Uygulamaya giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri yönetmeliğine Kocaelili fırın ve bakkallar tam olarak alışamadı. Yönetmelik kapsamında fırınlarda yenilikler yaşanırken, ufak tefek eksiklerin giderilmesi için ise yetkililerden bilgi isteniyor
GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri” yönetmeliği uygulamaya girdi. Yönetmeliğe göre, tüm ekmek çeşitlerinde tuz miktarı yüzde 1’i geçmeyecek. Ekmek ve ekmek çeşitleri kasap, manav ve pazar yerlerinde satılamayacak. Diğer satış noktalarında ise kapalı bir dolap içinde tüketicilerin elleyemeyeceği şekilde, satıcı tarafından eldiven kullanılarak verilecek.
Yönetmeliğe göre ayrıca, ekmek taşımada kullanılan araçların içi yıkanabilir, temizlenebilir, pürüzsüz malzemeden yapılacak. Ekmek, kapalı kasa araçlarda, yolcu ve diğer yüklerin arasında taşınmayacak. Ekmek taşıyan araçlar sık sık temizlenerek, dezenfeksiyona izin verilen malzemeden yapılacak. Ekmek kasaları da taşıma araçlarına uygun şekilde ve mikrop bulaşma riskini engelleyecek şekilde yerleştirilecek.
1 Temmuz itibari ile yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, tüm ekmek satış noktalarında normal ekmeğin yanı sıra, tam buğday ve tam buğday unlu ekmek çeşitlerinden en az biri bulundurulacak. Satış noktalarında tüketicinin görebileceği yerlerde ürünlerle ilgili belirtilmesi zorunlu bilgileri içeren gıdanın adı, üretim yeri, adresi, içeriği, raf ömrü, saklama ve tüketimle ilgili dikkat edilmesi gereken konuları içeren etiket asılacak.
Yeni yönetmeliğin ilk gününde ise Kocaeli’ndeki fırın ve bakkallarda bazı aksaklıklar göründü. Özellikle fırınlar ve bakkallar yeni düzenleme kapsamında neler yapacaklarını tam olarak bilemedi. Fırınlar, yeni yönetmelik için birçok yenlik ve düzenleme yaparken, eksik yanları gidermek için ise yetkililerin yönlendirmelerini bekliyor. Raflarda ve ekmek çeşitlerinde reforma giden fırınlar, küçük eksikleri de önümüzdeki günlerde giderecek. Kocaeli'nin önde gelen fırınlarından olan Başak Ekmek Fırını, yeni yönetmelik kapsamında ekmeği yüzde 55 randımanlı un yerine, yüzde 65 randımanlı undan üretmeye başladı. Ekmek fırınında ayrıca tuz oranları düşürüldü ve kepek oranı yükseltildi. Her fırında bulundurulması gereken tam buğday ekmeği ve yüzde 100 buğday ekmeği de fırının raflarında yerini aldı. Ekmek fırınında ayrıca gereken uyarılar da asıldı.
Yeni yönetmelik kapsamında birçok yerde aksaklıklar da yaşandı. Birçok bakkal yeni düzenleme kapsamında yapması gereken yenilikleri yapmadı. Bazı bakkallar, vatandaşın el sürmemesi gereken ekmeğe el sürmesine izin verdi. Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı ise, yeni düzenleme kapsamında tüm bakkal ve fırınları ceza konusunda uyardı.
Ayrıca yeni yönetmeliğe göre, ekmekteki yüzde 1.8 olan tuz oranını yüzde 1,5’e indirdi. 300 gramlık ekmekler ise 250 gramlık kepek oranı arttırılmış, tokluk hissi veren ekmeklere dönüştü. Bundan sonra ekmeklerdeki kepek oranının en az yüzde 0,65 ve en çok ise yüzde 1,1 olacak. Tam buğday ekmeğinde ise kepek miktarı en az yüzde 1,2 ve en çok da 2,9 olacağı belirtildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz