YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ESM’den Nükleer Santal Projesine Tepki

Enerji Sanayi Maden ve Kamu Emekçileri Sendikası(ESM) Samsun Şube Başkanı Müşvik Veysel Erdoğan Sinop’a kurulması...

ESM’den Nükleer Santal Projesine Tepki

Enerji Sanayi Maden ve Kamu Emekçileri Sendikası(ESM) Samsun Şube Başkanı Müşvik Veysel Erdoğan Sinop’a kurulması planlanan Nükleer Santral projesine tepki göstererek, olası bir nükleer kazada Karadeniz Bölgesi'nde canlı yaşamının yok olacağını öne sürdü.

ESM Samsun Şube Başkanı Müşvik Veysel Erdoğan sendika binasında düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Sinop’a kurulması planlanan Nükleer Santral projesini eleştirdi. Nükleer Santral projesinin yapım işi için Japon Mitsubishi ve Fransız Suez ortaklığı ile anlaşıldığını belirten ESM Şube Başkanı Erdoğan “ Tarihte bugüne kadar 18 nükleer santral kazası olmuştur. En son; nükleer teknoloji konusunda üst sıralarda olan Japonya’da 2011 yılında yaşanan deprem sonrası Fukuşima Nükleer Santrali kazası yaşanmıştır. Kaza sonrası uzunca bir süre atmosfere radyoaktif madde yayılmıştır. 200 bin kişi bölgeden tahliye edilmiştir. Yine; 1986 yılında Ukrayna’nın kuzeyindeki Çernobil Nükleer Santrali kazasında da Hiroşima’ya atılan bombanın 250 katı kadar radyoaktif madde atmosfere karışmıştır. Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülke bu yoğun radyasyondan ciddi bir biçimde etkilenmiştir. Yaşanan tüm bu kazalar sadece kazanın yaşandığı alanları yok etmekle kalmadı binlerce km uzaklıktaki ülkeler dahi etkilenmiştir." dedi.

Açıklamasında dünya ülkelerinin nükleer teknolojiden vazgeçtiğine dikkati çeken ESM Samsun Şube Başkanı Müşvik Veysel Erdoğan “ Sinop’ta ki santrali inşa edecek olan Japonya, kendi ülkesindeki 14 yeni reaktörün inşaatını iptal etti. İsviçre 3 yeni nükleer reaktör planını iptal etti ve 2034 yılına kadar nükleer santrallerin tümünü kapatacağını açıkladı. Almanya hükümeti 7 santrali kapattı. 2022 yılı sonuna kadar nükleer enerjiden tümüyle vazgeçilmesi konusunda karar alınmıştır. Nükleer imparatoru Fransa’nın Enerji Bakanı ilk kez nükleer enerjiyi tamamen devreden çıkarmayı gündeme getirmiştir. İtalya’da nükleer santral kurulması referanduma götürülmüş, halkın yüzde 95'i santralin kurulmasına hayır demiştir. Bütün bu ülkeler nükleer santrallerden vazgeçerken, Türkiye’nin inatla nükleer santral yapmak istemesinin nedeni nedir? Bunun kamuoyuna açıklanması gerekir." diye konuştu.

"NÜKLEER SANTRAL, BÖLGE İÇİN TEHDİT "

Türkiye’nin enerjide yüzde 60 oranında dışa bağımlı olduğunu söyleyen ESM Samsun Şube Başkanı Müşvik Veysel Erdoğan, ülkenin yerli kaynak potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti; “ Son yıllarda bölgemiz kirli enerji yatırımlarının üssü haline gelmiştir. Önce Samsun’a kurulan ve uzun hukuki mücadeleler sonucu durdurulan fuel-oil ile çalışan mobil santral, peşine tarım arazilerinin içerisine kurulan doğalgaz santralleri, Gerze’ye kurulmak istenen kömür santrali ve son olarak Sinop’a inşa edilmek üzere ihalesi yapılan nükleer santral. Bütün bunlara bakıldığında sanki bu bölge insanının, tarım arazilerinin ve doğanın gözden çıkarılarak bölgenin kirli enerji yatırımlarına açıldığı görülmektedir. İnsan sağlığının ve yaşamının, tarım arazilerinin ve doğanın yok edilmesi karşılığında enerji üretimi olmaz. Sonuç olarak Sinop’ta inşa edilecek olan nükleer santral bölgemiz için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Nükleer teknoloji konusunda çok üst düzeyde olan ülkelerde dahi yaşanan kazalardan birinin Sinop’ta yaşanması halinde, bu bölgede yaşam tamamen sona erecektir. Yüz binlerce insan yaşamını ve sağlığını yitirecektir. Bu bölgede tek bir ağaç dahi yeşeremeyecek bölge adeta çölleşecektir .

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler