YEMEK

Evde Zerdeçal Nasıl Yetiştirilir?

Bu adımları takip ederek evinizde kolayca zerdeçal yetiştirebilirsiniz.

Evde Zerdeçal Nasıl Yetiştirilir?


Zerdeçal; altın renginde, sağlık açısından birçok faydası olan güçlü aromaya sahip bir bitkidir. Yüzyıllardır hem yiyecek hem de ilaç olarak kullanılan zerdeçal, bitkiye parlak rengini veren kurkumin isimli tedavi edici etken maddesi sayesinde yeniden meşhur oldu.

Zerdeçal yemeklere sadece nefis aromasını katmakla kalmaz, aynı zamanda birçok iyileştirici özelliğini de katar. Günümüzde bu harika bitkinin sağlık açısından faydalarını kanıtlayan binlerce uzman makalesi mevcut.


Evde Zerdeçal Nasıl Yetiştirilir?

Eğer kendi yiyeceğinizi kendiniz yetiştirmeyi seviyorsanız ve bu baharatı pahalı buluyorsanız, o zaman bu bitkinin evde ne kadar kolay yetiştirilebildiğini öğrenince şaşıracaksınız.

Zerdeçal, ana vatanı Güney Amerika olan çok yıllık odunsu bir bitkidir. Bitkinin rizom adı da verilen koyu turuncu renkte etli bir toprak altı gövdesi vardır. Toprak altı gövde kuruyunca, bildiğimiz parlak sarı toz olarak çekilebilir.

Evde zerdeçal yetiştirmek için gereken sadece birkaç malzeme ve takip edilmesi gereken birkaç kolay adım var!


Bu bitki küçük olmadığı için, en az 35'e 35 cm büyüklüğünde ve suları akıtma deliği olan bir saksı veya kap seçmelisiniz.

Aynı zamanda birden çok tomurcuğu olan, büyük ve sert bir toprak altı gövdesine ihtiyacınız var. Her bir tomurcuk büyükçe bir bitki oluşturma kapasitesindedir. Zerdeçal toprak altı gövdesini bitki marketlerinde veya aktarlarda bulma imkanınız var.

İşte takip etmeniz gereken kolay adımlar:

  • Büyük bir toprak altı gövdeyi, iki veya üç tomurcuğa sahip küçük gövdelere kırın.

  • Saksınızı hafif nemli, ama suyu iyi süzülmüş zengin organik toprakla doldurun.

  • Küçük bir toprak altı gövde parçasını toprağın yüzeyinden 5 cm aşağıya, tomurcuklar yukarı tarafa bakacak şekilde yerleştirin.

  • Saksıyı sulayın.

İşte hepsi bu kadar!

12 Ay Boyunca Her Sabah Zerdeçal Suyu İçti ve Bu Oldu


Bitkinizin Bakımı

Evde zerdeçal yetiştirmede başarılı olmak için, bitkiye doğal ortamına mümkün olduğunca çok benzeyen bir ortam sağlamalısınız.

Zerdeçal en iyi, ılık ve nemli hava koşullarında yetişir. Aynı zamanda suyu sever. Toprağı nemli tutun, özellikle de sıcak ve kuru bir iklimdeyseniz. En az iki günde bir sulayın. Bu bitki aynı zamanda buğuyu da sever, bu yüzden bir sprey şişeyle günde bir kere suyla spreylemeniz önerilir. Ancak bitkinin su içinde kalmadığına emin olun, zerdeçalın düzgün yetişmesi için suyun iyi şekilde süzülmüş olması gerekir.

Eğer serin bir iklimde yaşıyorsanız, bitkinizi daha nadir sulayın. Buradaki anahtar nokta, toprağın hiçbir zaman sırılsıklam olmamasına dikkat etmekte yatıyor.

Ayrıca bitkinizi düzenli olarak gübreleyin.


Hasat Zamanı

Zerdeçalın toprak altı gövdelerinin yenilebilir olgunluğa gelmesi 6-10 ay arası bir zaman alır. Toprak altı gövde olgunlaşırken, bitkinin saplarını ve yapraklarını toplayıp yiyebilirsiniz.

Altı ay sonra toprak altı gövdenin yeterince büyüyüp yaklaşık zencefil boyutuna gelip gelmediğini düzenli olarak kontrol etmeye başlayın. Toprak altı gövdenin hepsinin tek seferde toplanması en iyisidir, bu yüzden gereken büyüklüğe ulaştığında saksıdan tümüyle çıkarın.

Bir sonraki ekin zamanında, bu yetiştirdiğiniz sağlıklı toprak altı gövdelerden birini alıp ilkinde ektiğiniz şekilde ekebilirsiniz. Ancak toprağı değiştirmelisiniz, çünkü ilk bitki muhtemelen topraktaki besleyici maddelerin çoğunu tüketmiş olacaktır.

Şifalı Bitki Zerdeçal İle Yapabileceğiniz 4 Enfes Tarif


Saklama ve Kullanım

Zerdeçal, serin ve kuru bir ortamda saklanmalı. Kullanacağınız zaman şu adımları takip edin.

  • Toprak altı gövdeyi 45 dakika kaynatın.

  • Yaklaşık bir hafta kurumaya bırakın.

  • Elinizi sarı renge boyamaması için eldiven giyerek kabuğunu soyun.

  • Soyduğunuz toprak altı gövdeyi değirmende çekerek birçok yemekte kullanabileceğiniz, sağlıklı ve lezzetli bir baharat haline getirin.


Zerdeçal için süper baharat desek yeridir. Uzmanlar zerdeçalın 600'den fazla koruyucu ve tedavi edici uygulaması olabileceğini düşünüyor.

Antibakteriyel ve antiseptik özelliği sayesinde, temizlik ve yara tedavisi için mükemmel bir bitki. Ama zerdeçalı ve bu bitkinin etken maddesi kurkumin'i bu kadar popüler yapan şey, iltihap önleyici özelliğe sahip olması.

Piyasadaki ilaçların aksine zerdeçalın vücut için hiçbir yan etkisi yok. En az 4.000 senedir hem gıda hem de ilaç olarak kullanılıyor. Ayrıca zerdeçal çiçeği de güzel ve göz kamaştırıcı bir ev bitkisi.


Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler