Kendini ifade edemeyen miniklere sanat becerileri kazandırılıyor, tiyatro, film ve oyunlar sayesinde kaynaşıyorlar
Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezi’nce, ebeveynleri cezaevinde olan, bu nedenle psikolojik sorunlar yaşayan çocuklar için başlatılan çalışmalar sürüyor. Farklı etkinliklerle kendilerini ifade etme imkânı elde eden, yaptıkları resimlerle duygularını kâğıda döken minikler, kukla eğitimi aldılar, eğlenceli animasyon filmler izlediler.
Akdeniz Belediyesi’nin, kadınlara hukuki, psikolojik, sosyal ve aile içi iletişimde destek sunmak amacıyla kurduğu İştar Kadın Danışmanlık Merkezi faaliyetlerini sürdürüyor. Kadınlara yönelik çeşitli çalışmalara imza atan merkezin, ebeveynleri cezaevinde olan ve psikolojik sorunlar yaşayan, kendilerini ifade edemeyen çocuklar için Mayıs ayında başlattığı etkinlik dizisi de devam ediyor.
Kukla tiyatrosu, piknik, animasyon filmler, gezi ve eğlence…
Bu kapsamda onlarca çocuğun katıldığı atölye çalışmasında, film ve tiyatro gösterimi, kukla tiyatrosu eğitimi ve piknik düzenlendi. İçine kapanan çocukların kendilerini daha rahat ifade edebilmelerini sağlayacak ortamlar sağlanırken, bu amaçla renkli etkinliklerle zenginleşen faaliyetler yürütüldü. Akdeniz Belediyesi Güneş Mahallesi Sosyal Tesisleri’nde çocuklara yönelik film gösterimi de düzenlendi. Bu amaçla miniklerin, ‘Orman Çetesi, Cesur Balık, Madagaskar I-II, Arabalar, Rio, Bambi, Arı, Sevimli Canavarlar, Kayıp Balık Nemo, Buz Devri (Kürtçe), Winx Club- Konserde ve Arkadaşım Tilki’ gibi animasyon filmler izlemeleri sağlandı.
‘Çocuklara, cezaevine sadece kötü insanların girmediğini kavramalarını sağladık’
Çocuklara yönelik çalışmalar hakkında açıklama yapan Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezi Koordinatörü B. Gülhan Yağ, etkinlik materyali olarak Bilgi Üniversitesi yayını olan “Pusulacık’’ isimli ‘Çocuklarla İnsan Hakları Eğitimi Kılavuzu’nu kullandıklarını belirtti. Yağ, bu materyale bağlı kalarak da “Yeni Bir Kıtaya Yelken Açmak”, “Gözler Bağlı” ve “Bilgi Bedeni” gibi etkinlik ve resim çalışmaları yaptıklarını anlattı.
Gülhan Yağ şöyle konuştu: “Anne veya babası cezaevinde olan çocukların, etkinlikler sonucunda cezaevine sadece kötü insanların girmediğini, görüşe gitmek istemediklerinde bunu rahatça söyleyebileceklerini, bu konuda zorlanmayacaklarını, kendilerini hazır hissettiklerinde gidebileceklerini kavramalarını sağlamaya çalıştık. Diğer akran grubunun ise, yaşamış oldukları travmatik olayı yaşayanlar olarak, yalnız olmadıklarını görmelerini ve diğer çocuklar sayesinde her bir çocuğun güçlenmesini amaçladık.”
Yeni çocuk atölyeleriyle çalışmalar daha da zenginleşecek
İlerleyen aşamada çocuklardaki değişim ve gelişimin olumlu yönde olması sayesinde diğer akran gruplarını da bu etkinliklere dâhil ettiklerini kaydeden Gülhan Yağ, “Bu çerçevede öncelikle çocukların gelişim durumu, sağlık durumu ve ruhsal durum değerlendirmeleri yapıldı. Çocuk etkinlikleri kapsamında çocuklarla resim yapma, duygu ve düşüncelerini kâğıda dökme, Hayali Cinas Tiyatrosu iş birliği ile kukla eğitimi atölyeleri başlatıldı. Travmayla baş etme çalışmaları çerçevesinde devam eden çocuk atölyelilerinin yanı sıra planlanan yeni çocuk atölyeleriyle çalışmalarımızı daha da zenginleştireceğiz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz