HABER

Evde bakım maaşı nasıl alınır? Evde bakım maaşı başvuru şartları nelerdir?

Evde Bakım Hizmeti, yaşlı olan, kalıcı olarak yatağa bağlı yaşamak durumunda kalan, kronik hastalığı bulunan ya da ameliyat sonrasında hareket kabiliyetleri geçici ya da kalıcı olarak sınırlanan bakıma muhtaç olduğu tespit edilen kişilerin sağlık hizmetlerinin ve bakımlarının sağlanması anlamına gelir. Amaç kişilerin yaşam standartları düşmeden tedavi süreçlerinde yardımcı olmak ya da ilerleme sağlamaktır.

Evde bakım maaşı nasıl alınır? Evde bakım maaşı başvuru şartları nelerdir?

Yaşı ilerlemiş, yatağa bağlı olarak yaşamak durumunda kalmış, bakıma ihtiyaç duyan kişiler için evde bakım hizmetleri bulunur. Bu hizmet sayesinde kişilerin hayat kalitelerinin artması sağlanır. Hedef, bu kişilere tedavi hizmetleri sunmaktır. Kronik hastalar, ameliyat sonrası hareket kabiliyetlerini kaybeden ya da bu yetileri sınırlanan kişiler de evde bakım hizmetinden yararlanabilir. Devlet eli ile kontrol edilen bu hizmet Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından görevlendirilen kişilerce verilir. Bakım hizmeti alan kişiler ayrıca yine devlet tarafından maaşa bağlanır. Ancak bu maaşın bağlanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.

Evde bakım maaşı nasıl alınır?

Aile ve vSosyal Politikalar Bakanlığı, evde bakım hizmeti alması gereken kişileri tespit ederek verilen hizmetin ve kişiye bağlanan maaşın takibini yapar. Hasta, bakıma muhtaç, yaşlı, yatalak hasta konumunda olan kişiler her ay düzenli olarak bakım hizmeti alır. Bu kişiler için ayrıca bakım ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacı ile maddi destek de verilir. Ancak bir kişiye evde bakım hizmeti verilebilmesi için bazı şartları yerine getiriyor olması gerekir. Kanunlar tarafından belirlenmiş olan evde bakım maaşı şartlarına uyan herkes bakım maaşı ve evde bakım hizmeti alabilir.

Evde bakım maaşı kimler alabilir?

Bakım parası şartlarının başında bakım hizmeti isteyen kişinin “tam bağımlı” ifadesine uygun olması gelir. Hasta, engelli, ağır engelli raporu bulunan, geçirdiği hastalık ya da ameliyatın ardından hareket kabiliyetini yitirmiş olan kişiler evde bakım hizmetinden ve evde bakım maaşı uygulamasından yararlanabilir. Evde bakım maaşı, bu maaşın bağlanması için gereken şartlara uygun kişiler tarafından alınabilen bir maaştır. Takibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılır. Ödemeler her ay düzenli olarak yapılır. Maaşın bağlanması için aranan şartlar ise şunlardır:

  • Engelli sağlık raporunun olması.
  • Kişinin bakıma muhtaç olduğunun yasal olarak da kanıtlanmış olması
  • Aile gelir şartlarına uygun durumda olması

Evde bakım maaşı için nereye başvurulur?

Engelli evde bakım maaşı şartlarına uygun olan kişiler ilgili ve yetkili devlet kurumlarına başvuru yaparak evde bakım maaşı ve hizmeti talep edebilir. Evde bakım maaşı başvurusu şehirlerde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerine ilçelerde ise Sosyal Hizmet Merkezleri’ne yapılır. Eğer evde bakım maaşı talebinde bulunmak isteyen kişilerin engellilik durumları varsa başvuru kişilerin yakınları tarafından da yapılabilir. Başvurusu uygun görülen kişilere evde bakım maaşı bağlanır.

Evde bakım maaşına nasıl başvurulur?

Evde bakım maaşı başvuru şartlarına göre başvurular bizzat ilgili kurum ve kuruluşlara giderek ya da başvuru yapmak isteyen kişinin bir yakını tarafından gerçekleştirilebilir. Başvurular farklı yollardan da yapılabilir. Bu amaçla oluşturulmuş olan çağrı merkezleri aranarak başvuru yapabilmek de mümkündür. Bakım maaşı alabilmek için başvurular bu konu için açılmış olan 444 38 33 numaralı evde sağlık iletişim merkezi hattını arayarak da yapılabilir. ESHİM olarak da bilinen evde sağlık iletişim merkezine başvurular için bu numara gece yarısına kadar aranabilir.

Evde bakım maaşı nasıl bağlanır?

Hasta ya da yaşlı olan kişilerin yakınları aracılığı ile bizzat başvuru yapmaları gerekir. Başvuru sırasında gerekli olan bazı belgeler ve uyulması gereken şartlar bulunur. Kişiler ilgili kurumlara bizzat ya da yakınları aracılığı ile başvuru yaparken şu belgeleri de beyan etmelidir:

  • Başvuru dilekçesi
  • Engelli kişiye ait engelli raporu
  • Engelli kişinin bakımını yağacak olan kişinin kimliği ve kimlik fotokopisi
  • Engelli kişiye ait iki fotoğraf
  • Engelli kişinin eğitimi devam ediyorsa öğrenim belgesi
  • Eğer varsa engelli kişinin vasisine ait vasi belgesi
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler