiz işletim hakkı Kar Enerji’ye verildi.
Vatan'ın haberine göre, Osman Pepe bakanlığı devrettikten hemen sonra Kar Enerji’nin yüzde 95 hissesi Pepe’nin aile şirketi Pekar İnşaat’a yüzde 5’i de oğlu Mustafa Talha Pepe’ye devredildi. Şimdi Pepe Ailesi en az 240 milyon dolar yatırımla Gürcistan’da bu yatırımı yapıp her yıl 50 milyon dolarlık elektrik satacak.
Bakanlığı döneminde Gürcistan ile yapılan temaslarda hep ön planda olan, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin Türkiye ziyaretlerinde de kendisini ve heyetini hiç yanlız bırakmayan Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe’nin Gürcistan’da çok büyük bir enerji işini kaptığı ortaya çıktı. Gürcistan’da 7 adet hidroelektrik santrali kurma ve süresiz işletme hakkını elde eden Kar Enerji adlı şirketi, bakanlığı döneminde önce yakın adamlarına kurduran Osman Pepe’nin bakanlıktan ayrıldıktan hemen sonra şirketi emanetçilerden geri aldığı ve aile şirketinin üzerine geçirdiği kayıtlarla belgelendi.
Bakanken görünmedi
Kayıtlara göre, Kar Enerji Ltd şirketi 4 Temmuz 2007’de kuruldu. O zamanki kurucuları Cüneyt Turkut ve Mahmut Tüfekçi görünüyordu. Cüneyt Turkut’un Pepe’nin şirketlerinde mali işlerden sorumlu kişi, Mahmut Tüfekçi’nin ise Pekar İnşaat yöneticisi Ahmet Tüfekçi’nin kardeşi olduğu belirlendi. Bu şirket Osman Pepe’nin bakan olduğu dönemde Gürcistan Enerji Bakanlığı ile çok iyi ilişkiler kurdu.
Kar Enerji Ltd şirketi, Gürcistan’daki fırsatlara odaklanmak üzere Gürcistan’da Acar Enegy-2007 adlı bir şirket kurdu. Bu şirket 2008’in başında Gürcistan Enerji Bakanlığı ile çok önemli bir anlaşma yaptı. Gürcistan Enerji Bakanı Aleksander Khetaguri’nin altına imza attığı anlaşma ile Çoruh Nehri ve kolu Tıkrişi Deresi’nde kurulacak 7 adet hidroelektrik santralin (HES) yapım ve süresiz işletim hakkı, Kar Enerji’nin ana hissedarı olduğu Acar Energy’ye verildi. Anlaşmada üretimin 2012 yılında başlayacağı, santrallerin toplam kurulu gücünün 120 MW olacağı, üretilecek elektriğin yüzde 40’ının Gürcistan’a satılırken, yüzde 60’ının ise Türkiye’ye satılacağı belirtildi. Tam da o dönemde Türkiye ile Gürcistan arasında elektrik alım anlaşması yapıldı. Zira Türkiye’de 41 bin MW’lık üretim tüketime yetmiyordu ve enerj arzı açığı, ekonomi büyüdükçe artıyordu. 18 Kasım 2002’de Abdullah Gül’ün başbakanlığında kurulan kabinede Orman Bakanı olan, Erdoğan döneminde de yeni adıyla Çevre ve Orman Bakanı olarak kabinede görev alan Osman Pepe bakanlık görevinden Ağustos 2007’de ayrıldı.
Ticaret sicil gazetesi kayıtlarına göre 15 Ekim 2008’de yani Kar Enerji, Gürcistan yatırım anlaşmasını imzaladıktan 8 ay, Bakan Pepe de koltuğu bıraktıktan 14 ay sonra Kar Enerji’de hisse devri gerçekleşti.
En büyük yatırımımız
100 bin TL sermayeli şirkette 50 bin TL ortaklığı bulunan Mahmut Tüfekçi hisselerini Osman Pepe ve oğulları tarafından kurulan Pekar İnşaat’a devretti. Yine aynı tarihte bir diğer ortak Cüneyt Turkut da 45 bin TL’lik payını yine Pekar İnşaat’a devretti. Şirkette son yüzde 5’lik pay da yine Cüneyt Turkut tarafından Osman Pepe’nin oğullarından Mustafa Talha Pepe’ye devredildi. Böylece Gürcistan’da çok önemli yatırım izni olan şirketin tamamı Osman Pepe’nin aile şirketi ve oğluna geçmiş oldu. Pepe Ailesi’nin şirketi olan Pekar Grup’un internet sitesinde Gürcistan yatırımı ile ilgili şu bilgilerin yer aldığı görülüyor: “Pekar Grup’un geleceğe doğru attığı en büyük adımlardan birini de enerji sektöründeki yatırımları ve projeleri oluşturmaktadır. Bu konudaki en büyük adım Gürcistan’da gerçekleştirdiğimiz enerji yatırımımızdır. Pekar Grup (Kar Enerji Ltd Şti) Gürcistan’da faaliyet gösteren Acar Energy 2007 Ltd. şirketinin ortaklarından biridir. Acar Energy 2007 Ltd Gürcistan sınırları içerisinde 7 adet HES ile ilgili olarak Gürcistan Hükümetiyle anlaşma sağlamış, sonrasında kati proje çalışmalarına başlamıştır. Bu 7 projenin toplam kurulu gücü 120 MW olmakla beraber hesaplanan enerji üretimi yıllık 735.90 Gwh’tır. Projelerde, Ocak 2010 itibarıyla inşaat çalışmalarına başlanması planlanlanmaktadır.”
Ancak henüz yatırımla ilgili bir çalışmanın başlamadığı, ekonomik kriz ve düşen elektrik fiyatları nedeniyle yatırımın beklemede olduğu öğrenildi.
Pepe: Çocuklarım Nijerya’dan Çin’e ekmek peşinde koşuyor
Gürcistan’daki yatırımla ilgili olarak ulaştığımız Osman Pepe önce bu yatırımı hatırlamadı. “Bizim Kar Elektrik adında kurulu bir şirkette ortaklığımız yok” diyen Pepe, “Nasıl olur, sizin aile şirketiniz Pekar İnşaat’ın internet sitesinde bile bu projeden ’En büyük yatırımımız’ diye sözediliyor. Üstelik Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre de bu şirketin yüzde 100’ü size ait. 15 Ekim 2008’de devir gerçekleşmiş” deyince şunları söyledi: “Evet galiba oğlumun o şirkette payı var. Ancak Gürcistan’daki şirketin tamamı bizim değil. 40’ın üzerinde ortağı olan bir şirket bu. Oğlumun payı da sanırım yüzde 10 civarında. 7 santral de yapılamayacak. Zira 4 tanesinin Milli Park sınırları içinde kaldığı anlaşıldı ve projeleri iptal edildi. Kalan 3 tanesi için de teminat mektubu çalışmaları devam ediyor. Şu an netleşmediği için yatırım bedeli ve kurulu kapasite ile ilgili bilgi vermem mümkün değil. Sonuçta ekmek parası için çalışıp didiniyoruz. Biz sadece Gürcistan’da değil dünyanın hemen her yerinde iş kovalıyoruz. Çocuklarım Çin’den Libya’ya hatta Nijerya’ya kadar ekmek peşinde koşuyor.”