Antik Yunan ve Rönesans dönemine ait heykellerde güzellik tasviri genellikle güçlü ve sağlıklı kollar üzerinden yapılmıştır. Bu nedenle güzel ve beden anatomisine tamamen uygun olan bir kol her zaman kişilerin daha fit ve formda gözükmesine yardımcı olur. Peki kol germe ameliyatı nedir? Neden yapılır ve kimlere uygulanır?
Brakioplasti Latince 'Estetik kol germe ameliyatı' anlamına geliyor. Genellikle halk arasında pazu olarak nitelendirilen kolun üst kısmında oluşan kırışıklık ve sarkmaları düzeltmek için tercih edilir. Kilo alışverişi, hastalıklar ve yaşlanmaya bağlı olarak sarkmalar ve kırışıklıklar oluşabilir. Kol sarkmaları, bazen dirsek/koltuk arasında sınırlı kalmaz ve yan göğüs duvarında ve bazen sırt bölgesine kadar yayılabilir.
Minimal deri fazlalığı ve yağ kümelenmesi olan hastalara sadece sınırlı deri çıkarılan “minimal brakioplasti” uygulanır. Orta derecede deri ve yağ fazlalığı olan kişiler bariatrik cerrahi (kilo vermek için mide ameliyatı) geçirmemiş olan hasta grubunu oluştururlar ve bu grup için standart brakioplasti tercih edilir. Bu hasta grubu tüm kol germe işlemine ihtiyaç duyan hastalar arasında çoğunluğu oluştururlar.
Üçüncü grup, aşırı deri sarkması ve yağ birikimi olan ve brakioplasti ile beraber liposuction gereken hasta grubunu oluştururlar. Son grup ise kol germeye göğüs yan duvarı v üst beden deforasyonları eşlik eder. Bu hastalara 3. gruba ilave olarak Torakoplasti (göğüs yan duvarı düzeltilmesi) eklenir.
Operasyon sırasında anestezi kullanılacağı için öncesinde mutlaka herhangi bir alerji durumu olup olmadığı test edilmelidir. Hastanın ameliyattan önceki en az 1 hafta alkol ve sigara ile kan sulandırıcı ilaçlara ara vermesi gerekir.
Ameliyat genel anestezi altında ve 1-2 saat kadar sürer. Hasta 1 hafta içinde günlük işlerine dönebilir, 4 hafta kadar egzersiz kısıtlaması önerilir.
Operasyon sonrasında çok nadir olsa da kolda uyuşma, dirsek üstünde yağ balonu sekeli (distal lipodistrofi) yara ayrışması, belirgin yara izi, kol ortasında gergin dikişe bağlı kısıtlayıcı bant oluşumu (restrictive band), koltuk altında dikiş hattında çekilme, inatçı ödem ve sıvı birikmesi ile karşılaşılabilir.
Ameliyatta oluşan kesi izleri kol altı ya da gövdenin alt kısmında gizli olarak tutulur. Bu izlerin zaman içinde derinin yapısına göre belirginliğini kaybetmesi beklenir.
Yarasa kol olarak isimlendirilen durum aslında halk arasında kullanılan bir anlatım şeklidir. Bu anlatımda kolların iki yana açılması ve üst kollardan aşağıya doğru derilerin sarkması ifade edilir. Kol germe ameliyatı sayesinde bu görüntüden kurtulmak mümkündür.