YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Etnografya Müzesi'nin restorasyonuna Bilim Kurulu karar verecek

Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında Milli Mücadele...

Etnografya Müzesi'nin restorasyonuna Bilim Kurulu karar verecek

Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında Milli Mücadele Karargahı olarak kullanılan Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nin restorasyon projesi çalışmaları devam ediyor. Eylül ayına kadar tamamlanarak TBMM Bilim Kurulu’na sunulacak projeye, kurulun onay vermesi halinde İl Özel İdaresi tarafından restorasyon ihalesine çıkılacak.
Onarıma alınması için 10 Ocak 2011'de imzalanan protokol ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredilen Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nin restorasyon projesinde sona yaklaşılıyor.
TBMM Bilim Kurulu üyesi 2 kişinin Sivas’a gelerek Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restorasyon projesini incelediği belirtildi.
Projede birkaç küçük değişiklik yaptığı öğrenilen Bilim Kurulu üyeleri daha sonra Ankara’ya döndü. Eylül ayında projenin son halini ve müzeyi yerinde görmek için TBMM Bilim Kurulu üyelerinin tekrar Sivas’a geleceği ifade edildi.
Bu arada İl Özel İdaresi tarafından mühendislik firmasına yaptırılan restorasyon projesinin de eylül ayına kadar tamamlanacağı ve kurula sunulacağı öğrenildi. TBMM Bilim Kurulu, projeyi onaylarsa İl Özel İdaresi bu kez Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restorasyon ihalesini gerçekleştirecek. Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında 'Milli Mücadele Karargâhı' olarak kullanılan bina Cumhuriyet tarihinde çok önemli ve müstesna bir yerde bulunuyor.
1982 yılında Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey tarafından Mülki İdadi Binası olarak yaptırılan ve 1990 yılından itibaren Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi binada yapılacak olan restorasyonun 3 yıl sürmesi bekleniyor. Restorasyon kapsamında ahşap pencere kasaları yenilecek, yıpranan duvarlar tamir edilecek, müze içerisine engelli asansörü yapılacak, giriş kapısının yönü İsmet İnönü Bulvarı tarafına alınacak. Binanın çatısının bir bölümü uzay çatı olarak dizayn edilecek ayrıca ziyaretçilerin dinlenebileceği kafeterya da yapılacak. Restorasyon çalışmaları için yaklaşık 10 milyon TL harcanması ön görülüyor.
Restorasyonun tamamlanmasının ardından Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olan ismin Sivas 4 Eylül Kongre Binası olarak değiştirilmesi bekleniyor. Bu kapsamda halen müzede sergilenen etnografik tarihi eserler ise buradan alınarak arkeoloji müzesine taşınacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler