YEMEK

Etseverlerin Gönlüne Su Serpen Şırnak Mutfağından 9 Enfes Yöresel Yemek

Etin günlük kesildiği Anadolu'dan her ne kadar etkilense de kendine has tarzını koruyan Şırnak'tan 9 yöresel lezzeti sizler için sıraladık.

Etseverlerin Gönlüne Su Serpen Şırnak Mutfağından 9 Enfes Yöresel Yemek

Meyre - Mehir

Şimdiden uyaralım perde pilavı dışında duyacağınız yemeklerin hepsi Şırnak yöresine ait! Hemen meyre ile başlayalım. Bir nevi çorba olarak bilinen meyre, ayran ve dövmenin ateşe bırakılmasından sonra içine yumurta kırılmasıyla yapılıyor. Ardından kaynayıncaya kadar devamlı karıştırılıyor ve parçalanmış kabaklarla pancar yaprakları ekleniyor. Servis edilmesi içinse soğuması bekleniliyor.


Suryaz

Suryaz, aynı isimdeki ottan yapılan ve bir tür akşam yemeği Şırnak sofralarında sıkça rastlayabileceğiniz bir lezzet. Suryaz otu kıyılıp yıkandıktan sonra suda kaynatılır. İyice süzülüp sıkıldıktan sonra kızdırılmış yağda soğanlarla birlikte kavrulur. Ardından üzerine kavurma eklenilen yemek sıcak sıcak servis edilir.


Serbidev

Kaynatılmış buğdaya adı verilen yarmalarla yapılan serbidev, Şırnak yöresi denilince akıllara kazanmış bir başka yöresel yemek olarak karşımıza çıkıyor. Yarmalar iyice pişip ikiye ayrıldıktan sonra bir tabakta bekletiliyor. Bu sırada pişirildiği su ve yağ bir tencereye konulduktan sonra üzerine yarmalar ve en sonunda kavurmalar eklenerek iyice harmanlanıyor. Üzerinde yağ gezdirince de tadından yenmiyor!


Perde Pilavı

Gelelim ismine az çok aşina olduğumuz perde pilavına... Doğu ve Güney Doğu yörelerinde sıkça rastladığımız perde pilavını Şırnak yöresine de ekleyebiliriz. Dibi yuvarlak bir tencereye yumurta ve yağla yoğrulmuş, yufka haline getirilmiş hamur yerleştiriliyor. Az pişirilen pilava tavuk eti, baharat ve badem karıştırılıp, hamurun içine konuluyor. Ağzı tekrar yağlı ve yumurtalı ince hamurla kapatıldıktan sonra, üstü ve altı ateşte veya fırında pişiriliyor. Ve ünlü pilavımız hazır!


Kipe

Kısaca Şırnak usulü mumbar dolması desek sanırım yanlış olmaz. Genellikle Siirt, Adana gibi yörelerde sıkça rastladığımız mumbar, Şırnak'ta kipe ismiyle karşımıza çıkıyor. Koyunun bağırsakları iyice yıkanıp bezleri koparıldıktan sonra ters çevrilir ve temizlenir. Pirinç ve kıyma ile doldurulur. En son sıcak suya atılıp kaynatılan kipe, afiyetle yenmek üzere servise hazır edilir.


Kutlık

Siirt kiteli olarak da bilinen bir nevi içli köfte tarzı yemeğimiz Şırnak'ta kutlık ismiyle biliniyor ve yapılıyor. Ufak bulgur ve ufak yarma birbirine karıştırılıp, hamur haline getirildikten sonra, kızartılmış soğanlı kıyma içine dolduruluyor. Kaynar suya atılıp piştikten sonra da tekrar sudan çıkarılıp yumurtaya bulandırılıyor. Tekrar kızartıldıktan sonra servise hazır hale geliyor. Yapması biraz meşakkatli olsa da tadına doyum olmuyor.


Hekeheşandi

İsmi yine bir acayip yöresel yemeğimiz hekeheşandi, yağsız pilavdan yapılıyor. İçine kıyma ve yoğurt eklenilen pilavımız, yağda yumurtayla birlikte kızartılıyor. Eh tabii kızartmadan önce yumurtaya bularken ister istemez köfte şekline getirmek zorunda kalıyorsunuz.


Şımşıpe

Şımşıpe için bol sebzeli bir dolma türü diyebiliriz. Patlıcan, kabak ve biberin içi pirinç ve kıyma harcı ile doldurulduktan sonra pancar ve asma yaprağıyla ekleniyor.


Fıreydin

Son tarifimizi Şırnak'a has bir tatlıyla kapatalım! Koşu illerdeki gibi şerbetli tatlılara meyilli olan Şırnak'ın en ünlü tatlısı fıreydin...

İnce açılan sac ekmeğinin üzerine ceviz ve toz şeker konularak ekmek olacak hamurun üzerine seriliyor. Ardından güzelce kıvrılıp simit haline getiriliyor ve kızgın yağda kızartılıyor. Son olarak üzerine şıra ve şerbet dökülüp düzgünce kesilerek servis ediliyor.

Eh hadi afiyet olsun!

En Çok Aranan Haberler