Yeni nesil çalışma modelleri, geleneksel çalışma modellerini değişime zorluyor. Bu konuda yapılan araştırmalarda, iş yapış modellerinin kısa ve orta vadede dönüşeceği öngörülüyor. Evrilen çalışma koşulları nedeniyle, yüz yüze iletişim kurmak her zaman mümkün olamayabiliyor.
Mobilite hız, verimlilik, yaratıcılık ve sonuç odaklılığı beraberinde getiriyor
“Humanising the Enterprise” araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 37’si çalıştıkları kurumların kendilerine uzaktan çalışma imkânı sunmadığını ve bu yüzden verimlilik sorunu yaşadıklarını ifade ediyorlar. Araştırmada, uzaktan çalışanların, daha verimli ve sonuç odaklı olabildikleri gözlemleniyor. Aynı zamanda, uzaktan çalışmanın kurum bağlılığına da olumlu etki sağladığı görülüyor. Mutluluğu beraberinde getiren uzaktan çalışma koşullarının, çalışanlarda; hız, verimlilik, yaratıcılık ve sonuç odaklılık gibi yansımaları da ortaya çıkıyor. Değişime ayak uyduramayan kurumların çalışanları, uzun süren iş sürelerine ve yoğun tempoya ayak uydurmaları gerekiyor. Bu durum, verimliliğin azalmasına ve iş süreçlerinin yavaşlamasına neden oluyor.
Kurumlar mobilite ile 5.250 Dolar tasarruf edebiliyor
Uzaktan çalışmanın çalışan hayatını olumlu yönde etkilediği de görülüyor. Yapılan araştırmalar, uzaktan çalışan kişilerin daha mutlu, daha az stresli ve daha sağlıklı olduklarını ortaya çıkarıyor. Uzaktan çalışmanın kişisel tatmin ve hayat kalitesine etkisi de fark ediliyor. Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 45’i daha fazla uyuyabildiğini, yüzde 35’i daha fazla fiziksel egzersiz yapabildiğini, yüzde 42’si de daha sağlıklı beslendiğini söylüyor. Katılımcıların yüzde 44’ü daha pozitif, yüzde 53’ü ise daha az stresli olduğunu dile getiriyor. Ayrıca büyük kurumlar mobilite ile kişi başı yıllık ortalama 5.250 Dolar tasarruf sağlayabiliyor.