Aydın’da esnafa yönelik ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi. Zor durumda olduklarını ifade eden esnaflar, kendilerine ek maliyet getiren düzenlemenin uygulanamaz olduğunu iddia etti.
Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yılı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği sorumluklar hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit, Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semik Özmeriç ile Birliğe bağlı il genelindeki odaların genel sekreterleri, yöneticileri ve üyeleri katıldı.
Toplantıda konunun esnafa getirdiği sorumluluklar hakkında bilgi veren İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Yetkin Ateş, “Ülkemizde yapılan istatistiklerde 62 bin 903 iş kazası meydana gelmiş ve 533 meslek hastalığı vakası ortaya çıkmıştır. Bin 454 çalışan iş kazası ve meslek hastalığı sonucu hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde her gün 172 iş kazası meydana gelmekte ve 4 kişi bu kazalarda hayatını kaybetmektedir. Yürürlüğe giren bu Kanun; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemeyi amaçlamaktadır. Bu Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. Getirilen sorumlulukların her hangi birinin yerine getirilmemesi halinde çeşitli miktarları para cezası öngörülüyor. Sorumlulukların tamamının yerine getirilmemesi halinde faaliyetlerin durdurulmasına karar verilebiliyor. Durdurma kararına uymayanlar hakkında da 10 bin TL para cezası uygulanıyor” dedi.
Esnafa yönelik düzenlemelerle ilgili olarak esnafın verdiği mücadeleye idarecilerinde katkı sağlaması gerektiğine işaret eden Birlik Başkan Hulusi Akşit de, “Bu kanun çıkmış. ‘Uygulamazsanız ceza yersiniz’ deniliyor. Biz bu düzenlemeye uyum sağlayabilmek için bu toplantıyı düzenledik. ‘Bu niye çıktı. Şunu yapalım, bunu yapalım’ diye tartışırsak, zaman kaybederiz. Kanun çıktığına göre; bu kanuna ‘Nasıl uyum sağlarız, ne yaparız ya da en az maliyetle bunu nasıl çözebiliriz’ bunun tartışmasını yapmamız lazım. Biz Birlik olarak alt yapı çalışmalarına başladık. Bize uyum sağlayacak, günün her saatinde kapısını çalabileceğimiz bir şirketle çalışmayı düşünüyoruz. Onun için bu toplantıyı yaptık. Bu toplantı sonucunda elimizdeki verileri değerlendirip bir şirketle protokol imzalayacağız. Bu sadece bir protokol olacak, bağlayıcılığı yok. Onlar daha sonra tüm odalarımızı dolaşıp üyelerimize konuyu anlatacaklar” diye konuştu.
“BU KANUN UYGULANAMAZ”
Toplantının soru cevap bölümünde söz alan Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün ise, düzenlemenin zaten zor durumda olan esnafa ek yük getirdiğini iddia etti. Esnafa yönelik düzenlemelerin abartıldığını öne süren Algün, şunları söyledi: “Çok abartıldı ve çamuru çıkartıldı. 2001 yılından buyana ‘Biz açız diyoruz ama birileri çıkıp bize pasta tarifi yapıyor. Sanayideki marangoz ve mobilyacıların yüzde 95’i batmış durumda. Batmış durumdaki bir insandan siz hale deri çıkartmaya çalışıyorsunuz. Bu kanun uygulanamaz. İş yeri güvenliği doğrudur, kazalar olmamalıdır. Her türlü tedbir alınmalıdır ama bunu devlet kendisi yapmalıdır. Bu uygulanırsa yarın cezalarda bizim hanemize işlenir. Cezalardan dolayı icralık ve hacizlik oluruz. Ben birliklerimiz ve konfederasyonumuzdan rica ediyorum; artık kimse bize sormadan kanun çıkartamasın ve bu gücü de kendilerinde görmesinler”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz