YURTHABER

Samsun
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ESM Samsun Şubesi'nden, elektrik zammına tepki

Enerji, Sanayi, Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, elektriğe yapılan...

ESM Samsun Şubesi'nden, elektrik zammına tepki

Enerji, Sanayi, Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, elektriğe yapılan zamma tepki gösterdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 1 ay önce elektriğe zam yapılmayacağını açıkladığını hatırlatan Erdoğan, hem Bakan Yıldız’ı hem de Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış’ı halktan özür dilemeye çağırdı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nın kararıyla elektrik tarifesinin meskende yüzde 9,57 sanayide ise yüzde 9.26 oranında yükseltildiğini ifade eden SES Samsun Şube Başkanı Erdoğan, hükümetin dışa bağımlı enerji politikası yürüttüğünü iddia edip, bunun da devam etmesi halinde halkın elektriği pahalı tüketeceğini ve zamların arkasının kesilmeyeceğini ileri sürdü.
Türkiye’nin ürettiği elektriğin yüzde 55’ini dışa bağımlı enerji kaynaklarının oluşturduğunu dile getiren Erdoğan, “Türkiye’nin enerji üretiminde dışa bağımlı enerji kaynakları olan doğalgazın payı yüzde 45, ithal kömürün yüzde 5, ithal fuel-oil payı yüzde 5’tir. Buna karşılık kendi öz kaynağı olan akarsularımızdan enerji üretimi yüzde 25, yerli linyit kömüründen ise yüzde 20’dir. Oysa Türkiye kendi öz kaynakları olan hidroelektrik potansiyelin sadece yüzde 30’unu yerli linyit potansiyelinin yüzde 33’ünü, güneş ve rüzgâr enerjisi potansiyelinin ise ancak yüzde 1’ini kullanabiliyor. Bu potansiyelin tamamının değerlendirilmesi halinde Türkiye mevcut enerji ihtiyacının tamamından fazlasını yerli kaynaklarından üretebilecek durumdadır.” dedi.
Akarsulardan üretilen elektriğin maliyeti 0,01 cent/kilovat iken doğalgazda üretilen elektriğin maliyeti 16 cent/kilovat olduğunu söyleyen Müşfik Veysel Erdoğan, “Yani doğalgazla enerji üretimi 1600 kat daha pahalıdır. Siz hidroelektrik potansiyelinizi kullanmayıp dışa bağımlı doğalgazdan elektrik üretmeye devam ederseniz, halkınıza böyle fahiş fiyatlarla elektrik satmaya devam edersiniz. Türkiye’nin enerji üretimi için bu ithal kaynaklara ödediği para tam 45 milyar dolardır. Ancak; bunları söylemelerine rağmen aynı AKP hükümeti akıl almaz bir şekilde tamamen dışa bağımlı doğalgaz ve ithal kömüre dayalı elektrik üretim lisansı dağıtmaya devam ediyor. Yani perhiz yaparken lahana turşusu yemeye devam ediyor.” diye konuştu.
Halkın elektriği ucuza tüketmesinin milli enerji güvenliği için tek çözüm olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Dışa bağımlı ithal kaynaklarla pahalı elektrik üretmeyi durduracaksınız, bunun yerine kendi öz kaynağımız olan hidroelektrik, yerli linyit, rüzgar ve güneş potansiyelinizi kullanarak elektrik üretimine geçeceksiniz. Aksi takdirde, bundan sadece 1 ay önce 12 Ağustos 2011 tarihinde elektrik zammının söz konusu olmadığını ifade eden Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız’ı ve 15 gün önce 'yılın son çeyreğinde de elektriğe zam yapmayacağız’ diyen EÜAŞ Genel Müdürü Sayın Halil Alış’ı halkın önünde zor durumda bırakmaya devam edersiniz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler