YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eskişehirli anneannenin torununa sebzeyi sevdirmek için ürettiği erişte ABD yolunda

Eskişehir'de 2020'de kurulan Nesibe Hatun Doğal Yaşam Köyü Kalkınma Kooperatifi'nin kurucusu Nesibe Yavuz, kurutulmuş sebzelerle karıştırdığı undan ürettiği erişteyi, Almanya ve Katar'ın ardından şimdi de ABD ve Kanada'ya ihraç etmeye hazırlanıyor.

Eskişehir'de 2020'de faaliyete geçen Nesibe Hatun Doğal Yaşam Köyü Kalkınma Kooperatifinin kurucusu Nesibe Yavuz ile 28 girişimci kadının kuruttukları sebzeleri karıştırdıkları undan yaptıkları erişte, kuskus, tarhana, yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor.

Eskişehir'in Mahmudiye ilçesine bağlı Kaymazyayla köyünde yaşayan 59 yaşındaki Nesibe Yavuz, yaklaşık 20 yıl çalıştığı reklam sektörünü sağlık sorunları nedeniyle bırakmak zorunda kaldı.

Yaşamı boyunca sağlıklı ve organik ürünler tüketmeye öncelik veren Yavuz, torununa da sebze tükettirebilmek için 2 yıl önce arayışa girdi.

Kuruttuğu sebzeleri organik buğday, arpa ve yulafla karıştırarak elde ettiği undan erişte, kuskus ve tarhana üreten Yavuz, 2020'de Kaymazyayla köyünden 28 kadınla Nesibe Hatun Doğal Yaşam Köyü Kalkınma Kooperatifini kurdu.

Tamamen doğal ata tohumundan taş değirmenlerde öğüttükleri buğday, yulaf ve arpadan elde edilen unu kurutulmuş sebzelerle buluşturan kadınlar, ürünlerini yurt içi ve yurt dışında birçok kişiye ulaştırıyor.

PAKETLER İNGİLİZCE, ALMANCA VE ARAPÇA DİLLERİNDE

Başarı hikayesini AA muhabirine anlatan Yavuz, 1914'te Balkanlardan Mahmudiye'ye gelen babaannesi Nesibe Hatun'un, göç ederken mallarını paraya çevirip un aldığını, Anadolu'ya gelen göçmenlere ekmek pişirip dağıttığını söyledi.

Nesibe Hatun'un yaptığı işlerle ve felsefesiyle iz barakan bir kadın olduğunu anlatan Yavuz, onun hikayesinden yola çıkarak 28 üyeyle kooperatif kurduklarını, topraktan kaşığa her şeyi kendilerinin ürettiğini dile getirdi.

Projelerinin adının "Öze Dönüş Projesi" olduğunu ifade eden Yavuz, "Köyde sağlıklı yaşam adına köy kurduk. Amacımız sağlıklı yiyecekler üretirken aynı zamanda kültürel değerlerimizi de ön plana çıkarmak." diye konuştu.

Yavuz, talepleri karşılamakta zorlandıkları için üretim atölyelerini daha da büyütmeyi hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de butik ve kurumsal firmalara üretim yapıyoruz. Sağlıklı ürünlerimizi görmek ve tatmak isteyen herkesi atölyemize bekliyoruz. Aynı zamanda internet üzerinden de ürünlerimize ulaşılabiliyor. Ürünlerimizi aracı lojistik firmalarla Katar ve Almanya'ya gönderiyoruz ve buralardan çok olumlu dönüşler alıyoruz. Amacımız direkt kendimiz ihracat yapabilmek. Şimdi de ABD ve Kanada ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca paketlerimizi yurt dışına göre, İngilizce, Almanca ve Arapça olmak üzere 3 dilde hazırladık."

Nesibe Yavuz, sağlıklı gıda üretmenin yanında farklı kooperatif çalışmalarına devam ettiklerini de belirterek, ilk fırsatta içerisinde çocukların vakit geçirebileceği sağlıklı kerpiç evler yapmayı hedeflediklerini dile getirdi.

En Çok Aranan Haberler