Trabzon Emniyet Müdürlüğü Sağlık İşleri Bölümü’nde hemşirelik yapan ve Gülbaharhatun Mahallesi’nde kendisine ait bir apartman dairesinde yaşayan Ümran Özer (40), evinde sigara içtiği için Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından evinin kapısına asılan tutanakla uyarıldı. Özer, iş dönüşü evinin kapısına asılan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Akıl ve Ruh Sağlığı Sosyal Hastalıklar Şube Müdürlüğü’nün tutmuş olduğu tutanağı görünce şoke oldu. Tutanakta, apartman sakinlerinin evde içilen sigaranın kokusundan rahatsız oldukları belirtilirken “Kapalı alan hükmünde 4207 sayılı kanuna aykırı hareket edilmiştir. Bu tutanak kontrol denetim ekibi tarafından kaleme alınmıştır. Tüm apartman sakinlerinin ruh sağlığı bozulmuştur” ifadelerine yer verildi.
Olay karşısında büyük bir şaşkınlık yaşayan Özer “Eve giremedikleri halde kafalarına göre bir tutanak tutup kapıma bırakıp gitmişler. Böyle uygulama mı olur. Sigara yasağını biliyoruz, işyerimde bile sigara içmek için kapıya çıkıyorum. Ama evimde içtiğim sigara kimseyi ilgilendirmez. Bu uygulamanın kanunda da yeri yok” dedi. Ümran Özer’in avukatı Aydın Yapıcı, “Böyle bir tutanak usulsüzdür.
Müvekkilimin evinde sigara içme hakkı vardır. Ümran Hanım evde olmadığında tutanak tutulmuştur. Bu uygulama fiyaskodur. Tutanağın ardından cezası da gelecek, şimdi onu bekliyoruz. Tutanağın altında imzası bulunanlar hakkında görevi kötüye kullanmaktan savcılığa suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: KOKU BİNAYI SARMIŞTI
TUTANAĞI tutan İl Sağlık Müdürlüğü Akıl ve Ruh Sağlığı Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Uz. Dr. Mehmet Kapucu; “Söz konusu ev hakkında apartmandan çok sayıda şikâyet aldık. Sigara kokusu apartmanı sarmış ve diğer dairelerde oturanlar rahatsız oluyorlardı. Ekip olarak verilen adrese gittik. Sonra bir tutanak tutarak kapısına Bizim görevimiz sadece tutanak tutarak gerekli mercilere vermek. Eğer uygun görürlerse cezayı onlar verirler” dedi.
4207 SAYILI YASA: EVDE SİGARA İÇİLEBİLİR
4207 sayılı “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun”a göre tütün ve mamüllerinin konutlar hariç, kamu alanları dahil tüm kapalı alanlarda, dershane, tüm okul öncesi, ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında, taksiler dahil tüm toplu taşıma araçlarında, özel hukuk kişilerine ait lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi tüm eğlence hizmeti verilen yerlerde, açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat, eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde ve seyir yerlerinde içilmesi yasaktır.