HABER

Etna, lav püskürtmeye devam ediyor

SİCİLYA (İHA) - İtalya'nın Sicilya Adası'nda faaliyete geçen Etna yanardağı lav püskürtmeye devam ediyor. Ancak volkanik patlamaların neden olduğu yer sarsıntılarının şiddeti azalmaya başladı.

Patlamaların neden olduğu yer sarsıntıları ise bölge halkına korkulu anlar yaşatıyor. İtalya hükümeti, bölgede olağanüstü hal ilan ederken, sarsıntıların şiddetinin azaldığı kaydedildi. Endişenin devam ettiği bölgeyi terk etmek zorunda kalan bin 400 kişi, geceyi otellerde ve çadırda geçirmek zorunda kaldı.
Yetkililer, dün akşam Richter ölçeğine göre 2 ve 3 büyüklüğünde ard arda depremlerin meydana geldiğini duyurdu. Depremlerden en çok zararı gören Santa Venerina kasabasında, birçok ev ve kilisenin duvarları yıkıldı. Katanya kenti ve çevresinde ise okullar kapatılırken, belediyeler halka "Mecbur kalmadıkça evlerinizden çıkmayın" uyarısı yapıyor.

EN TEHLİKELİ YANARDAĞ İtalyan jeofizikçi Chiara Vagoni, Etna'nın dünyanın en tehlikeli yanardağlarından biri olduğunu söylüyor. Uzman, patlamaların çok tehlikeli olabileceğini gözleriyle gördüğünü belirtiyor ve "İki yıl önce Etna'daki patlamayı inceledik. Etna kaya parçaları da püskürtüyor ama faal olduğu zaman genellikle, tehlike boyutları ani patlamalara kıyasla daha kolay kestirilebilir lav akıntısı çıkarıyor" diyor.
Etna'nın hiçbir yanardağ tipine uymadığını belirten jeofizik uzmanı Chiara Vagoni, Afrika, Adriyatik ve Avrasya faylarının kesiştiği noktada yer almasının Etna'yı farklı kıldığını söylüyor. Gelecekte de Etna'nın tatsız sürprizler yapması bekleniyor. Yer kabuğundaki çatlaklarda meydana gelebilecek en küçük kayma, Etna'nın faaliyetlerini değiştirebiliyor.

SÜREKLİ İNCELENMESİ GEREKİYOR Etna, dünyanın üzerinde en çok araştırma yapılan volkan sayılıyor. Her faaliyete geçişinde 30 milyon metreküp lav püskürten bir dev. 350 kilometreküp hacmindeki bu yanardağın yüksekliği 3 bin 340 metre. Etna geçmişte de etrafını yakıp yıkmış, 1669 yılında 30 km. mesafedeki Katanya kentini yerle bir etmişti.
Son zamanlarda artan depremler ve kısa ama son derece şiddetli yanardağ patlamaları Etna'nın sürekli incelenmesini gerektiriyor. Etna tarihin en büyük çevre düşmanları arasında da yer alıyor. Uzmanlar, Etna'nın eskiden atmosfere günde 20 bin ton kükürtlü gaz saçtığını hesaplamışlar. Etna'nın faaliyetlerini artırmasının bütün Akdeniz bölgesinin iklimini etkileyebileceğini belirten uzmanlara göre, yanardağ çevresindeki büyük yerleşim merkezlerinin günün birinde yaşanmaz hale gelmesi de söz konusu olabilir.

En Çok Aranan Haberler