Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Özkan’ın yürütücüsü olduğu yapay zekâ destekli “Ülkesel Ekmeklik Buğday Alım Baremi İçin Taşınabilir V-NIR Cihazı Geliştirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
Buğdayın, insan beslenmesinde kullanılan kültür bitkileri arasında dünyada ekiliş ve üretim bakımından ilk sırada yer aldığını belirtilen konuyla ilgili açıklamada, "Başta unlu mamuller olmak üzere birçok gıdada ve sanayi sektöründe kullanılmakta ve hızla artan nüfusun beslenmesinde, üretilen buğday miktarı büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde buğday alımları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Ticaret Borsası, tüccarlar, un fabrikaları aracılığı ile olmaktadır. Buğday alım-satımı sırasında fiyat tespiti, cinsinin tanımı ve kalitesinin belirlenmesi buğday uzmanlarının görüşü ile olduğundan, insan faktörüne bağımlılık artmakta ve farklı uzmanlar farklı fiyatlar verebilmektedir. Bu problemlerin önüne geçebilmek adına ESOGÜ Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi, İNOSENS ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliği ile söz konusu proje gerçekleştirilmektedir. Proje kapsamında geliştirilecek olan taşınabilir yerli ve milli yeni bir cihaz ile laboratuvar testlerine ve kimyasal kullanımına gerek kalmadan daha hızlı ve daha kesin şekilde fiyat tespiti, buğday çeşidinin tanımı ve kalitesinin kararı için insan faktörü ortadan kaldırılacak ve daha objektif karar verme sağlanabilecektir. Bu cihaz ile birlikte çiftçinin ürettiği buğdaya doğru sınıftaki taban fiyat üzerinden gerçekçi ödeme yapılabilecektir. Böylece çiftçiden tüketiciye kadar her safhada adil bir fiyatlandırma sağlanabilecektir. Buğdayı una işleyecek olan değirmenciler son kullanım ürünleri için uygun paçalı hazırlamada kolaylık elde edecekler, daha düşük kaliteli buğdaya daha fazla ödeme yapmayacaklar ve unu kullanan sektörlerden şikâyet almayıp pazar kayıplarına uğramayacaklardır. Geliştirilecek cihaz aynı zamanda ıslah çalışmalarında hızlı seleksiyon amacıyla tarlada bile katkı sağlayacaktır. Yapılacak çalışma buğday üzerine olsa da birçok tahıl ve gıda türü için uygulanacak geniş bir yelpazeye hitap edecek artçı çalışmalara zemin hazırlayacak olmasıyla önemli görülmektedir." denildi.
Projede, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Erol Seke, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Arş. Gör. Yusuf Kartal, Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Olgun, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Savaş Belen, Dr. Yaşar Karaduman ve İNOSENS Genel Müdürü Dr. İsmail Uzun araştırmacı olarak görev alıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz