HABER

Etiketsiz ürünleri tüketmemeli

ANKARA (İHA) - Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Mustafa Altunbaş, tüketicilerin sadece Kuş Gribi'nden dolayı değil, her zaman veteriner hekim kontrolünden geçmiş ürünleri tüketmeye dikkat etmelerini istedi.

Kuş Gribi'nden dolayı halkın gereksiz bir panik içine sokulduğunu söyleyen Altuntaş, yetiştiricilerin hayvanlarını kümeslerine kapatmalarını, tüketicilerin de etiketsiz ürünleri tüketmemeleri gerektiğini kaydetti. Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Altunbaş düzenlediği basın toplantısında, Kuş Gribi ile ilgili paniğin sektöre zarar verdiğini söyledi. Hastalığın geleceğinin önceden bilinmesine rağmen, kamuoyu bilgisizliğinden dolayı panik yaşandığını söyleyen Altunbaş, "Konu gerçekten ne kadar önemli ise oluşan panik de o kadar abartılı olmuştur" dedi.

Hastalığın bugüne kadar farklı bölgelerde çıkmamasının şans olduğunu, ancak göç yolları üzerinde bulunan Türkiye'nin her zaman bu tür hastalıklarla karşılaşma riskinin olduğunu ifade etti. Bundan sonraki aşamada yapılması gerekenleri de anlatan Altuntaş, tavuk yetiştiricilerinin biyogüvenlik tedbirlerini sürdürmelerini, kırsal alan yetiştiricilerinin hayvanlarını kümeslerine kapatmalarını ve kendilerinin de göçmen kuşlardan uzak durmalarını istedi. Panik durumundan en çok etkilenen tüketicilerinin de sadece kuş gribinden dolayı değil her zaman veteriner kontrolünden geçmemiş hayvansal gıdaları tüketmemeleri konusunda uyaran Altuntaş, veteriner hekim kontrolünde kesilen ve hazırlanarak pazara sunulan kanatlı ürünler için endişelenecek bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Bu anlamda tüketicilerin tereddüde düşmemeleri için üretici firmaların ürünlerinin üzerine veteriner hekim kontrol bilgilerini içeren etiket yapıştırmaları gerektiğini söyleyen Altuntaş, parça satışı olan yerlerde parçalama işlemlerinin mutlaka veteriner hekim kontrolü altında olması gerektiğini kaydetti.

Bu konuda hükümetin de üzerine düşen görevler olduğunu belirten Altuntaş, Tarmı ve Köyişleri Bakanlığı'nın hayvancılığın geliştirilmesine, salgın hastalıklarla mücadele edilmesine ve gıda güvenliğinin sağlanmasına imkan vermeyen "Sorumsuz yetkililerden ve yetkisiz sorumlulardan" oluşan yapısını kısa sürede değiştirmesi gerektiğini ifade etti. Altuntaş, "Tarım Bakanlığı'ndaki merkez ve taşra birimlerinde yoksulluk sınırının altında, verimli olmayan bir organizasyon yapısında çalışan 2 bin civarındaki veteriner hekimle rutin işler zoraki yürütülmektedir. Gerek kuş gribinin gerekse kırım-Kongo kanamalı ateşi, deli dana gibi güncel zoonozların kontrolünde, gerese kanıksanmış önemli hastalıklar olan şap hastalığı, brusella, tuberküloz, şarbon ve kuduz gibi çok önemli hastalıklarla mücadelede başarılı olmak mümkün değildir. Bu nedenle Bakanlıkça en kısa sürede bin kişi takviye etmek suretiyle acil tedbir alınmalı, kısa sürede gerekli olan veteriner hekim sayısı 5-6 bin kişi düzeyine çıkartılmalıdır" dedi.

Altuntaş ayrıca, kapatılan Manisa Tavuk Hastalıkları Araştırma Enstitüsü olmak üzere Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitülerinin problemlerin çözülerek etkin hale getirilmesini istedi.
Altuntaş,konuşmasında salgın ve zoonoz hastalıların uzun süreli ve istikrarlı bir savaşı gerekli kıldığını belirterek, bunun için savaş kazanacak bir organizasyon yapısına, güçlü destek kurumlarına, yeterince uzman elemana ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Altuntaş, dünya göçmen kuşları göç yolları haritasını göstererek, bu mevsimde kuzeyden güneye göç eden göçmen kuşların ilk bahar aylarında tekrar güneyden kuzeye geçeceğini hatırlatarak, Türkiye'nin ilkbaharda tekrar Kuş Gribi ve diğer hayvan hastalıkları bakımından risk altına gireceğine dikkat çekti.

En Çok Aranan Haberler