HABER

Eve dönüş kampanyası

KABİL (İHA) - Afganistan'da savaşlar sebebiyle evini terk eden 2 milyon göçmen Afgan'ın evine döndüğü bildirildi.

2003 yılında yurt dışında bulunan Afgan göçmenlerin evlerine dönmeleri için 194.7 milyon dolarlık bütçe öngörüldüğü açıklandı.

Afganistan'da 1980 yılında Rus işgaliyle başlayan ve 1992 yılında Taliban rejiminin devrilmesiyle sona eren 23 yıllık savaş süresi içinde evini terk edip yurt içi ve yurt dışında yeni bir hayat kuran Afgan göçmenler, evlerine dönmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre, Ekim 2001 ile Aralık 2002 tarihleri arasında Afgan göçmenlerinin tekrar evlerine dönmeleri için 271 milyon dolarlık bütçe ayrıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından başlatılan eve dönüş kampanyasında 2 milyonu aşkın göçmenin evine döndüğü, eve dönen göçmenlere kişi başına 5 ile 30 dolar arasında para, yiyecek ve giyecek malzemesi verildiği ifade edildi.

Başkent Kabil'de bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre halen 4 milyon Afgan göçmenin ülke dışında bulunduğu, bunlardan 2 milyonunun İran'da,1.5 milyonunun ise Pakistan'da yaşadığı ifade edildi.

Afgan göçmenlerin ülkelerine dönebilmeleri için ayrılan 271 milyon dolarlık bütçeden 269.7 milyon dolarının harcandığının ifade edildiği açıklamada İran ve Pakistan'da bulunan toplam 4 milyon Afgan göçmenin evlerine dönebilmeleri için ilk 1 yıl içinde ihtiyaç olan rakam ise 194.7 milyon dolar olarak açıklandı.
Evlerine dönen 120 bin aileye BM tarafından kışlık malzeme, soba yardımı yapılırken kırsal bölgelerde yaşayan 550 bin göçmene olumsuz kış şartlarından etkilenmemesi için yardım çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Bunun yanısıra Afganistan'a yardım eden ülkeler tarafından 50 bin soba, 7 bin 700 ton kömür, 2.5 milyon litre gazyağı bağışlanması bekleniyor.

Afganistan'a dönüş yapan göçmen sayısında azalma olduğu, geçtiğimiz yıl haftada ortalama 10 bin göçmen giriş yaparken bu rakamın kış mevsimi olması sebebiyle bu yıl haftada 2 bine kadar düştüğü ifade edildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler