HABER

Eski DEP milletvekilleri 3. kez yargılanıyor

ANKARA (İHA) - Kapatılan DEP'in eski Milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Selim Sadak ve Hatip Dicle'nin 3. kez yargılanmalarına bugün devam edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, Leyla Zana ve arkadaşları katılmazken, avukatlar Yusuf Alataş ve Nuri Özmen mahkemede yer aldı. Duruşmada mahkeme başkanı Orhan Karadeniz, bilirkişi istenmesi için TRT'ye yazılan müzekkereye cevabın gelmediğini bildirdi. Duruşmada söz alan avukat Yusuf Alataş, eylemlere ilişkin kasetlerini çözümü için TRT'den bilirkişi istenmesine itiraz ettiklerini söyledi.

Daha önce dosyanın hazırlık aşamasında kaset çözümlerinin 3 kez bilirkişiye gittiğini ve bunların farklı kuruluşlardan olduğunu kaydeden Alataş, hazırlanan raporlarda seslerin müvekkillerine ait olmadığının tespit edildiğini söyledi. O dönemde TRT'nin savcılıktan aldığı iddianameyle bir program yaptığını ifade eden Alataş, TRT'de bu iddianameye yer verilirken, arka fonda çatışmalarla ilgili bir sunum yapıldığını ve müvekkillerinin bu çatışmalardan sorumlu tutulduğunu gösteren bir politika izlendiğini savundu. TRT'nin devlete bağlı bir kuruluş olduğunu, müvekkillerinin ise devlete karşı suç işledikleri iddiasıyla yargılandığını kaydeden Alataş, "TRT tarafsız değil. Biz dosyanın TRT değil bağımsız, tarafsız olan bilirkişilere gönderilmesini istiyoruz" dedi. Dosyada yer alan bazı kaset çözümlerine itiraz ettiklerini belirten Alataş, "Bazı kaset ve kayıtlara tümüyle karşı çıkıyoruz. Benim müvekkillerim böyle bir konuşma yapmamıştır, böyle bir görüşme olmamıştır. Bu bantlar gerçeği yansıtmamaktadır. İlk önce o seslerin sanıklara ait olup olmadığı tespit edilmeli, sonra kasetin içeriğine girilmelidir" şeklinde konuştu.

Duruşmada söz alan Cumhuriyet Savcısı Dilaver Kahveci ise, mahkemenin TRT Kurumu'nun bilirkişi olarak tayininin düşünmediğini, TRT'de çalışan ve bilirkişi ehliyetine sahip kamu görevlilerinin bilirkişi olarak tayin edilmesi konusunda karar aldığını kaydetti. TRT'nin ses kayıtlarının incelenmesinde, sesin değerlendirilmesinde, deşifrelerin yapılmasında en uzman kişilerin çalıştığı kurum olduğunu vurgulayan Kahveci, "Bu bakımdan kamu kuruluşlarında çalışan kişilere bireysel güvensizlik duyulması halinde diğer özel kuruluşlarda çalışan kişilere de güvensizlik duyulması tabiidir. Bu nedenle bilirkişi seçimine yapılan itirazın reddine karar verilsin" açıklamasında bulundu.

Duruşmaya verilen aranın ardında Mahkeme Başkanı, sanık avukatlarının bilirkişi seçimine ilişkin itirazın reddine karar verildiğini bildirdi. Başkan, bilirkişi için TRT'ye yazılan müzakere cevabının beklenmesini ve bir dahaki duruşmada DYP eski Milletvekili Sedat Edip Bucak'ın tanık olarak dinlenmesi için davetiye çıkarılmasına karar verildiğini belirterek duruşmayı erteledi.

DAVA SÜRECİ Ankara 1 No'lu DGM, kapatılan DEP'in eski Diyarbakır Milletvekilleri Hatip Dicle ve Leyla Zana, eski Şırnak Milletvekilleri Orhan Doğan ve Selim Sadak'ı, terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı talimat doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle TCK'nın "yasadışı örgüt üyeliği" fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun "ceza artırımını" öngören 5. maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezalarına mahkum etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de bu kararı onadı. Kapatılan DEP'in eski Milletvekilleri Zana, Doğan ve Dicle, 4 Mart 1994 tarihinde gözaltına alınarak, 17 Mart 1994 tarihinde tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne konuldu. Sadak ise, 1 Temmuz 1994 tarihinde gözaltına alındı ve 12 Temmuz 1994'te tutuklandı. Eski DEP Milletvekilleri, 1996 yılında AİHM'ye başvurdu. AİHM, 2001 yılının Temmuz ayında başvuruyu sonuçlandırarak DGM'lerin tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6. maddesinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek, Türkiye'nin sanıklara 25 bin ABD Doları, mahkeme masrafı için ise toplam 10 bin ABD Doları ödemesine karar verdi. AB'ye uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan uyum paketiyle AİHM'nin verdiği kararlar yeniden yargılama sebebi sayılmıştı. Bunun üzerine eski DEP Milletvekilleri avukatları aracılığıyla yeniden yargılanma istemiyle, Ankara 1 No'lu DGM'ye başvuruda bulundu. Ankara DGM de talebi yerinde bularak eski DEP Milletvekilleri'nin yeniden yargılanmasına karar verdi.

13 duruşma süren davada, Ankara DGM, kapatılan DEP'in eski Milletvekilleri hakkında eski kararın tasdiki yönünde karar verdi. Yargıtay'a temyize giden dava sürecinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eski DEP Milletvekilleri'yle ilgili kararın usulden bozulmasını istedi. Kapatılan DEP'in eski Milletvekilleri avukatları aracılığıyla Yargıtay'a başvurarak tahliyelerini istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de, eski DEP Milletvekilleri'nin talebini değerlendirerek, 9 Haziran'da serbest bırakılmalarına karar vermişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı usul yönünden bozarak dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi. Zana ve arkadaşlarının daha önceki 2 yargılamaları DGM'de yapılırken, 3. yargılama DGM'lerin kapatılmasının ardından yeni kurulan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılıyor.

En Çok Aranan Haberler