HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Euro bölgesinden acil yanıt bekleyen iki soru

Financial Times gazetesine göre İrlanda'dan sonra en zayıf halka olarak görülen Portekiz'de tahvil piyasaları ve Avrupa'da kalıcı yardım mekanizmasına ilişkin hazırlıklar yakından izleniyor.

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, İrlanda'nın borç krizini aşabilmek için yardım paketi talebinde bulunması sonrası, Euro bölgesinin yanıtlaması gereken iki önemli soru olduğu görüşünü aktarıyor.

"Euro bölgesi'nin 440 milyar Euro'luk istikrar fonunu yöneten Klaus Regling 26 Ekim'de Brüksel'de yaptığı açıklamada Avrupa'da krizin en kötü döneminin geride kaldığını söylemişti. O zaman bile cesur bulunan bu açıklamanın yanlış olduğu dört haftadan daha kısa sürede ortaya çıktı.

"İrlanda'nın acil yardım paketi talep etme kararı, Euro bölgesinin 16 üyesinden en az ikisinin - ki diğeri Yunanistan'dı - yedi ay içinde böyle bir başvuruda bulunduğu anlamına geliyor.

"Almanya, Fransa ve ortaklarının ABD, Çin ve Avrupa dışındaki diğer hükümetleri her şeyin kontrol altında olduğuna ikna etme mücadelelerinde yanıtlamaları gereken iki acil soru bulunuyor.

Tahvil piyasaları "Birincisi: İrlanda için hazırlanan kurtarma paketi, Euro bölgesinin bir sonraki zayıf halkası Portekiz'de tahvil piyasaları üzerindeki baskıyı rahatlatacak ve üçüncü bir kurtarma operasyonunu bertaraf edebilecek mi?

"İkincisi ise Avrupalı liderler, -temelde Almanların fikri olan- ve derin mali sıkıntı içindeki Euro bölgesi devletleri için kalıcı kriz çözüm mekanizması yaratmaya yönelik plandan doğan kafa karışıklığını dağıtmakta başarılı olabilecekler mi?

Kalıcı mekanizma "Söz konusu planın ayrıntıları şu aşamada son derece bulanık çünkü yeni düzenlemeler, AB'de yürürlükteki anlaşmalarda değişiklikler yapılmasını da içeriyor, üye devletlerin parlamentolarındaki onay sürecinin ne kadar pürüzsüz olacağına dair de şüpheler yok değil. Ama saat işlemeye devam ediyor.

"440 milyar Euro'luk fonun süresi, 2013 yılının Haziran ayında dolacak ve Almanya, aynı yılın Ekim ayında genel seçime gidiyor.

"Alman halkı diğer Avrupalılara kurtarma paketi verilmesinden pek hoşnut değil. Bunun hatırlatılmasına pek de ihtiyacı olmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in söz konusu kalıcı mekanizmayı sandıkta seçmenlerle karşı karşıya kalmadan önce uygulamaya sokmak istediği anlaşılıyor."

En Çok Aranan Haberler