HABER

'Etiyopya binlerce insanı topraklarından sürüyor'

Etiyopya hükümeti tarım alanlarını yabancı yatırımcılara kiralayabilmek için on binlerce kişiyi zorla topraklarından sürmekle suçlandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Etiyopya yönetiminin, tarım alanlarını yabancı yatırımcılara kiralayabilmek için, on binlerce insanı zorla yeni köylere yerleştirdiğini bildirdi.

ABD merkezli örgüt, Etiyopya'nın Hollanda'ya 3,6 milyon hektarlık tarımsal alan kiralamış olduğunu kaydetti.

Etiyopya hükümeti ise İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün suçlamalarını reddediyor. Hükümet sözcüsü Bereket Simon, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, "İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, köylülerin başka yerlere yerleştirilmesi programının halktan destek görmediğini ve sorunlar yarattığını söylemesi hatalı. Bu iddiayı destekleyecek hiçbir kanıt yok. Program, bölgesel yetkililerin, yönetimlerin ve halkın tam katılımıyla yürütülmekte." dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, Batı Gambella bölgesindeki yerli halktan 70 bin kişinin, istekleri dışında yeterli yiyecek, ekim alanı, eğitim ve sağlık gibi olanaklara sahip olmayan yeni köylere yerleştirildiğini belirtti.

Zorunlu göç

Raporun hazırlanması aşamasında geçen yılın Mayıs ve Haziran aylarında 100'den fazla insanla konuşılduğunu kaydeden örgüt, bölgeden tahliye edilen bir kişinin, "Babamı, diğer yaşlılarla birlikte yeni köye taşınmayı reddettiği için dövdüler. 'Ben burada doğdum, çocuklarım burada doğdu, çok yaşlıyım onun için de başka yere yerleşemem' diyordu. Askerler sopalarla, dipçikle dövdüler babamı. Hastaneye yatırdık, giderek halsizleşti ve aldığı darbeler yüzünden, sonunda öldü." dediğini aktarıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Gambella halkının üzerinde yaşadıkları ve ekip biçtikleri topraklar üzerinde hiçbir zaman resmi haklara sahip olmadığına işaret ederek, hükümetin de, bu alanları "gayrimeskûn" ve "gerektiği gibi kullanılmayan" toprak ilan ettiğini kaydetti.

Örgüt, böylece hükümetin yerli halkın başla yörelere yerleştirilmesini engelleyecek yasaları çiğnememiş göründüğünü belirtti.

Addis Ababa hükümetiyse, geçmişte, tüm nakillerin gönüllülük esasına göre yürütüldüğünü, yeni köylerde gereken altyapının bulunduğunu, taşınan herkese yeni bir hayat kurmak için destek sağlanacağını bildirmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) raporunda, "Hükümetin tahliye edilip başka yerlere göç ettirilen insanlara yiyecek yardımı vermemesi yüzünden yaygın olarak açlık ve açlıktan ölüm olayları baş gösterdi." deniliyor.

Amerikan düşünce kuruluşu The Oakland Institute, geçen yıl Afrika'da toprak kiralayan yabancı şirketler hakkında yayımladığı raporda, olayı, "toprağa hücum" diye tanımlamıştı.

Kuruluş başkanı Anuradha Mittal, BBC'ye verdiği demeçte, "Dünyanın dört bir yerinden yüzlerce yatırımcı toprak fiyatlarının ucuz ve bol olması yüzünden, verimli tarım alanlarını ele geçirebilmek gayretiyle Afrika'ya akın ediyor. Ve bu, en zayıf konumdaki insanlara zarar verme pahasına yapılıyor." dedi.

BBC'nin ekonomi muhabiri Duncan Bartlett, geçen yıl, Suudi Arabistan ve Çin'in, özellikle Gambella bölgesinde, kendi tüketimleri için 1 milyon tonu aşkın miktarda pirinç yetiştirmek amacıyla geniş tarım alanlarını almayı planladıklarını bildirmişti.

En Çok Aranan Haberler