YEMEK

Et Buzdolabında Ne Kadar Süre Dayanabilir?

Biftekleriniz, köfteleriniz ve diğer etlerinizle ilgili pişirme yöntemlerini incelerken büyük ihtimalle en son düşündüğünüz şey nasıl saklamanız gerektiği. Özellikle de tek yapmak istediğiniz afiyetle yemek olunca…

Et Buzdolabında Ne Kadar Süre Dayanabilir?

Ama etlerinizi doğru bir şekilde saklamak en az lezzetli tariflerle pişirmek kadar önemli. Bifteklerinizi buzdolabında veya buzlukta doğru bir şekilde saklamak sizi yanlış etiketlendirme derdinden, kullanmadan önce bozulan et parçalarından ve et reyonuna yaptığınız birkaç seferden kurtaracak. Bu yazıda etlerinizi saklamakla ilgili pek çok sorunuzun cevabını ve doğru bildiğiniz yanlışları bulacaksınız.

Ispanaklı ve Mantarlı Bonfile Tarifi İçin Tıklayın

Bonus: Et Bulyonlu Atıştırmalık


Etleri buzdolabında uzun süre bozulmadan saklayabilmek için ilk olarak bilmemiz gerekenler nelerdir?

Eğer bifteği süpermarketteki raflardan alıyorsanız, genellikle “modifiye atmosfer paketleme” olarak adlandırılan ya da oksijen geçiren filmle paketlenmiş olanlardan alıyorsunuzdur. Bu paketleme yönteminde mikrop üremesini yavaşlatmak için paketlere yüksek oranda karbondioksit pompalanıyor. Paketi hemen açtığınızda bu fazladan korumadan mahrum kalacağınız için pişireceğiniz ana kadar paketinde saklamanız en iyisi.

Etinizi nasıl alırdınız?

Süpermarketten aldığınız et paketinin üzerindeki son kullanma tarihi size pişirmeden veya dondurmadan önce ne kadar süre saklayabileceğinizi gösterir fakat bu yalnızca etiniz doğru bir şekilde soğutulursa geçerli olacaktır.

Köfte Tarifi İçin Tıklayın


Et buzdolabında ne kadar süre dayanabilir?

Pirzola veya biftek gibi çiğ et parçaları için genel kural iyice sarıldığında buzdolabında 3-5 gün dayanmasıdır. Kıymanın raf ömrü biraz daha az çünkü kıymanın çekilme işlemi zararlı bakterilerin bulaşma riskini arttırıyor. Kıymanın yüzey alanının daha geniş olması zararlı bakterileri bulundurmak için daha fazla alanının olması anlamına geldiği için 1 2 gün içerisinde pişirmek en iyisi. Pişirilmiş et siz çözene ya da dondurana kadar buzdolabında 3-4 gün dayanacaktır.

Brokolili Et Tarifi İçin Tıklayın


Eti nasıl paketlemelisiniz? Hangi sıcaklık eti saklamak için en iyisi? Eti buzdolabının hangi bölümünde saklamalısınız?

Eğer etinizi kasaptan aldıysanız, büyük ihtimalle kağıda sarılı şekilde aldınız, yani etinizin süpermarket etindeki gibi ekstra karbondioksit koruması yoktu. Bu durumda, etinizin sıkı bir şekilde sarıldığından emin olun ve eğer değilse yeniden sarın. Pek çok kasapta etin etrafındaki havayı çekerek mikrop üremesini yavaşlatan hava çekme makinesi bulunur. Kasabınıza bu makineyi bulundurup bulundurmadığını ve etinizi paketlerken kullanıp kullanamayacağını sorabilirsiniz.

Bakteriler en hızlı 4 ve 60 santigrat dereceler arasında büyüyüp çoğalıyorlar, yani buzdolabınızın 4 santigrat derecenin altında çalıştığından emin olmanız gerekiyor. Buzdolabının en alt rafı genellikle en soğuk bölümü olduğundan eti saklamak için en iyi yer olmuş oluyor ve böylece et suyunun diğer malzemelere damlamasına da engel olmuş oluyorsunuz.

Kuzu Haşlama Tarifi İçin Tıklayın


Soğutulmuş etin hala pişirilmeye uygun olduğunu veya geri dönüşü olmayan bir noktayı geçtiğini gösteren işaretler nelerdir? En iyi işaretler görünümü mü, kokusu mu, dokusu mudur?

İlk yapmanız gereken son kullanma tarihini kontrol etmektir. Bu size bifteğinizin durumuyla ilgili genel bir fikir verecektir. Kasaptan aldığınız etin üzerinde son kullanma tarihi olmayabilir, bu yüzden sizin için paketlenmeden ne kadar süre önce ambalajlı olduğunu sormanız çok önemli. Eğer etiniz zaten 4. günündeyse o gece pişirmeniz en iyisi olacaktır.

Eğer etiniz bozulmuşsa, paketi açtığınız anda ve kokladığınızda hemen anlarsınız. Taze bifteğin kolay algılanamayan saf ve demirimsi bir kokusu vardır. Eğer etiniz bozulmuşsa, balığımsı bir koku, amonyak ya da sülfür kokusu alabilirsiniz. Genel olarak herhangi bir kuvvetli koku etin durumuyla ilgili iyi bir gösterge değil.

Ancak, bu kural kurutularak bekletilmiş et için geçerli değil. Kurutularak bekletilmiş et, kurutulmadan bekletilmiş etten daha keskin kokacaktır ve bazen fazla olgunlaşmış bir meyve ve hatta küflü bir peynir gibi kokabilir. Kasabınızdaki soğutucuların evdeki soğutucunuzdan farklı olarak yararlı bakteri miktarını artıran belirli bir nem düzeyi özelliği var. Bu nedenle kurutularak bekletilmiş bifteğinizi kasaptan aldığınız gece pişirmeniz en iyisi.

Sağlıklı Et Pişirmenin Püf Noktaları İçin Tıklayın

Etinizin bozulup bozulmadığını anlamanın başka bir yolu ise dokunmak. Bozulan et yapış yapış ve çamur gibi olacaktır. Bu yapışkanlık bakterilerin etin yüzeyinde çoğalmaya başlaması anlamına gelir, bu nedenle bu noktadan sonra en iyisi eti atmak olacaktır.

Et havaya maruz kalınca ya da havasız kalınca, rengi kahverengimsi griye dönüşebilir. Endişelenmeyin, bu durum doğaldır. Etinizin bozulduğu anlamına gelmez. Ancak, eğer bifteğin üzerinde yeşil ya da siyah lekeler varsa o zaman bozulduğu anlamına geliyor.


Bifteği buzlukta saklamanın en iyi yolu nedir?

Özellikle çok fazla satın aldıysanız ve kullanışlı miktarlarda saklamak istiyorsanız, bifteği doğru bir şekilde paketlemek, sıcaklık, buzluğun hangi kısmında sakladığınız ve diğer dondurma stratejileri ile birlikte hepsi size çok yardımcı olacak.

Bifteğin dondurucuda en uzun süre dayanmasını sağlamanın yolu paketindeki havayı en aza indirgemek. Kasabınıza etlerinizi sizin için havasız şekilde paketleyip paketleyemeyeceğini sorun. Havası alınmış şekilde paketlenmesi etinizin don yanığı olmasını engellemeye yardımcı olacaktır.

Eğer birden fazla bifteği veya köfteyi tek bir paketin içinde istifliyorsanız her birinin arasına yağlı kağıt koyduğunuzdan emin olun. Böylece etlerin bir kısmı çözüldüğünde yüzeylerini yırtmadan kolayca ayıracaksınız. - - - - - -

Eti ne kadar süre dondurabiliriz ve etiketlendirmeyi kolaylaştıracak öneriler nelerdir?

Eğer dondurucunuz 17 derecede ya da altındaysa, etiniz süresiz olarak dayanacaktır. Ancak, etin kalitesi zamanla azalacak, tadı ve dokusu hoşunuza gitmeyecektir. En lezzetli halde tüketmek için, kıymayı 3-4 ay, doğranmış etleri ise 8-12 ay buzluğunuzda muhafaza edebilirsiniz.

Etiket bantları dondurucunun içinde yapışkanlığını kaybedebilir ve siz de birkaç ay sonra bir yığın etiketsiz paketle baş başa kalabilirsiniz. Bu nedenle buzluğa koymadan önce etiketlendirirken paketin üzerine doğrudan bir işaretleme kalemiyle yazmak en iyisi olacaktır. Yazarken yüksek veya düşük ısıyla temas etmesi kaleminizin mürekkebinin daha az kalıcı olmasına neden olabileceğinden sıcak veya soğuk eti pakete koymadan önce paketin üzerine yazın.


Etin buzunu güvenli bir şekilde nasıl çözeriz?

Etin buzunu çözmenin en iyi yolu bir gece buzdolabında bekletmek. Etinizi plastik kabında bekletin ya da fermuarlı bir poşete koyun ve bir kaseye veya tabağa yerleştirerek etin suyunun buzdolabınızdaki diğer yiyeceklere damlamasını engelleyin. Eğer etin buzunu bu yolla çözerseniz, eti pişirmeden önce 2 güne kadar bekletebilirsiniz. Bu yolla çözdüğünüzde tekrar dondurmanızda da hiçbir sakınca yok.

Eğer etin buzunu çözmek için bir gece vaktiniz yoksa, ikinci en iyi yol ise eti ılık suya koymak. Donmuş etinizi iyice yalıtılmış plastik bir poşete koyun ve bir kase ılık suyun içine yerleştirin. İnce ve küçük parçalar bir saat içerisinde, daha büyük parçalar ise 2 3 saat içerisinde çözülecektir. Suyun ılık kalması için yarım saatte bir değiştirdiğinizden emin olun. Eğer eti bu yolla çözerseniz, tekrar dondurmamanız ve çözüldüğü gibi pişirmeniz gerekiyor. - - - - - -

Etin buzunu çözdüğümüzde tekrar dondurabilir miyiz?

Eti çözüldükten sonra kesinlikle tekrar dondurmamamız gerektiği çok yaygın bir yanlış kanı. Aslında etinizi bir gece buzdolabında bekleterek çözdüyseniz tekrar dondurmak kesinlikle güvenli. Ancak, et çözülürken yaşanacak sıvı kaybından dolayı etinizin çok da lezzetli olmayacağına dair sizi önceden uyaralım. Ayrıca ılık suda çözdüğünüz eti kesinlikle tekrar dondurmamalısınız. - - - - - -

Etin buzunu çözüp, pişirip, pişirilmiş eti tekrar dondurabilir miyiz?

Buzu çözülmüş eti pişirdiğinizde 3 4 gün buzdolabında beklettikten sonra güvenle dondurabilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler