Acıbadem Adana Hastanesi’nden Sorumlu Eczacı Pırıl Yıldırım, ilaçların içeriğindeki etken maddelerin belli bir süreden sonra değişime uğrayarak etkisinin ve güvenliğinin azaldığını, bu nedenle ilaçların belirtilen son kullanma tarihleri kapsamında kullanılmaları gerektiğini vurguladı.
Geçirdiğimiz bazı hastalıklar sonrası kalan dozlar ya da acil durumlarda kullanmak için bulundurduğumuz ateş düşürücü, ağrı kesici vb. ilaçlar evlerimizde uygun saklama koşullarına ve kontrole tabii tutulmadığında istenmeyen sonuçlar doğuruyor. Acıbadem Adana Hastanesi’nden Sorumlu Eczacı Pırıl Yıldırım İlaçların amacına uygun bir şekilde kullanılabilmesi için saklama koşullarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, insanların genellikle bu koşullara dikkat etmediğini ifade etti.
İLAÇLAR UYGUN KOŞULLARDA SAKLANMALI
Yıldırım, ilaçların son kullanma tarihlerine kadar stabilitelerini maksimum derecede korumaları için; serin, karanlık ve nemsiz ortamların tercih edilmesi gerektiğini bildirdi. Ecz. Pırıl Yıldırım, evlerinizdeki bu ilaçları aynı şikayetlerle kullanacak dahi olsanız, hekim kontrolü ve eczacı danışmanlığı olmadan kullanılmamasını önerdi.
Eczacının görevinin, ilacı hastaya vermekle son bulmadığını belirten Yıldırım, “Eczacı, ilacın kullanım ve saklanma koşulları yönünden de hastanın tam olarak bilinçlendirmesini sağlayarak, ilacın her aşamasında etkin rol oynuyor” dedi. Ecz. Yıldırım şöyle devam etti;
ECZA DOLAPLARI SIK SIK KONTROL EDİLMELİ
Zaman içerisinde evlerimizdeki ecza dolaplarına biriken ilaçların kontrolü için bazı küçük detayları atlamıyor olmamız, yaşanabilecek büyük kayıpların önüne geçebilir. Bunun için;
►Ecza dolaplarında bulunan ilaçların kutularından prospektüslerini çıkarmamak, doğru ilaç kutusunda doğru prospektüsün olmasına özen göstermek gereklidir.
►En az ayda bir kere ecza dolabındaki ilaçlar gözden geçirilmeli, son kullanma tarihleri kontrol edilerek, son kullanma tarihi yaklaşan ilaçlar için dolaba ve ayrı yerlere hatırlatıcı notlar yazılmalıdır.
►İlaçların saklama koşullarına uygun olarak saklanıp, saklanmadıklarının kontrolü de önemlidir. Işıktan korunması gereken ilaçlar, buzdolabında saklanması gereken ilaçlar vb. durumlar açısından ilaçlar prospektüslerinde yazan saklama koşullarında saklanmalıdır.
►Son kullanma tarihleri geçmiş ilaçlar, çevre ve hayvan sağlığı açısından çöp kutularına doğrudan atılmamalı, lavaboda akar su altında imha edilmelidir.
►Ecza dolaplarına ilaçları yerleştirirken görünüşü ve sesi benzeyen ilaçların yan yana gelmemesine özen gösterilmelidir.
►İlaçlar çocukların kolay ulaşamayacağı yerde ve mümkünse kilit altında bulundurulmalıdır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz