YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ev, lokum ve safrandan sonra Safranbolu sirkesi de marka olma yolunda

Karabük'ün tarihi konak ve lokumları ile ün yapan Safranbolu ilçesi şimdi de sirkesi ile ün...

Ev, lokum ve safrandan sonra Safranbolu sirkesi de marka olma yolunda

Karabük'ün tarihi konak ve lokumları ile ün yapan Safranbolu ilçesi şimdi de sirkesi ile ün yapmak istiyor. İlçede yılda ortalama 650 ton üretilen üzümün tüketilmeyen kısmının sirke yapılıp piyasaya sürülmesi hedefleniyor. İlçe Tarım Müdürlüğü bu konuda sivil toplum örgütlerinden destek bekliyor.
Roma döneminden beri bağcılık yapılan Safranbolu ilçesinde köylerde yapılan ve tüketiciler tarafından tercih edilen Safranbolu sirkesi marka olmak istiyor. Bu konuda kolları sıvayan İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, başta sivil toplum örgütleri olmak üzere herkesten destek bekliyor. Tarım müdürü Çetin Ayvalık, özellikle çavuş üzümü konusunda yoğun çalışma içinde olduklarını belirterek, "Bizim 3 güzelimizden biri olan çavuş üzümü konusunda yoğun bir çalışma üzerindeyiz. Bunun yanında diğer üzüm çeşitlerimizin de envanterlerini tuttuk. Bir koleksiyon bağı oluşturmaya çalışıyoruz. Amacımız geçmişten günümüze gelen üzüm kültürünü gelecek kuşaklara tanıtmak. 814 dekar alan da bağcılık yapıyoruz ve yıllık üretimimiz ortalama 600-650 ton civarında. Ürettiğimiz üzümler kalitelidir ve 4 ila 5 TL arasında bir fiyatla satılmaktadır. Pazarlanmayan üzümlerimizi nasıl değerlendireceğimizi düşündük. Köylerde üretilen pekmez ve sirkemiz aranan bir üründür. Bunu daha da profesyonelleştirmek istedik. Satılmayan veya kalitesi düşük üzümleri sirke yaparak hem köylümüze destek olmak hem de çevrede isim yapan sirkemizi daha çok tanınmasını sağlamak istiyoruz. Bu konuda ilk adını ufak şişeler doldurduğumuz ve bağ bozumu şenliklerinde halkımıza ve yöremize tanıtarak attık. İlçemiz turizm potansiyeli olan bir yer bunu kişilerin dikkatini çekecek şekilde şişeleyip turistlik eşya olarak satılabilir. Turistlik eşya çeşidi de artırılmış olunur.Bunun yanı sıra üretimi artırmak istiyoruz. Bunu da iyi bir pazar yapısı ile mümkün. Üretici ürününü pekmez, sirke veya sofralık üzüm olarak pazarlarsa üretimini artıracaktır.” dedi.
Özellikle Yazıköy'de 120 yıldır üretilen ve formülü babadan oğula geçen Yazıköy sirkesi şifa niyetine kullanıldığı gibi büyük kentlerdeki restoranlarda tercih ediliyor.
Öte yandan Safranbolu'da 30 yıldır şifalı bitkilerle çeşitli ilaçlar yapan Ali Alp isimli esnaf, Safranbolu sirkesinden yardımcı ilaç yaptığını belirtti.

SİRKENİN FAYDALARI
Üzüm sirkesi iştah açıcı olarak salata ve turşular içine dökülebildiği gibi çeşitli rahatsızlıklara da değişik kullanımları ile iyi geldiği belirtiliyor.
Sirkenin faydalarının bazıları şöyle sıralanıyor: Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilmesi. Boğaz ağrılarında sirkeyle gargara yapılması. Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulması. Su ile kaynatılıp buharına durulursa baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine iyi gelmesi. Güneş yanığına sürülmesi. Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse düzenli kilo verilmesi. Siğillere sirke döküp üzerine kabartma tozu serpilir ve 15 dakika sonra toz silkelenir. Kaşıntılara ve cilt çatlaklarına sirke sürülmesi. Sirkeli bezin mide üzerine konmasında bulantı ve kusmayı önlemesi. Sirkeli bezin varislere konması. Sirkenin orta dereceli yanıklarda da kullanılması. Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilmesi. Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke ilave edilmesi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler