Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) eski rektörü Engin Ataç'ın şu anda oturduğu Karacaşehir’deki villaları kaçak olarak yaptırdığı, belediyenin yönetmelikte yaptığı değişiklikle ruhsat aldığı ortaya çıktı.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) eski rektörü Engin Ataç tarafından kaçak olarak yapılan, ancak Danıştay tarafından yıkılması istenen inşaatın bulunduğu Borabey Göleti, geçtiğimiz günlerde su havzası olmaktan çıkarıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Yılmaz Büyükerşen başkanlığındaki CHP'li üyelerinin, söz konusu yönetmelik değişikliğini onaylayarak, kaçak bina inşa eden ve bu yolla devleti 2,5 milyon TL zarara uğratan Engin Ataç'ın bu konuda ceza almasının önü kapatıldı. Danıştay, Engin Ataç tarafından Borabey Göleti çevresinde kaçak yaptırdığı sosyal tesisin yıkılmasına, oluşan zararın da yasal faiziyle birlikte Ataç tarafından ödenmesine karar vermişti. Fakat AÜ yönetimi ve eski rektör Ataç'ın kardeşi olan CHP'li Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise kaçak inşaatı 1,5 yıldır yıkmıyordu. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, ağabeyinin kaçak yaptırdığı tesisi yıktırmayan kardeşi CHP'li Başkan Ahmet Ataç hakkında soruşturma başlattı. Ancak Ataç kardeşlerin kaçak inşaat yapma ve sonra bu işlerin önünü açma girişiminin ilk olmadığı ortaya çıktı. Engin Ataç, kardeşi Ahmet Ataç ile birlikte şu anda oturdukları Karacaşehir’deki villaları da kaçak olarak yaptırdığı, sonra bu konudaki yönetmelikte değişikliğe giderek ruhsat aldıkları ortaya çıktı.
Alınan bilgiye göre, eski rektör Engin Ataç ve kardeşi CHP'li başkan Ahmet Ataç’ın Karacaşehir köyündeki "verilen inşaat izninden yüzde 50 daha büyük' yapıldıkları gerekçesiyle; 2002 yılında mühürlenen villalarını kurtarmak için Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyelerinin özel plan değişikliği yaptığı ileri sürüldü.
İddiaya göre, Ataç kardeşlerin kaçak villalarının kurtarılmasını sağlayan ilk plan değişikliğini Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yaptı. 2005'de ise Burhan Sakallı’nın başkanlığındaki Odunpazarı Meclisi plan değişikliğine onay verdi. Engin Ataç'ın Borabey Göleti'ne kaçak olarak yaptırdığı ve geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP'li üyelerin oylarıyla bölgenin su havzası olmaktan çıkarıldığı gibi Ataç kardeşlerin Karacaşehir’deki kaçak villaları da kurtarıldı.
Engin Ataç, kardeşi Ahmet Ataç, eski Baro Başkanı Akın Çamoğlu, Prof. Dr. Güneş Zeytinoğlu, Prof. Dr. Semih Büker ve Bekir Altaylı, Karacaşehir köyü girişindeki bir alana ´Çamyuvası Evleri´ adı altında villalar yapabilmek için Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü’nden inşaat izni aldı. Ancak söz konusu 6 villa iki kat 0.20/0.40 yoğunlukta olması gerekirken, yüzde 50 daha büyük (0.30/0.60) yapıldı. Daha sonra mücavir alan sınırlarının genişlemesi nedeniyle inşaatların ruhsat verme ve denetleme yetkisi Odunpazarı Belediyesi´ne devredildi. Belediye tarafından yapılan denetimlerde söz konusu inşaatlarda proje hilafı olduğu, ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapıldığı tespit edildi. İsmail Haşim Ateş´in başkanlığı döneminde Odunpazarı Belediyesi, villalar hakkında zabıt tutarak, inşaatları mühürledi.
YIKIM KARARI
Engin Ataç dışındaki diğer villa sahipleri ve fenni mesulüne para cezaları verildi. Proje hilafı kısımların tadilatı mümkün olmadığından, fazla yapılan kısımların yıkılması kararı alındı. Büyükşehir Belediyesi de söz konusu villaları kurtarmak amacıyla; 1/5000’lik Revizyon Nazım İmar planında Karacaşehir köyü, Çamyuva Evlerinin bulunduğu alanda plan değişikliği yaptı. Bu alandaki bina yoğunluğunu 0.30/0.60´a çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi’nden bu plan değişikliğini 1/1000’liklere işlemesini teklif etti. O günkü Belediye Başkanı Haşim Ateş, bu plan tadilatının yanlış olduğunu savunarak; villaları kurtarmak için yapılan değişikliğini 1/1000’liklere işlemedi.
PARA CEZASI
28 Mart yerel seçimlerinden sonra Odunpazarı Belediye Başkanlığı görevine Burhan Sakallı seçildi. Bu dönemde (28 Mayıs 2004) toplanan Belediye Encümeni, ruhsat ve eklerine aykırı inşaat yaptığı gerekçesiyle Engin Ataç´a 5 bin lira para cezası verdi. Ancak Sakallı yönetimindeki Odunpazarı Belediyesi, bu yer ile ilgili eski başkan Ateş´in daha önce reddettiği plan değişikliğini kabul ederek, 1/1000’liklere işledi. Anıtlar Yüksek Kurulu da kaçak villaların bulunduğu alanın 1. Derece Doğal Sit alanından çıkardı. Böylece imar planlarına aykırı vaziyette kaçak yapılan bu villalar kurtarıldı ve ruhsat alınması sağlandı.
Bu yaşanan ilginç olaydan 6 yıl sonra Büyükşehir Belediye Meclisi, Engin Ataç tarafından yaptırılan kaçak tesislerin bulunduğu Borabey Göleti’ni ´Su Havzaları Koruma Alanı’ndan çıkardı. CHP'li üyelerin oylarıyla alınan bu kararla kaçak tesislerin ruhsat alınmasının önü açılırken, bu yolla devleti 2.5 milyon TL zarara uğratan Engin Ataç'ı kurtarma projesine yeni bir boyut kazandırdığı iddia edildi.
Danıştay, Engin Ataç tarafından Borabey Göleti çevresinde kaçak yaptırdığı sosyal tesisin yıkılmasına, oluşan zararın da yasal faiziyle birlikte Ataç tarafından ödenmesine karar vermişti. AÜ yönetimi ve Engin Ataç'ın kardeşi CHP'li Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise kaçak inşaatı 1,5 yıldır bir türlü yıkmıyordu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz