YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Esnafın "vergi Kaçırdığı" Açıklamalarına Tepki

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin,...

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Özellikle esnafımız halkımızdan KDV'yi alıyor, ama onu cebine atıyor' şeklinde açıklamasına üzüldüklerini söyleyerek, "Seçim döneminde siyasilerimiz esnafı baş tacı yapıyor, ancak daha sonra vergi kaçıran olarak ifade edilmesi geleneğinin sürdürülüyor olması, esnaf camiasını derinden üzmüştür" dedi.

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Keskin, "Esnaf ve sanatkar camiası vergi kaçırmaz, vergi kaçırana da asla destek vermez. Sayın Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek'in, 'özellikle esnafımız halkımızdan KDV'yi alıyor, ama onu cebine atıyor' açıklaması esnaf camiası adına talihsiz bir değerlendirmedir. Sayın Bakanımızın sadece Maliye Bakanlığı'nın esnaflardan aldığı kalemlere bakarak durum değerlendirmesi yapması doğru bir tespit olamaz. Esnaf ve sanatkarlar esnaf sicili yaparak işine başlarken, çok sayıda kalemde maliyeye vergi ödemesi yaparken, çok sayıda esnaf ve sanatkarlarımız başta belediye ve diğer bakanlıklar olmak üzere çeşitli kalemler adı altında ödemeler yapmaktadır. Esnaf ve sanatkar, neredeyse vermiş olduğu vergilerin 2 katı kadar dolaylı vergiler ve harçlar ödemektedir. Esnaf ve sanatkar için değerlendirme yapılırken, AVM'ler ve süpermarketlere, holdinglere, ihracatçı firmalara bakılan gözle bakılması yanlıştır. Esnaf ve sanatkarın yüzde 100'e yakını kendi işyerini kendi öz sermayesi ile kurmakta ve kendi öz sermayesi ile ayakta kalmaktadır. Esnaf ve sanatkar kesimi, mevcut hükümet döneminde olduğu gibi, hiçbir hükümet döneminde teşviklerden yararlanmamıştır, özel olarak desteklenmemiştir. Her seçim döneminde baş tacı edilen esnaf ve sanatkarımızın, seçim bittikten sonra vergi kaçıran olarak ifade edilmesi geleneğinin halen sürdürülüyor olması, esnaf ve sanatkar camiasını derinden üzmektedir. Esnaf ve sanatkar, gücünün yettiği kadar vergisini de vermekte, sosyal devletin de dengesi olmaktadır. Esnaf ve sanatkar kesimi özelleştirmelerden rant sağlamamıştır. Devletten teşvik alarak işletmesini büyüten, teşvik bittikten sonrada fabrikasını yurt dışına taşıyanlar gibi, esnaf ve sanatkar tüyü bitmemiş yetimin hakkını yememiştir. Esnaf ve sanatkar, elektrik teşviğinden, işçi sigortası teşviğinden, yatırım teşviğinden, SSK teşviğinden yararlanmamıştır. Esnaf ve sanatkar, devletin 6 aylık SSK ve maaşını karşıladığı işçileri çalıştırarak, 6 ay sonra kapı dışına bırakanlar gibi de ticaret yapmamaktadır. Esnaf ve sanatkar, devletten yatırım teşviği de almamaktadır. Esnaf ve sanatkar hem devletine karşı ve hem de topluma karşı vazifesini en iyi şekilde yerine getirmektedir" ifadelerini kullandı.

"Esnafımıza her ay, maliyeye verdiği beyannamelerin her defasında 2012 yılı için 22,85 TL damga vergisi tahakkuk etmekte, boş beyanname de olsa esnafımız yine damga vergisini ödemektedir. Yıllık olarak hesaplandığında da bir esnafımız 274,20 TL damga vergisi ödemektedir. Aynısı Muhtasar Beyannamesi için de geçerli olup, bir esnafımız yılda 274,20 TL Muhtasar Beyanname ödemektedir. Bir esnafımız devlete yıllık (2012 yılı için) 896,40 TL Damga Vergisi ödemektedir. Örneğin; bir yılda 5 bin TL net kar eden bir esnafımıza yüzde 15'lik vergi dilimi üzerinden hesaplandığında 750,00 TL civarında ticari kazanç vergisi tahakkuk etmektedir" bilgisini aktaran Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Deftere tabi, kurumlar vergisine tabi ve basit usule tabi esnafımız, maliyeye; aylık KDV Beyannameleri, işçi sayısına göre aylık veya üç aylık Muhtasar Beyannameleri, 3 ayda bir verilen Gelir Geçici Beyannameleri, Yıllık Gelir Beyannamesi ve Yıllık Basit Usul Gelir Vergisi Beyannamesi ödemekte, Gelir Vergisi, Damga Vergisi, Geçici Vergi, Kira Stopajı, Muhasebeci Stopajı, Yıl Sonu Defter Tasdik Ücreti, işçi çalıştırıyorsa; Gelir Vergisi Stopajı ve İşçi Sigorta Primi ile SGK Primi ödemektedir. Ayrıca belediyeye; İşyeri Açma İzin Harcı, Ruhsat Harcı, Pazar Tatil Harcı, İşgaliye Harcı, Tekel Harcı, Çevre Temizlik Vergisi, Emlak Vergisi, Katılma Payı, İlan ve Reklam Vergisi, Terazi Ölçüm Bedeli ve Eğlence Vergisi ödemektedir. Sektörel olarak; şoför, kamyoncu, taksi işleten ve minibüsçü esnaflarımız yukarıda bahsedilen vergilerin haricinde; Motorlu Taşıt Vergisi, Trafik Sigortası, Fenni Muayene, Mali Sorumluluk Sigortası, (Taksici esnaf Egzoz Ölçüm Bedeli, Taksimetre Fonu), (Şoför, kamyoncu ve minibüsçü esnafı yetki belgesi ücreti), Akaryakıttaki ÖTV ve KDV, otoyol ve köprü ücretleri, ayrıca yazıhanesi olan minibüsçüler yazıhane kira bedeli ödemektedirler. Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Taşıma Yönetmeliği (Md.80) içeriğinde 42 adet belge ücreti ödenmektedir. Sadece 2 veya 3 örnekle esnaf ve sanatkarın Maliye Bakanlığı'na ödediği vergilerden daha fazlası dolaylı olarak çeşitli bakanlık ve kurumlara ödeniyor. Esnaf ve sanatkar camiası ile ilgili vergi konusu masaya yatırılırken, dolaylı vergiler de hesaba katılmalıdır. Vergi konusu her tartışmaya açıldığında, sadece esnaf ve sanatkar kesimi hedef gösterilmemeli, esnaf ve sanatkarın üzerine gidildiği kadar büyük holdinglerin de üzerine gidilmeli, büyük tüccarların da üzerine gidilmeli... Esnaf ve sanatkarın vergi defterine bakılmadan önce büyük holdinglerin, süpermarketlerin, gayrimenkul tüccarlarının, inşaat müteahhitlerinin defterine bakıldığında, esnaf ve sanatkara teşekkür edileceği açıktır. Esnaf kesiminin üzerine gidildiği kadar diğer kesimlerin üzerine gidilseydi, Türkiye'nin vergi sorunu kalmazdı."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler