Buğday, nohut, fasulye, pirinç gibi ana malzemelerden oluşan; genellikle 7 ancak 12 malzemeyle de yapılan aşure tarifi haberimizin detaylarında. Her yıl Muharrem ayının 10. günü pişirilmeye başlanan aşure hazırlama telaşı başladı. Bizler de ekonomik ve pratik malzemelerden oluşan aşure tarifini sizler için hazırladık. İşte aşure tarifi için gerekli malzemeler ve yapılışı... Aşure Malzemeleri: 3-4 su bardağı aşurelik buğday, 2 su bardağı haşlanmış nohut, 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye, 20 adet kuru kayısı, ½ su bardağı kuru üzüm ( sultaniye ), 1 adet portakal kabuğu rendesi, 10-15 adet kuru incir, 1 paket vanilya, 1 tutam tuz, 4-5 su bardağı toz şeker, ½ su bardağı kuş üzümü. Üzeri için Malzemeler: Fındık, Ceviz, Kuş üzümü, Nar, Dolmalık fıstık, Tarçın.
Aşurenin yapılışı
Akşamdan buğdayı suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerinigeçecek kadar su koyup 5 dakika kaynatın, kapağını kapatıp bir gece bekletin. Ertesi gün buğdaylara su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın suyu azaldıkça sıcak su ilave edin. Sırasıyla içine haşlanmış nohutları kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri süzüp ilave edin. Portakal kabuğu rendesi, kuş üzümünü ilave edip karıştırın. Şekerini ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın. Kuru kayısıları, tuzu ve vanilyayı ekleyin. Aynı zamanda incirleri küçük küpler halinde doğrayın ayrı bir kapta suda haşlayın süzün ve tencereye ilave edin. Sıcak olarak kaplara paylaştırın. Soğuduktan sonra üzerlerini dilediğiniz malzemelerle süsleyip soğuk servis edin.
Aşure
Aşurenin belirli bir tarifi yoktur. Bölgeler arasında farklıklar gösterir. Geleneksel olarak en az 7 maddeden oluşması gerektiği söylenir. Bazıları adından dolayı 10 madde ile yapılması gerektiğini söyler. Aleviler ise hep 12 madde kullanarak aşure yapar. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibariyle vegandır. Aşure Türkiye'nin mutfak geleneğinin yanı sıra çevredeki ülkelerin çoğunda, Hristiyan ve Yahudi kültürlerin bir parçası olarak da çeşitli isimler altında hazırlanmaktadır. Ermeni ve Rum kültüründe de vardır. Ermeniler, 6 Ocak'ta "anuş-abur" yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile yaptıkları "koliva"yı kilise kapısında dağıtıp ortasına bir mum diktikleri bir tabakla mezarın başına yerleştirmektedirler. Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı'nda Hüseyin'in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilen hayvan dahil) şiddet olduğunu idrak ederler.
İşte muhteşem bir aşure tarifi! Şimdiden afiyet olsun!
/