Ekonomisinde havacılık sektörünün ciddi payı olan Eskişehir, bu sektördeki gelişimini artık kümelenme modeliyle sürdürmek istiyor. Eskişehir Sanayi Odası (ESO), 2007'de başlattığı havacılık kümelenmesi çalışmalarından olumlu sonuç almayı başladı.
Uzun uğraşlar neticesinde, ESO öncülüğünde Eskişehir Havacılık Kümesi, 2011 Mart ayında kuruldu. Çalışmanın, kentte hızla gelişmekte olan havacılık sanayiine büyük katkı yapması planlanıyor. Kümelenme modeli ile Eskişehir havacılık endüstrisinin uluslararası platformlarda tanıtılması, hibe ve fon kaynaklarına ulaşma, ortak satın alma-lojistik, Ar-Ge merkezi ve üretim konularında daha profesyonel bir yaklaşımla hareket edebilme imkânı sağlanacak.
Böylelikle, Eskişehir’in havacılık konusunda Türkiye’de lider olması hedefleniyor. Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, ilin bu konuda atacağı adımlarla çok büyük ilerleme kaydedeceğini söyledi. Bu kurumsal kimliğin kazanılmasıyla birlikte Eskişehir Havacılık Sanayii'nin ulusal ve uluslararası alanda rakiplerine karşı bir adım önde olma şansını yakalayacağın kaydeden Özaydemir, Avrupa’daki başarılı havacılık kümelenme örneklerinin araştırılarak, Polonya ve Almanya’daki kümelenme modellerinin ve yapılan çalışmaların yerinde incelendiğini belirtti.
HAVACILIK VE SAVUNMA SANAYİİ’NİN KALBİ ESKİŞEHİR OLACAK
ESO tarafından, Eskişehir-Ankara karayolu üzerinde, yakınında eski bir hava alanının da bulunduğu 5 milyon metrekarelik bir alanda, 'Eskişehir Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi'nin kurulmasına karar verildiğini vurgulayan Özaydemir, kurulacak bu bölgede kentteki havacılık sektöründeki ana ve yan sanayi firmalarının bir arada üretim yapmalarını amaçladıklarını anlattı.
Eskişehir’in, hızla gelişen mevcut havacılık sanayiindeki bu kümelenme modelini çok daha ileri bir boyuta taşıyacağını ifade eden Özaydemir, “Örnek bir kümelenme modeli ile sanayide zaten Türkiye'nin önde gelen illerinden olan Eskişehir’in; askeri ve sivil havacılık sanayiinde Fransa’nın Toulouse ile ABD’nin Seattle kentlerindeki havacılık faaliyetlerinin paralelinde, bu alanda önemli bir merkez haline getirilmesi hedefleniyor.” dedi.
Eskişehir’de, havacılık sektörünün her geçen yıl giderek arttığını vurgulayan Özaydemir, kentte faaliyet gösteren havacılık sanayi kuruluşlarının, son yıllardaki gelişme trendine bakıldığında 2000 yılında havacılık sanayi konusunda üretim yapan ESO üyesi firmaların toplam ihracatlarının 55 milyon dolar iken, 2010 yılı sonunda bu rakamın 300 milyon dolara ulaştığına işaret etti.
Özaydemir, “2010 yılında ESO üyesi kuruluşların, toplam ihracatlarının 1.7 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, toplam ihracatımızın yüzde 18’inin havacılık sanayi ürünlerinden oluştuğu görülmektedir. Çalışan sayısı ise Hava İkmal Bakım Merkezi dâhil, yaklaşık 3 bin kişi civarındadır.” diye konuştu.
Özaydemir, bu iki rakamın bile, havacılık sanayiinin Eskişehir sanayii açısından taşıdığı önemi ortaya koymakta olduğuna değindi. Özaydemir, Eskişehir’de hızla gelişen havacılık sanayiinde onlarca yan sanayi kuruluşu ile uçak-helikopter motor ve parçalarının üretiminin farklı proses ve aşamalarında iş yapar konuma gelmiş olduklarına dikkat çekti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz