İZMİR (İHA) - Bankaların mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranlarının düşmesi, borsa ve dövizdeki hareketsizlik, yatırımcıyı gayrımenkule yöneltirken; konut kredilerindeki indirimle birlikte cazip ödeme koşullarının sunulması da ev sahibi olmak isteyenlerin taleplerinde artış, konut fiyatlarında patlamaya sebep oldu. Konut fiyatlarının yükselmesi ev kiralarına da yansıyınca, dar gelirliler başını sokacak bütçelerine uygun bir yer bulmakta bir hayli zorlanır oldu.
Deprem korkusu, İzmir'de "zemini sağlam" olarak nitelendirilen bazı semtlerin cazibesini artırırken, bilim adamları, bu konunun çok da abartılmaması gerektiğini, asıl olanın "binanın deprem koşullarına göre sağlam yapılması" olduğunu kaydetti.
İzmir'de bir deprem beklentisinin olmadığını belirten Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfü İhsan Sezer, "Deprem korkusu, insanları göçe yöneltiyor. Ev sahibi evini satıp güvenli yerler arıyor. Kiracılar da zemini sağlam olduğu iddia edilen yerlerde oturmak istiyor. Bu da tabiatıyla hem konut fiyatlarının hem de kiralarının artmasına neden oluyor" diyerek, önemli olanın binanın sağlamlığı ve depreme dayanıklılığı olduğunu ifade etti.
EMLAK, YILIN YATIRIM ENSTRÜMANI İzmir Emlakçılar ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, son bir yıl içinde emlak sektöründe çok büyük değişikliklerin yaşandığını, düşük faizli, uzun vadeli kredilerin paranın yönünü değiştirerek, emlak alımını en fazla gelir sağlayan yatırım haline getirdiğini söyledi. Başkan Akgün, konut fiyatları ve kira artışları hakkında şu açıklamaları yaptı:
"10 ay içerisinde yüzde 50'ye varan artış oranıyla ihtiyaç sahiplerinin aynı zamanda yatırımcının dikkatini çeken emlak, konut hayali kuran insanlara da cazibeler sunmuş, düşen konut kredileriyle kira öder gibi 20 yıllık seçeneklere imza atmışlardır. Buna paralel olarak emlağa yüksek para yatıran mülk sahipleri kira fiyatlarını artırmış, kiralık konut fiyatları geçen yıla oranla yüzde 70'e yakın fiyat artışıyla enflasyonu belirleyen 100 madde içerisinde 1. sıraya yerleşmiş ve enflasyon endekslerini altüst etmiştir. Merkezi yönetim kira oranları konusunda daha somut adım atamamış ve bu kargaşa mahkemelerde sürmüştür. Vatandaş 2005 başında Yeni Türk Lirası'na geçiş yapmaya hazırlanmakta, hala kafalarında paraları pul olacakmış düşüncesi belirsizliği hüküm sürmekte ve bu birkaç ay içerisinde tasarruflarına nasıl yön vereceklerini düşünmektedirler."