YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eski Baro Başkanından "büyükşehir Yasası" Değerlendirmesi

Malatya Barosu'nun önceki Başkanı Avukat Selahattin Sarıoğlu, yeni yasayla büyükşehirlerin fiilen eyalet durumuna geçeceğini ileri...

Malatya Barosu'nun önceki Başkanı Avukat Selahattin Sarıoğlu, yeni yasayla büyükşehirlerin fiilen eyalet durumuna geçeceğini ileri sürerek, "Büyükşehir belediye başkanı, eyalet başkanı mı olacak" diye sordu.

Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'ın 'büyükşehir belediyesi' olmasına ilişkin kanun tasarısının TBMM’de kabulünü değerlendiren Selahattin Sarıoğlu, şunları söyledi:

"Büyükşehir belediye başkanı tüm ilin oyuyla seçilecek, tüm ili temsil edecek, tüm ilin başkanı olacak. Tüzel kişiliği olan belde belediyeleri kapatıldı, yine tüzel kişiliği olan köyler kapatıldı. İlçe belediye başkanlarının yetkileri daraltıldı; adeta büyükşehir belediyelerinin birer şubesine dönüştürüldü. İlde başka otorite kalmadı. Büyükşehir belediye başkanı tek egemen. Öyleyse tam da eyalet başkanı, görüntü buna uyuyor. Bu durum, Güneydoğu'da özerklik talep eden iç ve dış baskı çevreleri için tatmin edici olabilir. Ancak, bana göre bu üç boyutlu olmayan; sadece bir şekil..."

Yatırım İzleme ve Koordinasyon merkezlerinin durumuna da değinen Sarıoğlu, "Bu kuruluşlar, Başbakanlığa ve ilgili bakanlıklara sıkı sıkıya bağlı, merkezi yönetimin ildeki beyni, eli, kolu, ayağı; il bürokrasisinin de adeta çelik çekirdeği. İl genel meclisleri kaldırıldı, kırsaldan gelen siyasal temsilcilerin il idaresinden pay almasına son verildi" şeklinde konuştu.

"Yeni yasaya göre Bakanlar Kurulu kararıyla büyükşehir olmayan illerde de 'Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri' kurulabilecek" diyen Sarıoğlu, buna neden gerek görüldüğünü sorarak şu ifadeleri kaydetti:

"Güneydoğu'da büyükşehir olmayan illerde belediyeler eliyle bir 'fiili durum' olduğunda, bu merkezler eliyle yönetim iplerini ele geçirmek için, eğer 'eyaletçi' bir parti hükümet kurmada anahtar rolüne sahip olur ve Güneydoğu'daki büyükşehirlerin Yatırım İzleme ve Koordinasyon merkezlerinin bürokratlarını ben belirleyeceğim diyerek hükümet ortağı olursa ne olacak? Bu risk var denebilir. O taktirde, büyükşehir belediyesiyle birlikte düşünülürse, o büyükşehir fiilen eyalet durumuna gelmiştir denebilir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler