BURSA (İHA) - Serveti milyar dolarla ifade edilen Musevi asıllı işadamı Nesim Malki'nin 28 Kasım 1995 günü Bursa'da esrarengiz bir şekilde öldürülmesi ve ardından cinayetin bir polisin ihbar mektubuyla soruşturulmaya başlanması beraberinde ilginç gelişmeleri gündeme getirdi.
Sigortacılıktan zeytin krallığına yükselen ve 100 milyon dolarlara hükmeden Erol Evcil, yeraltı dünyasının ünlü isimlerinden, siyaset dünyasının önde gelenlerine kadar ve basına sızan kasetlerle gündemde kaldı. Evcil ismi, bir dönem parti liderinin yumruklanmasından, bir bakanın istifasına ve ünlü polis şefleriyle olan yakın ilişkilerine kadar manşetlere taşındı. Cinayetin soruşturulması sırasında hakkında çeşitli iddialar ortaya atılan ve yurtdışına kaçan Evcil, yurtdışında sanılırken 10 aydır saklandığı Bursa'da yakalanarak sorgulandı.
İstanbul'dan Bursa'ya iş görüşmesine gelen Nesim Malki'nin ilk etapta Hizbullah ile irtibatlandırılan ancak 7 yılda değişik sonuçlar doğuran öldürülmesi ve soruşturmasıyla ilgili süreç şöyle gelişti:
Malki, 28 Kasim 1995'te ünlü iş adamı Ali Osman Sönmez'e ait bir uçakla saat 10.20'de Bursa Yunuseli Havaalanı'na indi. Malki, kendisini bekleyen şoförü Cengiz Yüksel'in kullandığı 34 SPK 62 plakalı Renault marka otomobilin arka koltuğuna oturarak yola çıktı. İki araba Malki'nin otomobilini takibe aldı. O arada takibe içinde 4 tetikçinin de bulunduğu bir otomobil de katıldı. İş görüşmesine giden Malki, İstanbul-İzmir çevre yolunda kırmızı ışıkta beklediği sırada çapraz ateşe tutuldu.
Olay jandarma bölgesinde olduğu için cinayetin dosyası 3 yıl tozlu raflarda bekletildi. Bir polisin ihbar mektubuyla, olayda bazı polislerin de irtibatlı olduğu, bu kişilerin de korumaya alındığı öne sürülüyordu.
CİNAYET SORUŞTURMASI BAŞLATILDI 1998 yılında Bursa Valisi Orhan Taşanlar'ın talimatıyla cinayetle ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma çerçevesinde iddiaya göre, cinayeti azmettiren Erol Evcil'di. Evcil'e yanında çalışan eski bir polis şefi de yardımcı olmuştu. İddialara göre, Evcil'in şirketlerinde çalıştığı öne sürülen polisler olayı Mehmet Sümbül, Şükrü Elverdi, Oğuz Işıklı ve Burhanettin Türkeş'e havale ettiler. Gerçekleştirilen operasyonlarda Mehmet Sümbül ve Şükrü Elverdi yakalandı. Yargılama safhasında serbest bırakılan Mehmet Sümbül esrarengiz bir şekilde ortadan kayboldu. Yurtdışına kaçan Erol Evcil ise, Fransa'dan yaptığı açıklamalarla olayın kendi üzerine yüklenmeye çalışıldığını ileri sürdü.
Evcil'in, ünlü simalarla bağlantıları sebebiyle, siyasiler ve yeraltı dünyasının tanınmış kişileri arasındaki kasetler basına sızdı. Yaklaşık 1 sene kaçan Erol Evcil, Türkiye'ye dönüp gerçekleri açıklayacağını belirtmesine rağmen ortalıkta yoktu. Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne yeni tayin olan zamanın Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç, Bademli'deki bir villaya yaptığı operasyonla Evcil'i gözaltına alarak bombayı patlattı. Burhanettin Türkeş ise, ancak bir sene sonra yakalandı. Oğuz Işıklı'ya ise halen ulaşılamadı.
Evcil'in Malki ile nasıl bir ticari ilişkisi olduğunu, kendisiyle birlikte Malki'nin İsrail'li ortağı Erol Erkohen biliyordu. Ancak İsrail'de bulunduğu öne sürülen Erkohen, mahkemeye çağrılmasına rağmen ifadeye gelmedi. Malki'nin hesaplarını tuttuğu ve 1 milyar doları bulan serveti ile borç alacak ilişkilerinin yer aldığı deftere ise halen ulaşılamadı.
Malki cinayetinin önemli sanıklarından Erol Evcil, 26 Ekim 1999'da Mudanya'da yakalanıp, 9 günlük sorgusunun ardından 3 Kasım 1999'da İstanbul DGM tarafından tutuklandı. İstanbul DGM, Malki'nin öldürülmesiyle ilgili açılan davada, Erol Evcil'in de aralarında bulunduğu 16 sanık hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Bursa'ya gönderdi. Evcil ve diğer sanıklar 29 Mart'tan itibaren Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktılar. Her fırsatta suçsuz olduğunu öne süren Evcil, 2 yıl 7 aylık tutukluluk süresinin ardından Şartlı Salıverme Yasası göz önünde bulundurularak Burhanettin Türkeş ile birlikte tahliye edildi.
NESİM MALKİ KİMDİR? Nesim Malki, 4 ayrı tekstil şirketi, 1 inşaat ve 3 finans şirketi sahibiydi. Kumaş tüccarlığının yanısıra Facto Capital Factoring şirketinin de sahibiydi. KKTC'de Tuncabank adlı bankanın sahibi oldu. Çağlar ve Ali Osman Sönmez'in mallarının en büyük pazarlayıcısı konumundaydı. Kumaş ve tekstil tüccarı olmasına rağmen para ticaretiyle de adını duyurdu. Öldüğünde piyasada çevirdiği paranın miktarı hakkında farklı tahminler gündemi oluşturdu. 1 milyar doları bulduğu öne sürülen serveti ve cinayetin ardından bağlantıları ise günlerce konuşuldu.
EROL EVCİL KİMDİR?
Eze markası adı altında piyasaya sürdüğü zeytinlerle adını duyuran ve adı zeytin kralına çıkan Erol Evcil, 2 Mayıs 1966'da Mudanya'da doğdu. Çepni Köyü'nde doğan Evcil'in en büyük merakı ise özel uçağıyla seyahat etmekti. Bir zamanlar 3 uçağı bulunan Evcil, 20 yaşındayken turizm şirketi kurdu. Mustafa Çağlar ile samimiyeti sebebiyle iplik işine girdi. Ancak, Evcil'i Eze markasıyla piyasaya sürdüğü zeytinler tanıttı. Sigortacılık da yapan Evcil, İş Bankası'ndan yüklü miktarda kredi desteği alarak Balıkesir'in Havran İlçesi'nde fabrika kurdu. Ancak o dönemde zeytin ihracatına gelen kısıtlamanın da etkisiyle başarılı olamayarak borçlarını ödeyemedi. Bundan sonra ise mafya ve siyaset dünyasıyla bağlantısı ve Malki cinayetiyle olan ilişkisi gündeme geldi.