HABER

Eski milletvekili Orhan Doğan öldü

Eski milletvekili Orhan Doğan öldü

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde 24 Haziran Pazar günü yaptığı konuşma sırasında kalp krizi geçiren eski DEP milletvekili Orhan Doğan, tedavi gördüğü Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat etti.

Van'da 5 gündür yoğun bakımda tedaviye altında bulunan Doğan'ın sağlık durumu dün ağırlaşmıştı. Sabah saatlerinde geçirdiği mide kanamasının ardından hayati fonksiyonları daha da tehlikeye giren Orhan Doğan'ın tedavisinin yurt dışında sürdürülmesi için bir uçak hazırlanmıştı. Ancak doktorlar Doğan'ın naklinin uygun olmadığını bildirmişti.

Orhan Doğan, saat 06.30'da 5 gündür tedavi gördüğü Van Yüzüncü Yıl Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

DOĞAN KİMDİR?

DEP eski milletvekili Orhan Doğan 52 yıllık yaşamının 10 yılını cezaevinde geçirmişti. 25 Temmuz 1955'de Mardin'de doğan eski DEP milletvekili Orhan Doğan, babasının memur olması nedeniyle Anadolu'nun bir çok kentini dolaştı ve ortaokula Ağrı'da başladı, Hatay'da bitirdi. Aydın'da başlayan lise öğrenimini de Samsun Bafra'da tamamladı. 1974 yılında ise Ankara Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Orhan Doğan'ın Hukuk Fakültesi'ne kaydını yaptırmasında ise kendi deyimiyle, o dönemlerin popüler dizisi Petroçelli'nin etkisi büyük oldu. Ailesinin maddi durumu iyi olmasına karşın, lise ve üniversite yıllarını çalışarak geçirdi. Lise yıllarında Orman İşletme Müdürlüğü'nde puantör olarak çalıştı, 1975 yılında ise açılan memurluk sınavını kazanarak 1981 yılına kadar Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğü'nde muhasebe memuru olarak görev yaptı.

1980 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitiren Doğan, avukatlık stajını ise Murathan Mungan'ın babası İsmail Mungan'ın yanında yaptı. Stajını bitiren Orhan Doğan, avukatlık için Cizre'yi tercih etti. Doğan'ın Cizre'de ilk davası ise kaçakçılık davası oldu. Siyasi davalara da bakan Doğan, kısa bir süre sonra askeri görevini yerine getirdi.

Avukatlığının yanı sıra İHD kurucu başkanlığı ve Cizre ve Şırnak'ta İHD temsilciliği de yapan Doğan'ın politik yaşamı ise 1990 yılında Fehmi Işıklar'ın başkanlığında kurulan Halkın Emek Partisi ile başladı. 6 aylık kuruluş süresini tamamlayamadığı için 20 Ekim 1991 seçimlerine SHP ile ittifak yaparak girmesi HEP'i parlamentoya taşırken, HEP listelerinden aday gösterilen Doğan da o seçimlerde bölgesinde en çok oyu alarak TBMM'ye girdi. 1992 Nevruz'unda yaşanan olaylar, demokratikleşme ve Kürt sorunu konusunda atılmayan adımlar, HEP'i SHP'den kopardı. 2 Mart 1994'te ise Meclis, HEP'in kapatılması ile DEP'i kuran milletvekillerinin gözaltına alınışına sahne oldu. Meclis'te sivil bir polis tarafından ensesine bastırılarak Murat 131 marka araca sokulan Doğan, yargılandı, mahkum oldu ve 10 yılı aşkın bir süre hapis yattı.
Meclisten yaka paça gözaltına alınması sırasındaki fotoğraflarla Doğan, Türkiye siyasal yaşamına bir "demokrasi ayıbı" olarak geçecek 2 Mart'ın da simge ismi olmuştu.

CENAZE TÖRENİ YARIN

Doğan, yarın saat 17.00'de ilk avukatlık yaptığı yer olan Cizre'de DTP tarafından düzenlenecek olan törenle toprağa verilecek.

DTP tarafından yapılan yazılı açıklamada, Orhan Doğan için, "Kürt halkının yiğit evladı" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, "Türk ve Kürt halkının kardeşleşmesi ve dostluğu temelindeki çabaları, özelde Türk ve Kürt halkının birlikte yaşaması gerektiğine inanmış ve son nefesine kadar bunun için mücadele etmiştir. Kaybımız büyüktür. Türk ve Kürt halkının demokrasi ve barış güçlerinin başı sağ olsun" denildi.

DOĞUBEYAZIT BELEDİYE BAŞKANI KAZA GEÇİRDİ

Doğan'ın vefat haberinin ardından yakınları ve sevenleri hastane önünde toplanmaya başladı. Doğubayazıt Belediye Başkanı Mukkades Kubilay, Doğan'ın ölüm haberi üzerine Van'a gelirken kaza geçirdi. Çaldıran İlçesi yakınlarında keze geçiren Kubilay ve makam şoförü Memduh Çiftçi'nin ağır yaralandığı öğrenildi. Kubilay ve Çiftçi, Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

ANKA

En Çok Aranan Haberler