YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eskişehir'de Yıkılacak Atatürk Stadyumu Tartışmaları Sürüyor

TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gürel, yıkılması gündemde olan Atatürk Stadyumu...

TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gürel, yıkılması gündemde olan Atatürk Stadyumu yerine yapılaşma olmaması gerektiğini belirterek, "Bir şehrin sembolü denildiğinde niye her zaman akıllara bir yapı gelmektedir. Oysa biliyoruz ki parklarıyla, meydanlarıyla, anıtlarıyla, ekonomisiyle, sportifliğiyle, ilerici aklıyla da çok sayıda sembolleşmiş şehir vardır" dedi.

Konuyla ilgili oda görüşlerini açıklarken, geçtiğimiz aylarda Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun yerinin değiştirilmesi ve Sazova mevkiine alınması ile ilgili kararın resmi irade tarafından alındığını belirten Mehmet Gürel, şehirdeki büyük çoğunluğun stadyumun yerinde kalmasını istemesine rağmen yeni stadyumun hafriyat çalışmalarına başlandığını belirtti. Yeni stadyumun yapım işi karşılığında Atatürk Stadyumu’nun içinde bulunduğu yapı adasının TOKİ’ye verildiğini anlatan Gürel, "Bu kapsamda TOKİ’nin talebinin, net olarak ifade edilmese de bu arsa üzerine yaklaşık 150 bin metrekare büyüklüğünde konut ve alış veriş merkezi yapmak olduğu bilinmektedir. Bu büyüklükteki bir yapı sadece konut alanına ayrılması halinde bile yaklaşık bin 500 adet konut söz konusudur. Bu konutlar, beraberinde 6 bin kişilik nüfus, 2 bin aracı, bu nüfus için gerekli alt yapıyı temsil etmektedir. Bir de bu binalar içerisinde AVM yapıldığını düşünürseniz günlük insan ve araç trafiği adına bu rakamların nasıl artacağı ortadadır. Böyle hesapsız, plansız, programsız yapılmış bir icraatın yükünü Atatürk caddesi mi, Öğretmenler caddesi mi, yoksa Taşköprü caddesi mi kaldırabilecektir? Büyük kısmının gömülü otopark olması, otopark problemini çözse bile buraya park edecek araçların trafikteki yükünü çözemeyecektir” dedi.

“ESKİŞEHİR’İN KADERİ İLE KÖTÜ YÖNDE OYNANMASINA ASLA RAZI OLMAYACAĞIZ"

Gürel, para kazanmak uğruna, popülist yaklaşımlarla, gösterişli projelerle, yapı yoğunluğunu artırarak Eskişehir’in kaderi ile kötü yönde oynanmasına asla razı olmayacaklarını belirtti. Arsa üzerine yapılacak binanın 26 katlı olması ile Eskişehir’in sembolü niteliğinin kazanacağının düşünüleceğini kaydeden Gürel, “Bir şehrin sembolü denildiğinde niye her zaman akıllara bir yapı gelmektedir. Oysa biliyoruz ki parklarıyla, meydanlarıyla, anıtlarıyla, ekonomisiyle, sportifliğiyle, ilerici aklıyla da çok sayıda sembolleşmiş şehir vardır. Şehirler sadece binalardan oluşmaz. Bir şehrin gelişmişliği, bina stoğunun kalitesinin yanı sıra yaşam standartlarının yüksekliği ile de doğru orantılıdır. Şehir merkezi, zamanında yapılmış yanlış planlamalar nedeni ile aşırı yoğunlaşmıştır. Kentsel dönüşüm seferberliği doğru kullanılarak bitişik nizam bataklığı, ayrık nizama dönüştürülerek kurutulabilir. Bunu gerçekleştirmek ise yerel yönetimlerin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, üniversitelerimizin ve biz meslek odalarının koordineli çalışması ile mümkündür. Şehrimizde, yoğunluğu kat be kat artıracak yapılar ve projelerin, Eskişehir’in sembolü olamayacağı inancındayız” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler