Washington (AA) - Afrika'da ortaya çıkarılan bir fosilin, insanın evrim halkalarını bir araya getiren önemli bir bulgu ortaya koyduğu bildirildi.
Etiyopya'nın kuzeydoğusunda bulunan 4,2 milyon yıllık fosilin, insanın atalarının bir türden diğerine nasıl büyük sıçramalar yaptığı konusundaki bilinmeyenlere ışık tutacak nitelikte olduğu belirtildi. Yeni "Australopithecus anamensis" fosili, insan evriminin üç temel aşamasının daha önce keşfedildiği ve 6 milyon yıla yayılan 7 insansı türün daha bulunduğu Orta Avaş'ta ortaya çıkarıldı. Araştırma makalesini kaleme alanlardan antropolog Berhane Asfav, "Zaman içinde süregiden evrim zincirini bulduk. Bu, tek bir yerde zaman içindeki evrimin delili" dedi.
Makalede bilimadamları, anamensis türlerinin yeni olmadığını, ancak bulunduğu yerin, insana benzeyen türlerin bir aşamadan diğerine geçişini gösterdiğini bildirdi.
Bilimadamları, bu 8 türün birbirinden bir günlük yürüyüş uzaklığında bulunduğunu belirterek, insan evriminin değişik aşamalarının tek bir bölgede bulunmasının, "6 milyon yılı kapsayan mini bir evrim filmine" benzediğini kaydetti.
Yeni fosilin, Australopithecus ve Ardipithecus arasındaki boşluğu, tam olarak olmasa da doldurmada önem taşıdığı belirtildi.