YURTHABER

Denizli
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Euro zor durumda, Denizli ihracatını dolarla arttırmalı’

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2012'nin Avrupa Birliği (AB)’nin ve euronun zor yılı...

‘Euro zor durumda, Denizli ihracatını dolarla arttırmalı’

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2012'nin Avrupa Birliği (AB)’nin ve euronun zor yılı olacağını belirterek, oradaki talep daralması ve değer kaybeden euroya karşılık şirketlerin dolarla alışverş yapan ülkelere ihracatı arttırması gerektiğini söyledi. Geçen senenin ikinci yarısında yaşanan kur dalgalanması sonucunda doların 1,90 liranın üzerine çıktığını hatırlatan Kocasert, “O gün sorulan soru, 'Acaba 1 dolar 2 lira olur mu?' idi. Sanayiciler ve ihracatçılar olarak bizler, her zaman olduğu gibi önemli olanın sürekli değişen kurlar değil, ihracatçıya rekabet gücünü kazandıracak istikrarlı bir kurun piyasada kendini göstermesi olduğunu söylemiştik.” dedi.
Türk Lirası (TL)’nın tekrar değerlenmeye devam ettiğini vurgulayan DENİB Başkanı Kocasert, “Doğrusunu söylemek gerekirse 0,5 euro ve 0,5 dolardan oluşan döviz sepetinin 2,20 TL’nin üzerinde bir değerde seyretmesi ne kadar riskli ise ihracatçılar için döviz sepetinin 2 TL’nin altında seyretmesi de arzu edilmeyen bir durum. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmemiz için TL’nin uluslararası pazarlarda rekabetçi bir değere sahip olması, biz ihracatçılar açısından çok önemli.” diye konuştu.
Kur konusunu Denizli ihracatı açısından da değerlendiren Süleyman Kocasert, “2012’de euronun dolar karşısında değer kaybetmesinin temel trend olması bekleniyor. Bu durum, ihracatının ağırlıklı bölümü Avrupa’ya olan Denizli’yi iki yönden olumsuz etkiliyor. Birincisi talep daralması, ikincisi ise değer kaybeden euronun firmalarımızın kârlılıklarını azaltması.” şeklinde konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2011 yılında Türkiye ihracatının yüzde 46’sının AB ülkelerine yapıldığını aktaran Kocasert, şunları kaydetti: “Denizli’den yapılan ihracatın yüzde 58’i AB ülkelerine gerçekleştirilmiş durumda. Son yıllarda ihracatta sektör çeşitlendirmesine giden, tekstil ve konfeksiyon dışındaki sektörlerde ihracatının payını arttıran Denizli’nin, pazar çeşitlendirmesini de hızlandırması gerekiyor. Euro ile ihracat yapılan ülkelerin yanında dolar ile ihracat yapılan başta ABD ve Kanada olmak üzere dolar ile dış ticaret yapan Rusya, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerine ihracatın artması oldukça önemli.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler