Milas’a bağlı Selimiye beldesindeki Euromos Antik Kenti’nde 3 boyutlu görüntüleme çalışması başlatıldı.
Milas-Söke Karayolu üzerindeki Anadolu’nun en iyi korunmuş Roma tapınaklarından Zeus Lepsynos'un bulunduğu Euromos Antik Kenti’nde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ahi Evran Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi öğrenci ve uzmanlarından oluşan 25 kişilik ekip, kurtarma kazılarını sürdürüyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, bu yıl Euromos tapınağında restorasyon çalışmalarının daha sağlıklı ve bilimsel yürütülebilmesi için alanda Ahi Evran Üniversitesi ekipleri tarafından lazer taraması yapıldığını bildirdi.
Kızıl; “Tapınak bizim için çok önemli. Anadolu’da en iyi korunmuş tapınaklardan bir tanesi. Biz hem önceki yıllarda kullanılan betonarmeyi bertaraf etmeyi düşünüyoruz. Çünkü betonun içerisindeki çimentonun kimyasal maddesinin taşlara büyük zarar verdiğini öğrendik işin uzmanlarından. Kazı, resüsyon, restorasyon, rekonstruksiyon çalışmayı başlatacağız. Belki bunu bir TÜBİTAK projesi kapsamında yapmayı düşünüyoruz. Bunun için şu an lazer tarayıcıyla bir röleve ya da 3 boyutlu bir görüntüleme-modelleme çalışması devam ediyor. Diğer önemli bir husus da buradaki mimari elamanları, mermerlerin niteliği ve niceliğini ortaya koymak için yapmış olduğumuz çalışmalardır. Çünkü bu mimari elemanlar yarın öbür gün restorasyon çalışmaları için kullanılacaklar. Onun için bunları çok iyi kullanmamız lazım. Gözle görülemeyen kılcal çatlakların boyutlarını bilmemiz lazım. Bunlarla ilgili yapılacak analizler neticesinde alınması gereken tedbirler çok önemli. Restorasyon için kullanılan mimari blokların artık tekrar sökülüp, incelenip sağlamlaştırıldıktan sonra yerlerine konması ayrıca bir emek, külfet ve maddiyat kaybı anlamına geliyor. Onun için bunu önemsiyoruz. Hemen taş taş üzerine koymak, bir şeyleri yükseltmek yerine emin ve sağlam adımlarla ilerleyip yapılan işlemin daha sağlam, yıllarca dayanabilecek nitelikte, kriterlerden sapmadan bunları gerçekleştirebilmek ana hedeflerimizden bir tanesi.” dedi.
AGORA’DA SONDAJ ÇALIŞMASI
Yrd. Doç. Dr. Kızıl, Agora alanın yanında sondaj çalışmalarının da Euromos tabakalarının ne kadar derine indiği konusunda veriler oluşturacağını ifade ederek; “Agora’nın hemen yakınındaki dere yatağındaki kesitlerde gördüğümüz katmanları daha iyi anlayabilmek için sondaj mahiyetinde çalışmalarımız devam ediyor. Bize en azından alüvyon tabakasının ve Euromos’un tabakalarının ne kadar derine indiği konusunda açık ve net fikir verecek. Bu çok önemli” dedi.
KAMULAŞTIRMALAR ÇOK HIZLI
Kızıl, arkeolojik alanların en büyük sorunlarından olan mülkiyet sorununun ilgili kurumların desteğiyle Euromos’ta çok hızlı çözüldüğüne dikkat çekerek; “Kamulaştırılmasını istediğimiz alanlarda çalışmalar inanılmaz bir hızla gerçekleşti. Bu bizi çok sevindirdi. Çalışılan alanların özel mülkiyet olması arkeolojik kazıların önündeki en önemli engellerden bir tanesi. Fakat bunların aşılması çok iyi oldu. Selimiye Belediyesi’ne de destekleri için teşekkür ediyorum. Burada her şey öngördüğümüz gibi devam ediyor. Buradaki çalışmalar bakanlığımızın sağladığı bütçeyle gerçekleştiriliyor. Bu anlamda Bakanlığımıza, genel müdürlüğümüze, valiliğimize, il kültür müdürlüğümüze, kaymakamlığımıza ve Milas Müzesine olumlu işbirliği ve desteklerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz