Bursa’da 73 yıldır ev olarak kullanılan 400 yıllık Osmanlı cami ve mescidin yeniden ibadete açılması için Vali Şahabettin Harput devreye girdi.
1938 yılından bu yana ev olarak kullanılan Bursa Zafranlık Camisi ve Tavukçu Mescidinin yeniden ibadete açılması için çalışmalar sürüyor. Bursa Merkez Osmangazi ilçesine bulunan ve 1938 yılında çeşitli nedenlerle bazı vatandaşlara satılan Zafranlık Camisi ve Tavukçu Mescidi, kurtarılıyor. Vali Şahabettin Harput’un devreye girmesi ile yeniden ibadete kazandırılacak olan cami ve mescidin kamulaştırmaları yapılarak orijinaline dönüştürülecek.
Zafranlık Camisi ve Tavukçu Mescidini yerinde inceleyerek Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı’dan bilgi alan Vali Şahabettin Harput, "Burada görülen ev 15. Yüzyılda Osmanlı tarafından cami olarak yapılmış ve 1938 yılından ise bilinmeyen bir nedenle şuan içinde oturan vatandaşın eline geçmiş. O tarihten bu yana da ev olarak kullanılmış." dedi.
Bu durumdan geçen yıl fark ettiklerini anlatan Vali Harput, "Yaklaşık 400 yıldan daha fazla bir süre cami ve mescit olarak kullanılan bir mabedin, daha sonra satılarak ev olarak kullanılması hem camiyi yapanlara karşı, hem de dini bir müessese olan caminin ruhaniyetine uygun olmayan bir hareketti. Bunun düzeltilmesi için İl Özel İdaresi imkanları ile buranın kamulaştırılarak aslına çevrilip cami olarak düzenlenmesi konusunda karar aldık ve içindeki vatandaşla anlaşarak orayı satın aldık." şeklinde konuştu.
Cami ve mescidin yeniden eski orijinal haline gelmesi için İl Özel İdaresi bütçesinden ihale ettiklerini anlatan Vali Şahabettin Harput, "Bu Zafranlık Camisinin aslına uygun projesi çizildikten sonra müteahhit firma tarafından 2012 yılı içinde aslına uygun olarak restorasyonu yapılarak ibadete açılması planlanıyor.” şeklinde konuştu. Tavukçu Mescidi’nin ise kamulaştırma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Vali Şahabettin Harput, şunları söyledi: "Tavukçu Mescidi de ev haline getirilmiş, onu da İl Özel İdaresi imkanları ile satın alarak eski haline getirme noktasında çalışmalarımız sürüyor. İnşallah ikisini de kısa sürede tamamlayıp ecdadın manevi ruhunun rahatlatılması ve onlara karşı yeniden onların bu mirasının aslına döndürülmesi sağlanacak. Hem de bu yanlışlığın ve ızdırabın sona erdirilmesi sağlanacak. Bu işin takipçisi olarak bir an önce sonuçlandırılmasını talep ediyorum." Zafranlık Camisinin yaklaşık 300 bin liraya kamulaştırdıklarını anlatan Vali Şahabettin Harput, Tavukçu Mescidi’nin ise kamulaştırma çalışmalarının sürdüğünü anlattı.
"VATANDAŞLAR ÇARESİZLİKTEN BURADA OTURUYORDU"
Cami ve mescidi ev olarak kullanan vatandaşların bu kamulaştırma durumundan son derece memnun olduklarını anlatan Vali Şahabettin Harput, “Vatandaşlarda buraların eskiden cami ve mescit olduğunu biliyordu. Onlar da Allahın evi olarak bilinen bu ibadethanelerden çıkacak olmanın mutluluğunu yaşıyor. Vatandaşlarımızda cami yerinde oturmaktan üzüntü duyuyorlardı ve burada mecburiyetten oturuyorlardı. Gönüllü olarak buraları bize sattılar Çaresizlikten burada oturuyorlarmış.” şeklinde sözlerini tamamladı.
"ZAFRANLIK CAMİSİ"
Zafranlık Camisi, 15. Yüz yılın ilk yarısında yapılmış. Kim tarafından yaptırıldığı belli olmayan Zafranlık Camisi, harim ve son cemaat oluşturmakta iken günümüzde bazı kısımları yıkılarak ortadan kalkan Zafranlık Camisinin kalan kısımları ise bazı bölümlere ayrılmış. Mescidinden günümüze ulaşan batı duvarlarında görüldüğü kadarı ile duvarlar moloztaş ve tuğla ile yapılarak iki sıra kirpi saçakla tamamlanmış.
Zafranlık Camisi 1938 yılında Kadriye Kızılkaya’ya satılmış olup, halen Rıza Kızılkaya adına kayıtlı olarak ev olarak kullanılmış. Camii Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Bursa Valiliği arasında yapılan protokol ile kamulaştırıldı. İl Özel İdaresince karşılanacak ve 284 bin TL. bedelle yapılan kamulaştırmanın ardından Zafranlık Camisi restore edilerek yeniden ibadete açılacak.
Zafranlık Camisi ile ilgili röleve, restirüsyon, restorasyon, çevre düzenlemesi ve elektrik tesisatı projeleri temin işi ihale edilerek 20 Temmuz 2011 tarihi itibari ile yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Cami ile ilgili projenin hazırlanıp kuruldan onay alındıktan sonra restorasyon çalışmaları başlayacak.
"TAVUKÇU MESCİDİ"
Yine bu zamana kadar ev olarak kullanılan Tavukçu Mescidi de kamulaştırılarak yeniden ibadete kavuşturulacak. Yapım yılı bilinmemekte olan Tavukçu Mescidi, mimari olarak 227 metrekare alan üzerine 105 metrekare taban alanlı dikdörtgen planlı olup, ana beden duvarları, moloz taş çamur harçlı olarak sonradan örtülü ara duvarları ise ahşap çatı arası kerpiç dolgu olarak iki kata dönüştürülmüş.
Alt katı dükkan, üst katı ise ev olarak kullanılan Mescidin üst örtüsü ahşap ve kiremit kaplı. Bezirganzade Mehmet Vakfı adına kayıtlı iken 1938 yılında İsmail Hakkı’ya satılan Tavukçu Mescidi, bu zamana kadar ev olarak kullanılmış. Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 15 Nisan 2011’de Osmangazi Belediyesine binanın imar tadilatının yapılması için yaptığı başvuru ile kamulaştırılması için gerekli işlemlerin başlatılması yönündeki çalışmalar devam ediyor. Restorasyon çalışmalarının ardından Tavukçu Mescidinin de en geç 2013 yılında ibadete açılması hedefleniyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz