KADIN

Etiket okumayı biliyor musunuz?

İşte etiket okuma sanatı!

Etiket okumayı biliyor musunuz?

1) Ürünlerin gerçek bilgilerle sunulup sunulmadığını kontrol edin

Örneğin, çilekli yoğurt içeriğinde mutlaka çilek bulundurmalıdır. Doğala özdeş çilek aroması içerir diyorsa ya da çilek yer almıyorsa siz çilekli yoğurt tüketmiyorsunuz demektir.

Örneğin, ambalajında tam tahıllı diyen bir ürün beyaz pirinç içeriyorsa bu önemli bir detaydır. İçeriğine dikkat etmiyorsanız siz, tam tahıllı bir ürün değil de tam tahıl içeren bir ürün tüketiyorsunuzdur.

Örneğin, organik ürün damgalı ürünler. Mutlaka aynı pakette sertifika bilgileri ve kodlarının yer aldığı kontrol edilmelidir. Farkında olmadan normal bir ürün tüketiyor olabilirsiniz.


2) Kolesterolsüzdür

Çoğu kolesterol içermeyen ürün diğer taraftan yağdan zengin olabilmektedir. Besin değeri etiketinden yağ içeriğinin kontrol edilmesi iyi olacaktır.

Örneğin, tüm bitkisel yağlar kolesterol içermez ama %100 yağdır. Ya da sıvı/katı margarinler, kolesterol içermez fakat içeriğinde trans yağ asitleri bulunmakta ve tamamen yağ molekülleri içermektedir.


3) Fırınlanmıştır, kızartma değildir

Eğer bir ürün özellikle kahverengi ve çıtır ise, fırınlanmadan önce yağlanmıştır. Bu sebeple besin değeri etiketi kontrol edilmelidir. Elbette bir kızartma kadar kötü olmayabilir fakat kızartılmışlar kadar yağ içeriyor olabilir.


4) Şekersizdir ya da şeker ilavesizdir

Bu ifade üründe sofra şekerinin (sukroz) bulunmadığını ifade eder. Fakat diğer taraftan şeker kadar enerji içeren ya da kan şekerini etkileyen şeker türleri vardır. Örneğin fruktoz, glukoz şurubu, fruktoz şurubu, malt ektresi, mısır şurubu gibi. Bunları kontrol etmeyi ihmal etmeyin.


5) Light

Light ürün olarak ifade ediliyor olması gerçekten hafif olduğu anlamına gelmeyebilir.

İçeriğindeki şeker ve yağ içerikleri ile miktarları kontrol edilmelidir. Referans ürünlerle mutlaka miktarları karşılaştırın.


6) Monosodyum Glutamat

Farketmeden "Ne lezzetli bu" dediğiniz ürünlerin içeriğini mutlaka kontrol edin. Tüketilen paketli ürünlerin çoğunda yer alabilen bu madde (MSG) göğüs ağrısı, baş ağrısı, yüzde kızarıklık, nefes darlığı, ödem ve terlemeye neden olduğu bilinmektedir. Buna Çin Restoranı Sendromu denir. Hamilelik dönemde aşırı kullanımının sinir sisteminde, retinada, böbreklerde zararlı etkilerini bildiren verilerin yanı sıra öğrenme ve bellek mekanizmasında bozukluklara yol açtığı, ileri yaşlarda ise obezite, kısırlık, büyüme bozukluğu, Alzheimer, Parkinson ve epilepsi gibi hastalıklara neden olduğu öne sürülmektedir.


7) Her zaman doğal olanını tercih edin

Doğal olan saf olandır. Doğal olan tazedir.

Yani meyve suyu yerine meyve tercih edin, pişmiş hazır gıda yerine evde kendiniz hazırlayın. Paketli kek vb. ürün almak yerine evde kendi kekinizi kendiniz yapın ve bunu komşunuzla paylaşın.

Fakat diğer taraftan sebze ve meyvelerimiz de çok masum değiller. İçerisinde GDO (genetiği değiştirilmiş organizma), pestisit kalıntıları (tarım, zirai ilaç, böcek kalıntısı) bulunabilmekte. Bu sebeple özellikle bebek ve çocuklarınız için organik ürünler tercih edin.

Uzm. Dyt. Fatma Kocaman
www.fatmakocaman.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler