Çıkan çatışmada, Mahmur Kampı'ndan geldiği iddia edilen 3 PKK'lıdan 1'i yaralı yakalanırken, 2'si kaçtı.
Türkiye'de Kürt sorunun çözümünün silah yerine demokratik yöntemlerle çözülmesini istedikleri için 2004 yılında yıllarca üyesi oldukları PKK ile ters düşüp örgütten ayrılan başta Osman Öcalan ve Nizamettin Taş olmak üzere bazı eski PKK'lılar, Kuzey Irak'ta PWD-K'yı kurarak faaliyetlerine burada devam etti.
Osman Öcalan bir süre sonra bu gruptan ayrıldı.
Ancak PKK'dan ayrıldıkları için örgütün saldırılarına uğrayan ve bir çok mensubu öldürülen PWD-K'lıların siyasi çalışmalarını ve yaşadıkları yerleri Kandil sürekli gözetim altında tuttu.
Gizli kamera
Irak'ın Süleymaniye kentinin Koy Kasabası'ndaki evlerde bir arada yaşayan PWD-K üyelerinin kaldığı evlerin çevre duvarlarına gizli kameralar yerleştirildi.
Sokakta oynayan çocukların fark edip söylediği PWD-K'lılar da kamerayı kimin alacağını takip etmeye başladı.
Dün saat 19.45'da bir araçla sokağa gelen 3 PKK'lı kamerayı almak isterken, PWD-K'lılar müdahale edince aralarında çatışma çıktı.
PKK'lılardan 2'si kaçarken yaralı yakalanan PKK'lının üzerinde, Türkiye'den 1990'lı yıllarda göç edenlerin kaldığı Musul yakınlarındaki Mahmur Kampı'nda kaldığına ilişkin kimlik çıktı.
PWD-K'lılar, kendilerini evlerine gizli kamera koyup takip eden PKK'lıların Mahmur Kampı'ndan geldiğini söyledi.
Yaralı yakalanan PKK'lı, Koy Kasabası'ndaki güvenlik güçlerine teslim edildikten sonra Süleymaniye'deki hastanede tedavi altına alındı.
Nizamettin Taş: "Bize yönelik saldırılar sürüyor"
Kuzey Irak'ta yayımlanan Rudaw Gazetesine konuşarak olayı doğrulayan PKK'nın eski yöneticilerinden Nizamettin Taş, "Sağ yakaladığımız kişiyi polise teslim ettik. Tedavisi hastanede sürüyor. Söz konusu kişiler Mahmur kampından gönderilmiş. Bize yönelik saldırılar halen sürüyor" dedi.
Saldırının direkt kendilerini hedef aldığına dikkati çeken Taş, "Bunların PKK'lı olduğunu biliyoruz. Bunda hiçbir şüphe yok. Çektikleri görüntülerden PKK'lı oldukları anlaşılıyor. Başkalarının provokasyonu değil, bu doğrudan PKK kadrosudur. Başarsalardı aslında toplu katliam gibi bir şey düşünmüşler. Evlere baskın öncesi, keşif yapmak isterken tesadüfen yakalandılar. Olay direkt bize yönelik" diye konuştu.
Taş, "Neden hedef sizsiniz" sorusuna ise "Amaç yok. Aslında anlaşılmaz bir durumdur. Şimdi Kürt Ulusal Kongresi yapılıyor. Bu kongre, sözde Kürtlerin birliği, barışı amacıyla yaplılıyor. Normalde bize saldırı olacak bir ortam yok. Yani tam yumuşama beklenirken tuhaf bir şekilde bu saldırı oldu. Ne amaçla yaptılar, niye yapıyorlar, kimler yapıyor? Cemil Bayık, geçmişte hep arkadaşlarını vururdu. Tekrar bu mudur? Biz bekliyorduk ki biraz imajını düzeltsin, geçmişteki kirli imajından kurtulsun" cevabını verdi.
Erbil Asayiş sorumlusu Adil Yasin de Rudaw gazetesine verdiği demeçte olayı doğrulayarak, soruşturmanın halen devam ettiğini söyledi.
PKK'nın eski yöneticilerinden Ekrem kod adlı Hıdır Sarıkaya da olayı doğrulayarak, "Yıllardır buna benzer bir çok saldırı oldu ve bir çok arkadaşımız da yaşamını yitirdi. Biz silahlı mücadeleyi değil, Kürt sorunun çözümünde barışçıl demokratik yolları tercih ediyoruz. Biz örgütten ayrıldıktan sonra çoluk çocuğa karıştık ve burada ailelerimizle birlikte kalıyoruz. Önlem almasaydık ve çatışma daha şiddetli olsaydı bir çok ölüm olabilirdi" dedi.
Osman Öcalan: "Bizim de can korkumuz var"
PKK'nın hedefindeki Osman Öcalan ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "PKK içinde son 3-4 yıldır iç infazlar durmuştu. Abdullah Öcalan, 2006'da iç infazları durdurmuştu. Ancak şimdi bazıları, bu yasağı delmek istiyor. Bizim de can korkumuz var" dedi.
Provokasyon yaratmak isteyenlerin işi
Mahmur Kampı yetkilileri ise iddiaların asılsız olduğunu öne sürdü.
Olayı provokasyon amacıyla başka güçlerin yaptığını ileri süren bir yetili, "Söz konusu yaralı ele geçirilen kişinin üzerinden çıkan Mahmur'da oturduğuyla ilgili A4 kağıdından oluşan yazıyı da biraz bilgisayardan anlayan herkes çıkarabilir. Bu büyük ihtimalle de böyledir. Bu olay bu süreçte provokasyon yaratmak isteyenlerin işidir" dedi.
2004'te ayrılmışlardı
Eski PKK'lıların bir kısmı 2004 yılından örgütten ayrıldıktan sonra Köysancak'a yerleştiler.
Nizamettin Taş, Osman Öcalan, Ebubekir Ataç, Hıdır Sarıkaya, Hıdır Yalçın gibi çok sayıda eski örgüt mensubu, kurdukları Vatansever Demokrat Partisi (PWD) aracılığıyla siyaset yapıyorlar.
Erbil'de yapılması planlanan Kürt Ulusal Konferansı'na da katılmayı isteyen eski örgüt mensupları, "silahın çözüm olmadığı" görüşünü savunuyorlar.
PKK, kendisinden kopan eski örgüt mensuplarının aktif siyaset yapmasını ve Erbil'de düzenlenen konferans ve kongrelere katılmasını istemiyor.