İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nde, atıklardan enerji elde edilmesi yönünde çalışmalar yürütülüyor.
Bu amaçla enstitülerinde biyogaz üretimiyle ilgili olarak faaliyette bulunulduğunu kaydeden Doç. Dr. Günnur Koçar, "Hammadde olarak ülkemiz açısından potansiyeli yüksek hayvansal atıkların kullanıldığı, sistem ısıl enerji kayıplarının büyük oranda güneş enerjisiyle karşılandığı, pilot ölçekli biyogaz tesisleri kuruldu. Ayrıca bu tesislerden elde edilen biyogazın ve fermente atığın kullanımına yönelik çalışmalar yürütülüyor" dedi. Biyokütle enerjisinin fosil yakıt kullanımının azaltılmasında önemli bir role sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Koçar, şöyle devam etti:
"Biyogaz çeşitli organik atıkların oksijensiz ortamda fermantasyonu sonucunda elde edilen ısıl değeri yüksek bir gazdır. Dünyada ev tipi küçük sistemlerden, endüstriyel tip yüksek teknolojili büyük tesislere kadar geniş bir alanda biyogaz üretimi gerçekleştirilmektedir. Maalesef ülkemizde bu konuda atılan adımlar sonuçlandırılamamış, az sayıda endüstriyel arıtım tesisi dışında biyogaz sistemleri hayata geçirilememiştir. Oysa sadece Çin'de 10 milyon civarı aile tipi biyogaz tesisinin olduğu belirtilmektedir. Ülkemizde sadece hayvansal atıkların biyogaz üretimi için kullanılması durumunda yıllık elde edilecek biyogaz miktarının 2-3.2 milyar metreküp civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu büyük bir değerdir."
Biyogaz tesislerinin sadece enerji kazanımı sağlamadığını, aynı zamanda biyogaz üretiminden arta kalan fermente atığın gübre değerinin yüksek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Koçar, çalışmalarının kırsal kesime yönelik, verimli, kullanımı kolay ve düşük maliyetli sistemlerin geliştirilmesi üzerinde yoğunlaştığını sözlerine ekledi.