HABER

Estetik Diş Hekimliğinde Uygulanan Teknikler

Estetik Diş Hekimliğinde Uygulanan Teknikler

Dişlerinize estetik yaptırmadan önce bazı tekniklerin avantaj ve dezavantajlarına dikkat etmeniz gerekir .**

1-Laminate Porselenler**

**Öncesi Sonrası (Ön kesici dişler laminate uygulaması)

**

Estetik diş hekimliğinde en çok kullanılan tekniklerdendir, hatta ilk önce akla gelenlerdendir. Tırnak kalınlığında incecik materyallerdir. Dişlerinizin üzerine yapıştırıldıktan sonra ise son derece sağlam ve çok rahat kullanabileceğiniz özelliktedirler. İncedirler çünkü alttaki dişin rengini yansıtırlar ve doğal bir yapıya bürünürler.

Avantajları

Çok doğaldırlar. Alttaki diş yapısını yansıtırlar. Siz bile dişinizi yaptırdığınızı unutursunuz. Çok az diş kesimi yapılması gerekir.Ve son sistem bonding teknikleriyle yapıştırıldıklarından uzun ömürlü ve dayanıklıdırlar.

Dezavantajları

Yerleştirilmeleri için az da olsa diş kesimi yapılması gerekir ve prosedürün geriye dönüşü yoktur yani dişinizin ön yüzünde kesim yapıldıktan sonra tekrar eski haline gelmesi mümkün değildir.Diş hekiminizin ve teknisyenin estetik deneyimi ,öngörüsü ve yeteneğinin olması gerekir. Ortalama iki seans gerekir ki aslında bu dezavantaj değil diğer birçok tedavilere göre avantaj bile sayılabilir..

2-Bonding


**Öncesi (Ön iki diş aralıklı) Sonrası (Bonding sistemleri ile kompozit
yapılarak aralık kapatılmıştır.)

**

Genelde dört aşamalı sistemlerdir.Öncelikle dişlerin minesi mikro düzeyde özel bir asitle pürüzlendirilir.Sonra yapıştırıcı bonding uygulanır .En son da istenilen şekilde ve formda kompozit materyali dişe yerleştirilir.Yerleştirildikten sonra da dişhekimliği için üretilmiş ışık kaynağı ile kompozit sertleştirilir.

Avantajları

Dayanıklı, doğal görünüştedirler.Ağız içinde onarımı mümkündür.Ve tek seanslık tedavilerdir.
Dişte hiçbir şekilde kesim yapılmadan yapılırlar. Çoğu zaman anesteziye gerek kalmaz.

Dezavantajları

Diş hekiminizin doğal dişinizin dokusunda ve yansımasında kompozit uygulması yapacağından detaylı bir çalışma için seans süresi biraz uzun tutulabilir.Yılda birkaç kez cilaya ihtiyaç duyulabilir.Laminate kadar dayanıklı olmadıklarından hafif kırılmalar olabilir ancak tamirleri çok kolaydır.

3-Ortodontik Tedaviler

Günümüzde dişlerin önüne bondinglenerek yapıştırtırılan braketler ve içlerinden geçirilen tellerle dişler ideal dizime ve kapanışa getirilir ve boşluklar rahatlıkla kapatılır.Bazen. vakaya göre, tel takmadan şeffaf plaklarla ortodontik tedavi yapılabilir.

Avantajları

Dişleriniz kesilmeye gerek kalmadan doğal haliyle dizilirler.Şeffaf braketler ya da içten takılan tellerle ortodontik tedavi yaptırdığınız belli olmaz.Özellikle küçük yaşlardaki müdahalelerle çenesel yani iskeletsel problemler düzelebilir ve böylece ileride ameliyat yapılmasına gerek kalmayabilir.Dişsel bozukluklar her yaş grubunda ortodonti ile tedavi edilebilir.
Dezavantajları

Ortalama 6 ay ila 2 yıl arasında hatta bazen 3 yıl süren tedavi süresi bulunmaktadır.Ağız hijyeninizin tedaviden önce çok iyi olması gerekir ki ,sonrasında braketler ve tellerin arasından dişleri özel fırçalarla temizlemek biraz daha zor alacaktır ve zaman alacaktır.Braketleri yapıştığı yerde bazen yine ağız hijyeni ile ilgili olarak minede aşınmalar olabilir ve renk değişimi olabilir.

4-Full Porselen Kronlar (Estetik Porselenler)


**Fotoğraf; Ön kesici dört diş zirkonyum porselen

**

Diş minesini ve alttaki dentini taklit edebilen porselen dişlerdir.Birçok çeşidi ve yapım tekniği vardır.Bu porselenler çıkmadan önce ön kesici dişleriniden biri yapılması gerekiyorsa, sağlam olan kesici dişiniz de kesiliyordu.Artık böyle değil.Sağlam ve estetik duran simetrik dişinizin birebir aynısı yapılabilir.Zirkonyum porselenler günümüzde güncel olan estetik porselenlerdendir.

Avantajları

Full kronlar, estetik oldukları kadar oldukça güçlü ve dayanıklı materyallerdir.Fazla diş dokusu kaybı olan dişlerde idealdir.Estetik beklentisi yüksek olan hastalarda tercih edilirler.Metal kullanılmadığı için dişetinden gri yansımalar olmaz.

Dezavantajları

Dişin tüm yüzünden kesim yapılması gerekir.Kesimden dolayı dişinize kanal tedavisi yapılması gerekebilir ki diş hekiminiz bu durumu dikkate alacaktır.

Dt. Betül Yurteri
Dentart Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
betul.yurteri@mynet.com

En Çok Aranan Haberler