YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eskişehirspor Teknik Direktörü Yanal: Futbol kültürümüzün değişmesi gerekiyor

Eskişehirspor Teknik Direktör’ü Ersun Yanal, Türkiye’de futbolun bir eğlence kültürü olarak görülmediğini söyledi. Sadece kazanmaya...

Eskişehirspor Teknik Direktörü Yanal: Futbol kültürümüzün değişmesi gerekiyor

Eskişehirspor Teknik Direktör’ü Ersun Yanal, Türkiye’de futbolun bir eğlence kültürü olarak görülmediğini söyledi. Sadece kazanmaya yönelik bir yapının olduğunu ve bunun değişmesi gerektiğini belirten Yanal, ”Machiavelist bir yaklaşımla yani kazan, nasıl kazanırsan kazan, ister rakibi yen kazan, ister haksız olarak kazan, ister hileyle kazan ama kazan. Senin hanende bir sıfır yazsın. Böyle bir şey yok. Peki futbol ne olacak?” dedi.
Süper Lig'in ikinci yarısında Eskişehirspor’un başına gelen Teknik Direktör Ersun Yanal, basın mensupları ile bir araya geldi. Göreve geldiği günden bu yana ilk defa basınla birlikte olan Yanal, basın mensupları ile tek tek tanıştı. Yanal, Eskişehir’in eleştirisiyle, protestosuyla, tepkisiyle aynı zamanda desteğiyle çok farklı bir il olduğunu söyledi.
''Çok ciddi derecede fanatik bir tutkunluğu var. Fanatikliği şiddete dönüştürmüyor ancak. Eskişehir, Türkiye’de futbolu kalkındırabilecek bir il.” diyen Yanal, Türkiye’de futbolun bir kavga unsuru olmaktan çıkartarak bir sosyal paylaşım aracı olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.
Son dönemlerde futbolla ilgili medyaya yansıyan olayların futbolla alakası olmadığına değinen Yanal, “Futbolda, anılanlar ya da konuşulanlar futbol ve futbolcular ya da onu oynayanlar olmuyor. Bir bakıyorsunuz aktörler çok değişik insanlar. O aktörlerin artık farklı bir şekilde devre dışı bırakılması gerekiyor.” dedi.
Türkiye’de futbol kültürünün eğlence olarak görülmediğine dikkat çeken Yanal, “Yenildiğin zaman ölüm var. Yani machiavelist bir yaklaşım ile kazan ama nasıl kazanırsan kazan. Bize zarar veriyor bu düşünce. Bu düşünceler yani kazan nasıl kazanırsan kazan, ister rakibi yen kazan, ister haksız olarak kazan, ister hileyle kazan ama kazan. Hanende senin bir sıfır yazsın. Yok böyle bir şey. Peki futbol ne olacak? Futbol, birçok insanın şiddetten uzaklaşmasına neden oluyor.” diye konuştu.
İnsanların futbol nedeniyle kavga etmesine bir anlam veremediğini ifade eden teknik direktör Yanal, futbolun güzel taraflarının konuşulmadığı müddetçe markanın tükeneceğine dikkat çekti.

UEFA, TÜRKİYE’YE CİDDİ YAPTIRIMLAR UYGULAYABİLİR
Futbolda ekonomik sorunların ciddi bir derecede arttığını kaydeden Yanal, bu konuda Türkiye’nin ileriki senelerde sorunlar yaşayabileceğine dikkat çekti.
Yanal, önümüzdeki yıllarda UEFA'nın çok ciddi yaptırımlarla Türkiye’nin bu konudaki düzenini sağlayacağını da belirterek, ''UEFA bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. Türkiye için de gerekeni ortaya koyacak tavırlar sergileyecek. İşte Gaziantepspor takımını UEFA kupalarına yollamadılar. Birçok şey değişecek.” diye konuştu.
Transfer sistemlerinin de değişeceğini belirten Yanal, bu konuda Avrupa kulüpleriyle büyük farklıların olduğunu belirtti. Yanal konuşmasına şöyle devam etti:
''Transfer dediğimiz şey, her yıl 5 – 10 tane yeni transfer görmek. Bunlar kalkacak ortadan. Takımlardaki oyuncu hareketlerine bakın. En önemli takımlar Barcelona’ya, Milan’a bakın, bir de bizim takımlara bakın. Onlardaki hareket 5 – 6 ise bizde 16, 26, 34. Ne oluyor böyle? Bizim oyuncumuz Dede, geldiği takımda 14 sene oynadı. Böyle oynayan birçok oyuncu var. Kadrolar böyledir. 2 maç olmazsa hoca değiştir, futbolcu değiştir, yönetici değiştir. Bunlar çözüm değil. Her şeyin bir plan program halinde olması gerekiyor.”

ALT YAPILARA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Türk futbolunun en büyük sorunlarından bir tanesinin de alt yapı olduğuna dikkat çeken Yanal, Futbol Federasyonu’nda çalıştığı dönemlerde edindiği bilgilerle yeni projeleri hayata geçireceğinin sinyallerini verdi.
Altyapıların nasıl organize edileceğini, dünyada altyapılara nasıl bakıldığını, nasıl bu işin kültürleştiğinin konuşulması gerektiğine değinen Yanal, sözlerini şöyle tamamladı:
“Eskişehirspor’a bir Alper yeter mi? Altta birçok oyuncu daha olması gerekiyor. Barcelona’nın ana kadrosunun yüzde 47’si, Manchester United’in kadrosunun yüzde 48’i alt yapıdan yetişmiş oyuncular. Türkiye’de altyapıdan yetişenlerle oynayan Gençlerbirliği var o da yüzde 15. Türkiye’de ortalama ise yüzde 8,5. Üretmiyoruz. Türk futbolu olarak tüketiyoruz. Gelin alt yapıyı organize edelim.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler